Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Nέα ανταρσία για τα προνόμια στη Βουλή

Ανέκρουσε πρύμναν η κυβέρνηση και, μπροστά στην ανταρσία των κοινοβουλευτικών υπαλλήλων, πήρε πίσω τη διάταξη για τη δραστική περικοπή των μισθολογικών προνομίων τους. Οι θιγόμενοι έφτασαν στο σημείο να εκβιάσουν με απεργία, ικανή να βραχυκυκλώσει τη διαδικασία ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου από τη Βουλή.
Σε άτακτη υποχώρηση -για δεύτερη φορά- εν μέσω έντονου παρασκηνίου και υπό τον φόβο του μπλοκαρίσματος της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την Παρασκευή, προχώρησε η κυβέρνηση σε διάταξη που φέρεται να περιλαμβανόταν σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου και η οποία μείωνε περαιτέρω τους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής κατά 25%.
Οι έντονες αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών υπαλλήλων, που απειλούσαν μέχρι και να «μπλοκάρουν» μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, οδήγησε την κυβέρνηση να υποχωρήσει εκ νέου -το είχε κάνει και κατά την ψήφιση των μέτρων- και να παραπέμψει τις μειώσεις στο... μέλλον.
Οπως έγινε γνωστό χθες, η μείωση αυτή δεν αφορά τον μισθό των υπαλλήλων, αλλά τις σημαντικές περικοπές στις υπερωρίες και τα έξοδα κίνησής τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλεπόταν πως οι πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής θα εξισωθούν με αυτές των υπαλλήλων του υπουργείου των Οικονομικών, ενώ οι
υπερωρίες τους δεν θα ξεπερνάνε τις 52 ώρες τον μήνα, ήτοι περίπου 250 ευρώ μηνιαίως για τον κάθε υπάλληλο.
Τελικώς, όπως ξεκαθαρίστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, «δεν υπάρχει καμία διάταξη στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που να αφορά στους υπαλλήλους της Βουλής», ωστόσο την ίδια στιγμή παρέπεμπαν στις παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει ότι ναι μεν το αυτοδιοίκητο της Βουλής, στο οποίο υπάγεται και το προσωπικό της, «δεν πρόκειται να παραβιαστεί» και θα «είναι απολύτως σεβαστό», ωστόσο είχε καταστήσει σαφές ότι η πολιτεία είναι αυτή που θα αποφασίζει για τα οικονομικά των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου.
Στην αναδίπλωση αυτή οδηγήθηκε η κυβέρνηση υπό τον εκβιασμό νέας «ανταρσίας» των κοινοβουλευτικών υπαλλήλων που απείλησαν με απεργία κατά την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου.
Από προχθές το βράδυ «κυκλοφόρησε» στους διαδρόμους της Βουλής η... είδηση για τη ρύθμιση που προωθούνταν, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να συγκαλέσουν χθες νωρίς το πρωί γενική συνέλευση στην οποία αποφάσισαν την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας και άλλες κινητοποιήσεις, αν δεν αποσυρθεί η διάταξη που τους «ψαλίδιζε» τους μισθούς.
Εν όψει της... τρικυμίας που διαφαινόταν συγκλήθηκε εκτάκτως η διάσκεψη των προέδρων, με τους κοινοβουλευτικούς υπαλλήλους να συγκεντρώνονται έξω από την αίθουσα στον πρώτο όροφο του Κοινοβουλίου. Εκπρόσωποι των υπαλλήλων μπήκαν στη διάσκεψη και παρέδωσαν υπόμνημα με τις περικοπές που τους έχουν γίνει, ενώ διατύπωσαν την πρόθεσή τους να κηρύξουν απεργίες που θα κορυφωθούν στην κατάθεση και την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.
Από εκείνο το σημείο «σήμανε συναγερμός» στο Μέγαρο Μαξίμου και στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, με αποτέλεσμα τελικώς να αποφασιστεί η απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης προκειμένου να μην απειληθεί η κατάθεση του φορολογικού, ενώ κάτι ανάλογο είχε γίνει και τον περασμένο Νοέμβριο κατά την ψήφιση των μέτρων.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι υπήρξε έντονη κόντρα μεταξύ γενικής γραμματείας της κυβέρνησης και οικονομικού επιτελείου, αφού φέρεται να υπήρξε διάσταση απόψεων -στα όρια της αντιπαράθεσης- του γ.γ. της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκου με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, όταν ο δεύτερος έδωσε στον πρώτο την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που περιλάμβανε τη ρύθμιση με τις περικοπές των υπαλλήλων της Βουλής.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου -με αυτή τη μορφή- είχε αρχίσει να κάνει τον προβλεπόμενο... κύκλο και στα υπουργικά γραφεία ώστε να πάρει τις απαιτούμενες υπογραφές, ωστόσο ποτέ δεν δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ως είχε, με τη συγκεκριμένη διαδικασία να επαναληφθεί χωρίς στη νέα πράξη να περιλαμβάνεται η ρύθμιση για τους υπαλλήλους της Βουλής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν τόση η ένταση και η πίεση των κοινοβουλευτικών υπαλλήλων από χθες το πρωί, που σε μια συμβολική κίνηση παραιτήθηκαν από μέλη της ΝΔ οι περίπου 500 υπάλληλοι που ανήκουν στη ΔΑΚΥΒ, παράταξη των υπαλλήλων της Βουλής που πρόσκειται στη ΝΔ.
Είναι δε χαρακτηριστικό του κλίματος ότι η τρίτη σε δύναμη παράταξη των υπαλλήλων της Βουλής, που πρόσκειται κατά κύριο λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ, «Εργαζόμενοι εν δράσει» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει ότι «με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που αποτελούν τη σύγχρονη εκδοχή των αναγκαστικών νόμων της χούντας, η τρικομματική κυβέρνηση καταργεί τη θεμελιώδη διάκριση των εξουσιών, το αυτοδιοίκητο της Βουλής και απαξιώνει τη δημοκρατία».
«Χρυσοί» μισθοί
700 ώρες υπερωρίες και έξοδα κίνησης
«Χρυσές» υπερωρίες που φτάνουν τις 700 ώρες τον χρόνο, αλλά και σημαντικά ποσά σε έξοδα κίνησης παίρνουν οι υπάλληλοι της Βουλής, σε σχέση με τους συναδέλφους τους στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.
Η υπερεργασία των κοινοβουλευτικών υπαλλήλων πληρώνεται αδρά, με αμοιβές που αφορούν πάνω από 60 ώρες τον μήνα, όταν στο υπόλοιπο Δημόσιο δεν ξεπερνούν τις 35 ώρες, ενώ οι υπάλληλοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν το προνόμιο του διπλού παχυλού εφάπαξ, το επικείμενο «ψαλίδισμα» του οποίου έχει προκαλέσει την... άτακτη φυγή προς τη σύνταξη περισσότερων από 160 υπαλλήλων που έχουν θεμελιώσει το συγκεκριμένο δικαίωμα.
«Οι μειώσεις»
Σύμφωνα πάντως με τους ίδιους, με δεδομένο ότι έχουν ενταχθεί πλήρως στο ενιαίο μισθολόγιο, αν «περνούσε» η επίμαχη ρύθμιση οι μεσοσταθμικές μειώσεις στους μισθούς τους θα ξεπερνούσαν το 60% ενώ τους έχουν ήδη περικοπεί εδώ και καιρό οι περιβόητοι 15ος και 16ος μισθός, ενώ έχουν «ψαλιδιστεί» και θα κοπούν τα λεγόμενα «δώρα», όπως συμβαίνει σε όλο το Δημόσιο.
Την προηγούμενη φορά δε, τον περασμένο μήνα, που η κυβέρνηση πήρε πίσω τη ρύθμιση για τους υπαλλήλους της Βουλής υπό τον κίνδυνο να μην ψηφιστούν τα μέτρα, αυτό που είχε τεθεί σε κίνδυνο, εκτός από τις οικονομικές απολαβές τους και το διπλό «χρυσό» εφάπαξ που λαμβάνουν, ήταν και το λεγόμενο αμετάθετο των υπαλλήλων.
Γιώργος Πίκουλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου