Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Αρχίζει η δίκη για το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου

Ξεκινά αύριο Τετάρτη, 27/3 στο Α’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η δίκη των εκπροσώπων δύο εκ των μεγαλύτερων εκδοτικών εταιρειών παγκοσμίως για την υπόθεση του καρτέλ στο ξενόγλωσσο βιβλίο. Πρόκειται για τις PEARSON EDUCATION LIMITED και BURLINGTON B.V., οι οποίες με βάση την απόφαση 455/2009 της Επιτροπής Ανταγωνισμού παραβίασαν το δίκαιο του ανταγωνισμού στην Ελλάδα επί σειρά πολλών ετών και στις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα που αγγίζουν τα 10.000.000 ευρώ.
Οι δύο εταιρείες κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για τη χρονική περίοδο από το 2005 έως και τον Ιούλιο του 2009 για άμεσο ή έμμεσο καθορισμό των τιμών αγοράς ή πώλησης, τον περιορισμό της παραγωγής και της διάθεσης, για την κατανομή των αγορών ή των πηγών εφοδιασμού, την αδικαιολόγητη άρνηση πωλήσεων κι αγορών και πως απαγόρευαν τις εξαγωγές και καθόριζαν τη λιανική τιμή των βιβλίων ώστε να τίθενται σε μειονεκτική θέση ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.
Οι εταιρείες προσέφυγαν αρχικώς στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προσφυγές που απορρίφθηκαν ωστόσο επί της ουσίας (1244/2011 και 3282/2012). Και οι δυο εταιρείες έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η PEARSON EDUCATION LIMITED είναι ο εκπαιδευτικός βραχίονας της PEARSON, του μεγαλύτερου εκδοτικού οίκου του κόσμου, ιδιοκτήτη και της εφημερίδας «FINANCIAL TIMES». Η BURLINGTON B.V. είναι ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου