Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Ελληνική ιστορία περί αθλητισμού και η… πάλη των σπορ


By
untitled
Γράφει ο Νίκος Τσώνης
Θυμό και ντροπή προξενούν οι μωροί, ανιστόρητοι, άσχετοι, φίλοι ή συγγενείς εκλεγμένοι ή διορισμένοι σε θέσεις κλειδιά, που γκρεμίζουν τις αρχές και τα θεμέλια που στηρίζεται από τα βάθη των αιώνων η ανθρώπινη ύπαρξη.
Ο αθλητισμός που προέρχεται από τη λέξη Άθλος και το οποίο ανάφεραν σε βιβλία τους οι Βρετανοί με αφορμή τους  Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, έχει μετατραπεί σε ένα πάρτι αθλοπαιδιών με μπάλες και μπαλάκια κάθε είδους. Πράγμα που θέλουμε να αγνοούμε ακόμη και εδώ στη χώρα που γέννησε τις αξίες και τον Ολυμπισμό.
Αυτοί οι περίεργοι που εξοστρακίζουν την πάλη και επιλέγουν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα ως άθλο την ψυχαγωγία μέσω κρίκετ, γκολφ κ.α. θα μείνουν στην ιστορία, όπως ο αυτοκράτορας Νέρων, που πήγε στην Ολυμπία και κέρδισε περισσότερα από 170 χρυσά μετάλλια καθώς κανείς δεν τολμούσε να τον αφήσει δευτερο ή όπως ο εξ Ιβηρικής καταγωγής αυτοκράτορας Θεοδόσιος, που  εκτός της κατάργησης των Ολυμπιακών Αγώνων κατάτμησε την ενιαία ρωμαϊκή αυτοκρατορία σε ανατολική και δυτική για να ενθρονίσει αυτοκράτορες και τους δύο γιούς του Αρκάδιο και Ωνόριο. Πράγμα πρωτοφανές στην ιστορία.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον επίσης Ισπανό που δεν ήθελε να υπάρχει Ολυμπιακό Μουσείο στην Αρχαία Ολυμπία και αποδυνάμωσε ακόμη περισσότερο την χώρα μας με την ίδρυση του Μουσείου της Λωζάνης μειώνοντας την ισχύ της Αρχαίας Ολυμπίας. Ο λόγος φυσικά για τον Ισπανό πρώην
πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.
Ο κ. Σάμαρανκ στο τέλος της δεκαετίας του ΄80  διαφώνησε έντονα με τον Ιταλό πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) Πρίμο Νεμπιόλο όταν ο τελευταίος απαίτησε για την IAAF περισσότερα χρήματα από τις εισπράξεις των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που εισέπραττε η ΔΟΕ και τα οποία καταβάλλονται κατά το μεγαλύτερο μέρος από τους Αμερικανούς.
Τότε  υπήρξε η γιγάντωση του Ολυμπιακού κινήματος με την είσοδο στο Ολυμπιακό πρόγραμμα πολλών σπορ μέχρι και ρόλει μπολ. Εύλογος ήταν ο ισχυρισμός της ΔΟΕ  ότι δικαιούνται οικονομικής υποστήριξης και  άλλα αθλήματα ασχέτως αν έπαιρναν ψίχουλα.
Ταυτόχρονα αυστηροί έλεγχοι για απαγορευμένες ουσίες διαπόμπευαν τον στίβο σε μια περίοδο που το αντιντόπινγκ ήταν ελάχιστο σε άλλα σπορ. Τα δε μέσα ενημέρωσης όταν βρισκόταν θετικός σε απαγορευμένες ουσίες  αθλητής οποιουδήποτε σπορ είχαν πάντα την εικόνα του Καναδού Μπεν Τζόνσον που θύμιζε την «βρωμιά» του στίβου.
Η δικαίωση όμως δεν έρχεται από τα χαρτιά ή τα λόγια αλλά καταγράφεται από τις συμμετοχές των κρατών και των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως και από  την παρουσία  των θεατών στους αγώνες, καθώς  και από τα αποτελέσματα της τηλεθέασης , που δίνουν συντριπτική πλειοψηφία στο  στίβο.
 Τώρα οι διάδοχοι του Σάμαρανκ – έχοντας πλήρη άγνοια της ιστορίας ή σκοπιμότητα – απαρτίζουν και σήμερα τις διάφορες επιτροπές της ΔΟΕ στις οποίες έχουν επιλεγεί είτε λόγω φιλικών σχέσεων, είτε ως εκλεγμένοι από αθλητικές ομοσπονδίες. Αυτοί αποφάσισαν να βάλλουν κατά ενός ακόμη αθλήματος, που είναι η πάλη,  στην οποία στηρίζεται η ύπαρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Δεν ξέρουν ότι ο βασιλιάς της  Ήλιδας  Ίφιτος, αναβίωσε τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες το 776 π.Χ. όταν επισκέφθηκε την Πυθία για να του δώσει χρησμό για το πώς θα αντιμετωπίσει τη ν κρίση αξιών και τους λιμούς στην χώρα του. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ο χρησμός της Πυθίας ήθελε να αναβιώσουν οι αρχαίοι αθλητικοί αγώνες του Ηρακλή, αλλά με έπαθλο το κλαδί ελιάς και όχι χρηματικά ποσά ώστε να αναδειχθούν και πάλι οι αξίες. Ο Ηρακλής βέβαια δεν χαρακτηριζόταν  για το τρέξιμο του ούτε για το λιθάρι αλλά για τη πάλη και τη νίκη του κατά του λιονταριού της Νεμέας.
Για να είμαστε δίκαιοι οι άνθρωποι της πάλης με επικεφαλής τον Ελβετό πρόεδρο τους κ. Μαρτινέτι έχουν εγκληματήσει όταν εξαθλίωσαν το άθλημα  βάζοντας στα τέσσερα αυτούς τους γίγαντες για να δώσουν πλεονέκτημα στο αντίπαλο και να πάρει ευκολότερα σημείο όταν  η αναμέτρηση ήταν ισόπαλη.
Αυτό δεν σημαίνει την αποπομπή της πάλης από το Ολυμπιακό πρόγραμμα για να μπει το κρίκετ, το γκολφ και όλα τα μπαλάκια.
Σε αυτή την ιστορία δεν έχουν παίξει κανένα ρόλο οι Αγγλοσάξωνες που έχουν  εξουδετερωθεί από την  ΔΟΕ ανεξάρτητα αν είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του αθλητισμού με την έντονη παρουσία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες (Ατλάντα, Σίδνεϋ, Λονδίνο).
Η Ελλάδα μπορεί μόνη της να κάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της πάλης στην Αρχαία Ολυμπία με χώρες που ασχολούνται με το άθλημα όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Ιράν, Ελλάδα, Τουρκία και άλλες και να ξαναδωσει την αιγλη στο αθλημα. Η ιστορία δεν διαγραφεται ούτε το σκουός έχει την δυναμη να σταθεί απέναντι στην πάλη και την Αρχαια Ελλάδα…

2 Comments

  1. karfi
    14 Φεβρουαρίου 2013 at 17:23
    και λίγα λες!!
    ένα καλό βιβλίο για κρύες νύχτες:
    «Τα αφεντικά των Ολυμπιακών Αγώνων»
    Συγγραφείς: Andrew Jennings – Vyv Simson
    Θέμα: Κοινωνικές επιστήμες (γενικά)
    Εκδότης: Ποντίκι
    Σελίδες: 342
    ISBN: 9789608402140
    Ημ. Έκδοσης: 01/07/1992
  2. Γιάννης Μαμουζέλος
    14 Φεβρουαρίου 2013 at 18:28
    Φίλε συνάδελφε Νίκο, πολύ καλά έκανες κι άνοιξες περισσότερο το δημόσιο διάλογο και για τη νέα πρόσκληση της ΔΟΕ για την πάλη, έστω και σε σάϊτ του στίβου!
    Δυστυχώς, λόγοι οικονομικών και άλλων συμφερόντων,προωθούν εμπορικά και ελιτίστικα σπορ , όπως το γκολφ, το κρίκετ, το σκουός λες κι ασχολείται κανείς μ” αυτά ως παιδί ή νέος ή κάπου πέραν μερικών αγγλοσαξωικών χωρών (χωρών με γνωστές εμμονές σε πολλά ζητήματα…)
    Περιμένω να δω τις θέσεις του κ. Νικολάου, της ΕΟΕ και του κ.Καπράλου, τη στάση του υφυπουργού κ. Ιωαννίδη καιόλου του ελληνικού αθλητικού κινήματος. Ναι, ρίχνεις μια καταπληκτική ιδέα που μπορούμε ως χώρα να αξιοποιήσουμε, αν τελικά οι …μακάκες της ολομέλειας της ΔΟΕ`εγκρίνουν την πρόταση της εκτελεστικής επιτροπής… Δηλ. να προτείνει η Ελλάδα σε όλες τις ομοσπονδίες πάλης να οργανώνουν κάθε τέσσερα χρόνια στην Αρχαία Ολυμπία το δικό τους φεστιβάλ, στο χώρο -μήτρα του αθλήματος! Δεν θα μπορεί να ονομάζεται «ολυμπιακοί αγώνες»,αλλά μπορεί να βρεθεί μια έξυπνη ονομασία λ.χ. » Παγκόσμιοι παλαιστικοί αγώνες Ολυμπίας» ή «Ολύμπιοι Αγώνες πάλης» κ.α. Κάτι θα βρεθεί να βάλουν την ουρά στα σκέλια οι αθάνατοι! Και μάλιστα οι αγώνες να γίνονται σε εποχή που να επιτρέπει να γίνονται και μέσα στον αρχαιολογικό χώρο σε σύντομο χρόνο 3-4 ημέρες πρωί-απόγευμα και το εισιτήριο να είναι και για περιήγηση σε όλα τα αρχαία με ξενάγηση! Να εξασφαλίζονται και χρήματα για το ταμείο αρχαιοτήτων και να πέσουν τα …τσιμέντα με την απήχηση που θα εξασφαλίσουν τέτοιοι αγώνες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου