Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Οικονομικά στοιχεία ΚΕΑΠΠΔ.Παλλήνης, απορίες και ερωτήματα.


Με μεγάλο ενδιαφέρον διάβασα το διαδίκτυο τα Οικονομικά Στοιχεία 2013 της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αθλητισμού – Πολιτισμού - Περιβάλλοντος Δήμου Παλλήνης. Οφείλω να ομολογήσω ότι, καθώς διάβαζα τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στα έγγραφα αυτά, τα συναισθήματά μου εναλάσσονταν διαρκώς!
Στην αρχή χάρηκα βλέποντας ότι 4.800 παιδιά και ενήλικες είναι μέλη του Τομέα Αθλητισμού της ΚΕΑΠΠΔΠ, και 1.600 άτομα είναι μέλη του Τομέα Πολιτισμού της. Αμέσως μετά απόρησα όταν συνειδητοποίησα ότι από τα 1.600 μέλη του Τομέα Πολιτισμού, 760 άτομα έχουν επιλέξει τα μαθήματα παραδοσιακών χορών, οι οποίοι θα έπρεπε να εντάσσονται στο πρόγραμμα του Τομέα Αθλητισμού. Το τελευταίο το ξεπέρασα γρήγορα, αποδίδοντάς το στο γεγονός ότι, ως Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, είναι λογικό να γνωρίζω ότι οι παραδοσιακοί χοροί αποτελούν γνωστικό αντικείμενο
ενταγμένο προ πολλού στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των ελληνικών πανεπιστημίων, κάτι που δεν είναι δυνατό να γνωρίζουν οι διοικούντες της ΚΕΑΠΠΔΠ, οι οποίοι προφανώς δεν έχουν την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία και ως γνωστόν δεν ακολουθούν και το «Δεν ήξερες; Δεν ρώταγες;».
Όταν πέρασα όμως στον Προϋπολογισμό 2013 της ΚΕΑΠΠΔΠ, οι απορίες προέκυπταν πλέον η μία μετά την άλλη:
Αρχικά πληροφορήθηκα ότι τα προϋπολογισμένα έσοδα από τις «εισφορές μελών» του Τομέα Πολιτισμού θα είναι 104.000€, ενώ αντίστοιχα τα έσοδα από «εισφορές μελών» του Τομέα Αθλητισμού θα είναι 595.000€, δηλ. σχεδόν 6 φορές περισσότερα! Δεν μου φάνηκε απολύτως λογικό, αφού τα μέλη του Τομέα Αθλητισμού είναι 3 φορές περισσότερα από αυτά του Τομέα Πολιτισμού. Και αυτή η απορία μου λύθηκε, όταν έκπληκτη αντιλήφθηκα, διαβάζοντας ότι στα προγράμματα της ΚΕΑΠΠΔΠ περιλαμβάνονται ατομικά μαθήματα κιθάρας, πιάνο, βιολιού κλπ. Και αναρωτήθηκα: Είναι άραγε στον σκοπό μίας ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ Επιχείρησης, που θα έπρεπε με τα χρήματα που πληρώνουν στον Δήμο οι ΠΟΛΛΟΙ να διοργανώνει προγράμματα που να απευθύνονται στους ΠΟΛΛΟΥΣ, ή έστω, σε όσους το δυνατόν περισσότερους, η παροχή ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ μαθημάτων μουσικής;
Προσπάθησα και αυτό να το ξεπεράσω. Σκέφτηκα ότι προφανώς το κόστος αυτών των ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ μαθημάτων θα καλύπτεται από τις συνδρομές του Τομέα Πολιτισμού και –προς στιγμή- ηρέμησα! Ανατρέχοντας όμως στις πρώτες σελίδες (σελ. 12-13) του Προϋπολογισμού διαψεύστηκα πλήρως, καθώς διαπίστωσα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει: Οι αποδοχές των καλλιτεχνών που απασχολούνται στα ετήσια προγράμματα του Τομέα Πολιτισμού ανέρχονται σε 230.000€, δηλ. υπερβαίνουν κατά 126.000€ τις συνδρομές που εισπράττει η ΚΕΑΠΠΔΠ από τα μέλη του Τομέα Πολιτισμού! Σε αυτές θα πρέπει να προσθέσει κανείς και το ποσό των 41.000€ που αφορά τις αμοιβές των καλλιτεχνών για τις εκδηλώσεις του Δήμου,αλλά και το ποσό των 15.000€ για τα προγράμματα καλοκαιρινής απασχόλησης, για να αντιληφθεί το «χάσμα» μεταξύ των εσόδων του Τομέα Πολιτισμού από συνδρομές και των αμοιβών που καταβάλλονται στους δασκάλους – καλλιτέχνες, αφού οι αμοιβές ανέρχονται συνολικά σε 286.000€, δηλ. είναι 2,75 φορές παραπάνω από τα έσοδα του Τομέα Πολιτισμού από συνδρομές!  
Αμέσως έσπευσα να δω αν το ίδιο ισχύει και για τον Τομέα Αθλητισμού της ΚΕΑΠΠΔΠ. Δυστυχώς όμως δεν υπήρχε στις παραπάνω σελίδες του Προϋπολογισμού 2013 της ΚΕΑΠΠΔΠ ξεχωριστός αντίστοιχος κωδικός με τις αποδοχές των συναδέλφων μου Καθηγητών Φυσικής Αγωγής που απασχολούνται στα γήπεδα της πόλης μας. Υπήρχε όμως, στην σελ. 13, ο κωδικός 604, με τις αποδοχές των εκτάκτων υπαλλήλων των Υπηρεσιών Πολιτισμού, Αθλητισμού, Κοινωνικής Πολιτικής, στους οποίους υποθέτω ότι περιέχονται και οι αποδοχές των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής. Αυτές ανέρχονται συνολικά, για όλους τους έκτακτους υπαλλήλους της ΚΕΑΠΠΔΠ, στο συνολικό ποσό των 472.000€, δηλ. υπολείπονται του ποσού των 595.000€ που εισπράττει από συνδρομές ο Τομέας Αθλητισμού. Ακόμη και αν προστεθεί στο ποσό των τακτικών αποδοχών όλων του εκτάκτου προσωπικού το ποσό των εργοδοτικών εισφορών τους (132.000€), γίνεται αντιληπτό ότι οι μισθοί των γυμναστών που απασχολούνται στον Τομέα Αθλητισμού πληρώνονται εξ ολοκλήρου από τις συνδρομές των αθλουμένων στα προγράμματα του Δήμου, ενώ οι συνδρομές αυτές φθάνουν για να καλύψουν τις αποδοχές και των λοιπών εκτάκτων υπαλλήλων της ΚΕΑΠΠΔΠ!
Και την στιγμή που πίστευα ότι τα έγγραφα των Οικονομικών Στοιχείων 2013 της ΚΕΑΠΠΔΠ δεν μου επεφύλασσαν καμία άλλη έκπληξη, άνοιξα στον υπολογιστή μου την «Εισηγητική έκθεση για την τεκμηρίωση των εσόδων και εξόδων» της, όπου –μόλις στην 2η σελίδα της-, όπου αναφέρονται τα έξοδα λειτουργίας των Ετήσιων Πολιτιστικών Προγραμμάτων του Τομέα Πολιτισμού, πληροφορήθηκα το ύψος της ΜΕΣΗΣ μικτής αμοιβής ανά ώρα των καλλιτεχνών που απασχολούνται στα προγράμματα αυτά με σύμβαση έργου: 20€ την ώρα! Δεν είδα όμως στο αντίστοιχο σημείο της σελ. 5 να αναφέρεται η αμοιβή ανά ώρα των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής, που απασχολούνται στον Τομέα Αθλητισμού! Να υποθέσω ότι, με δεδομένο ότι πρόκειται για πτυχιούχους Α.Ε.Ι., η ωριαία αμοιβή των Κ.Φ.Α. είναι αντίστοιχη αυτής των «καλλιτεχνών» που απασχολούνται στον Τομέα Πολιτισμού;
Αυτό που με ενδιαφέρει ως πολίτη της Παλλήνης και τοπική σύμβουλο της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης είναι αν κάτι δεν κατάλαβα καλά!
Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην παροχή υπηρεσιών στους Τομείς Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΚΕΑΠΠΔΠ. Γιατί αυτό που βλέπω είναι ότι παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα κιθάρας, αλλά δεν γνωρίζω να προσφέρονται στους πολίτες της Παλλήνης π.χ. ιδιαίτερα μαθήματα τένις, αεροβικής, κολύμβησης κλπ.
Θα ήθελα επίσης να μάθω αν υπάρχει ισοτιμία στις αμοιβές του έκτακτου προσωπικού που απασχολείται στους διαφορετικούς Τομείς της ΚΕΑΠΠΔΠ. Ας μου πει κάποιος ότι είναι λανθασμένη η υποψία μου ότι η ωριαία αμοιβή των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής του Τομέα Αθλητισμού, οι οποίοι δεν παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα, αντίθετα αθλούν ταυτόχρονα περισσότερα από 15 παιδάκια κάθε διδακτική ώρα, δεν προσεγγίζει ούτε το μισό των 20€ την ώρα που πληρώνεται στους καλλιτέχνες του Τομέα Πολιτισμού. Και αν είναι έτσι, θα ήθελα να μάθω ποιά είναι η δικαιολογία γι΄ αυτήν την άνιση μεταχείριση.
Θα ήθελα να μου φύγει από το μυαλό η υποψία ότι ο Τομέας Αθλητισμού της ΚΕΑΠΠΔΠ, με την μεγάλη συμμετοχή αθλουμένων και τα –κατά το δυνατό- ισορροπημένα οικονομικά στοιχεία, δεν έχει από τους διοικούντες την εύνοια που έχει ο Τομέας Πολιτισμού της Κοινωφελούς. Αν όμως πράγματι δεν την έχει, θα ήθελα να μάθω τους λόγους!
Περιμένω απαντήσεις στα ερωτήματά μου από τους -αιρετούς και μη- διοικούντες την Κοινωφελή Επιχείρηση. Ας μην σπεύσουν να με κατηγορήσουν και πάλι για δήθεν «εμπάθεια», ρωτάω για να μάθω και μακάρι να διαψευστώ! 
                                                                                              Ζωή Βαρέλη - Στεφανίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου