Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Οι σκληρές τουρκικές αντιφάσεις, της Αγγελικής Σπανού

Στους δρόμους βγήκαν όλοι: Προοδευτικοί διανοούμενοι, δυτικότροποι νέοι, πολλές γυναίκες, οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, φανατικοί κεμαλιστές, η ρεπουμπλικανική αξιωματική αντιπολίτευση, ο ηθοποιός που παίζει τον Σουλεϊμάν, Κούρδοι, Γκρίζοι Λύκοι, αριστεροί -όσοι έχουν απομείνει γιατί στην Τουρκία η Αριστερά έχει υποστεί φυσική εξόντωση με τα πραξικοπήματα, τις διώξεις, τα βασανιστήρια, τα λευκά κελιά. Το κίνημα είναι πολύχρωμο και κάπως μπερδεμένο. Η αφορμή ήταν το ξερίζωμα των δέντρων στο πάρκο Γκεζί, αλλά δεν υπάρχει ισχυρή συλλογική οικολογική συνείδηση, η περιβαλλοντική ατζέντα είναι ισχνή στη γειτονική χώρα.


Η ευρωπαϊκή ελίτ της Κωνσταντινούπολης και των παραλίων σε μεγάλο ποσοστό στήριξε τον Ρ.Τ.Ερντογάν με την ελπίδα ότι θα φέρει τη χώρα πιο κοντά στην ΕΕ. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που τρομάζουν στο ενδεχόμενο να υπάρχει κρυφή ισλαμική ατζέντα, διαμαρτύρονται όταν πρόκειται για την απαγόρευση του αλκοόλ ή των αμβλώσεων, ενοχλούνται από την ενίσχυση της θρησκευτικής παιδείας.

Στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΑΚΡ στα ενδότερα της Ανατολίας παραληρούν γυναίκες με σφιχτοδεμένες μαντήλες και φανατικοί μουσουλμάνοι που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το κουρδικό άνοιγμα που επιχειρεί η τουρκική κυβέρνηση, μπορει και να μην το γνωρίζουν καν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε πρόσφατα τη Silicon Valley, υποσχέθηκε i pad σε όλους τους μαθητές και τώρα χαρακτήρισε «κακό μπελά» το twitter.

Είχε τηλεφωνήσει στον Ορχάν Παμούκ για να τον συγχαρεί για το Νόμπελ και λίγη ώρα πριν είχε επιτεθεί στην ΕΕ επειδή κάλεσε την τουρκική δικαιοσύνη να τον απαλλάξει από την κατηγορία για προσβολή του τουρκισμού που του απαγγέλθηκε μίλησε για τη σφαγή των Αρμένιων και των Κούρδων.

Διέλυσε το στρατιωτικό κατεστημένο και αντικατέστησε τις ηγεσίες του στρατού, της αστυνομίας, τις δικαιοσύνης στη βάση σκληρά κομματικών επιλογών. Εστειλε στρατηγούς και πραξικοπηματίες στη φυλακή και την ίδια ώρα κυνηγούσε δημοσιογράφους και πανεπιστημιακούς που ασκούσαν κριτική στην πολιτική και στις πρακτικές του.

Είναι εθνικιστές οι κεμαλιστές, είναι εθνικιστής και ο Ερντογάν. Ηταν αυταρχικό το βαθύ κράτος, είναι αυταρχική και η κυβέρνηση του πολιτικού ισλάμ. Θέλουν την ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά τη θέλουν με τους κανόνες τους. Δεν επιτρέπουν την ανυπακοή ούτε τη λαϊκή διαμαρτυρία, κατηγορώντας η μία πλευρά την άλλη για παραβίαση των δημοκρατικών αρχών και αξιών που ποτέ δεν ίσχυσαν με δυτικούς όρους.

Αν η εξέγερση συνεχιστεί ο Ερντογάν θα αποδυναμωθεί. Θα φέρει αυτό περισσότερη δημοκρατία και λιγότερη καπιταλιστική βαρβαρότητα; Το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει από το άνοιγμα στο κουρδικό, θα πάει πίσω τη συνταγματική αναθεώρηση, θα συμβεί δηλαδή κάτι άλλο από αυτό που θέλουν οι διαδηλωτές.

Είναι ο ηγέτης που έφερε την ανάπτυξη και οδηγεί ολοταχώς τη χώρα του στις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη; Η είναι ο ηγεμόνας που απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες; Αν είναι και τα δύο μαζί, υπάρχει κάποιος άλλος απέναντί του με καλύτερο αφήγημα για την οικονομία και τη δημοκρατία;

Στην τουρκική βουλή συζητείται η απαγόρευση του «χαπιού της επόμενης μέρας» που αποτρέπει την εγκυμοσύνη. Αλλά οι αμβλώσεις δεν απαγορεύτηκαν, έγινε απλώς συζήτηση που δεν κατέληξε σε νομοθετική αλλαγή. Ο Ερντογάν συστήνει στις γυναίκες να κάνουν τρία παιδιά και να μην πολυενδιαφέρονται για την καριέρα, αλλά επί των ημερών του ενισχύθηκε η πρόσβαση των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Οι μορφωμένοι νέοι της Τουρκίας, της χώρας με τον νεανικότερο πληθυσμό στην Ευρώπη, είναι το καλύτερο κομμάτι της, ο αφρός της τουρκικής κοινωνίας. Και αυτές τις μέρες πνίγονται στα χημικά, χτυπιούνται αλύπητα από τις δυνάμεις καταστολής. Θέλουν να αποτραπεί η ισλαμοποίηση και να εξανθρωπιστεί ο τουρκικός καπιταλισμός. Τι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές και τι θα ψηφίσουν στις επόμενες;

Η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις άγριες ιδιωτικοποιήσεις
οι οποίες πραγματοποιούνται με απολύτως αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς κανένα σεβασμό στο περιβάλλον. Αλλά η σπίθα που άναψε τη φωτιά στο πάρκο Γκεζί ήταν ότι κόβονται τα δέντρα για να γίνει εμπορικό κέντρο ή ότι ο σχεδιασμός προβλέπει αναστήλωση οθωμανικού στρατώνα;

Ενας λόγος που η Κωνσταντινούπολη είναι για πολλούς η ωραιότερη πόλη στον κόσμο είναι ότι αποκλείεται να την καταλάβει ένας ξένος όσες φορές και αν την περπατήσει, ακόμη και αν μάθει απέξω τα βιβλία του Παμούκ, ακόμη και αν χαθεί στους μαχαλάδες, ακόμη και αν κοιμηθεί πολλά βράδια κοιτάζοντας το Βόσπορο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου