Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Κόβεται η πρόσβαση στην ακαδημαϊκή έρευνα


Νομική Σχολή. Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi Νομική Σχολή. Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi
 
Σύμφωνα με επιστολή του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης που δημοσιεύει ο εκπαιδευτικός ιστότοπος www.esos.gr η ακαδημαϊκή κοινότητα πληροφορήθηκε ότι θα μείνει χωρίς βιβλιογραφική ενημέρωση.
 
Η πληροφόρηση προήλθε από το HEAL-Link, την εθνική υπηρεσία διάθεσης βιβλιογραφικών πηγών στα ανώτατα ιδρύματα της επικράτειας, που λειτουργεί τα τελευταία 13 χρόνια εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους λόγω της συγκέντρωσης της βιβλιογραφίας σε μία βάση δεδομένων για όλα τα πανεπιστήμια, ώστε να μην πληρώνουν ξεχωριστές συνδρομές στα περιοδικά.
Το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει την κάλυψη μέρους του προϋπολογισμού του Heal-Link (9 εκατ. ευρώ) από το κονδύλι των δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης.
 
Η μη ανταπόκριση του υπ.Ανάπτυξης εδώ και μήνες έχει οδηγήσει στη διακοπή πρόσβασης σε ορισμένα από τα επιστημονικά περιοδικά. Όπως αναφέρεται στην επιστολή των εκπαιδευτικών, κάποιοι εκδότες είχαν ανταποκριθεί θετικά στην παράκληση του Heal-Link να κρατήσουν την πρόσβαση ανοιχτή μέχρι τον περασμένο Μάιο, αλλά και αυτό το παράθυρο φαίνεται πως κλείνει τώρα. Οι εκδότες "δηλώνουν ότι χωρίς συγκεκριμένη διαβεβαίωση αποπληρωμής δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να μας παρέχουν πρόσβαση στα επιστημονικά τους περιοδικά" αναφέρουν οι καθηγητές του Παν. Κρήτης.
 
Η επιστολή τους καταλήγει με την έκκληση προς την πολιτεία να μην εγκαταλείψει την ακαδημαϊκή έρευνα, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ακύρωση του ρόλου του πανεπιστημίου.
 
Ολόκληρη η επιστολή:
 
Εμβρόντητη η Ακαδημαϊκή κοινότητα πληροφορήθηκε από το HEAL-Link, την εθνική υπηρεσία διάθεσης βιβλιογραφικών πηγών στα ανώτατα ιδρύματα της επικράτειας ότι ο ακαδημαϊκός ιστός της χώρας πρόκειται να μείνει χωρίς βιβλιογραφική ενημέρωση.
 
Παρόλο που το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. ζήτησε 9 εκ. ευρώ από τις δημόσιες επενδύσεις για τηνκάλυψη μέρους του προϋπολογισμού των ηλεκτρονικών περιοδικών του HEAL-Link από το Υπουργείο Ανάπτυξης, το εν λόγω Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην έγκριση της δαπάνης. Αυτό έχει ως συνέπεια να έχει ήδη διακοπεί η πρόσβαση στα περιοδικά ορισμένων εκδοτών και οι υπόλοιποι εκδότες παρόλο που μέχρι τώρα έχουν ανταποκριθεί στην παράκληση του HEAL-Link να κρατήσουν την πρόσβαση ανοιχτή μέχρι το Μάιο δηλώνουν ότι χωρίς συγκεκριμένη διαβεβαίωση αποπληρωμής δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να μας παρέχουν πρόσβαση στα επιστημονικά τους περιοδικά.
 
Μετά από 13 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας του HEAL-Link, η οποία έχει εξοικονομήσει δεκάδες χιλιάδων ευρώ ανά έτος, η ακαδημαϊκή κοινότητα πληροφορείται για τον επερχόμενο επιστημονικό της θάνατο. Όλοι γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε καθεστώς οικονομικής κρίσης. Η κρίση αυτή έχει κοστίσει στους Πανεπιστημιακούς δάσκαλους πάνω από το 40% του ήδη υποβιβασμένου μισθού τους. Δεν είναι όμως δυνατόν να χρησιμοποιείται η κρίση σαν δικαιολογία για την στέρηση του τελευταίου πνεύμονα επιστημονικής ζωής και ανάπτυξης. Διδασκαλία χωρίς έρευνα δεν νοείται και έρευνα χωρίς βιβλιογραφική ενημέρωση δεν πραγματοποιείται.
 
Η πολιτεία πρέπει επί τέλους να συνειδητοποιήσει ότι η έρευνα και η εκπαίδευση είναι οι πραγματικοί πυλώνες της ανάπτυξης, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δράσει, επιτέλους, άμεσα διορθώνοντας το ολέθριο αυτό λάθος. Το Πανεπιστήμιο χωρίς επιστημονικά περιοδικά δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην κοινωνία.
 
ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
Ο Πρόεδρος Χαράλαμπος Ε. Κατερινόπουλος
Ο Γραμματέας Τάσος Φιλαλήθης
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου