Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Η συγκλονιστική εξομολόγηση του παραμορφωμένου που παρηγόρησε ο Πάπας

Το θέαμά του κάνει πολλούς να τον φοβούνται. Η όψη του απωθεί τους περισσότερους συμπολίτες του. Αυτό δεν εμπόδισε τον Πάπα Φραγκίσκο να τον αγκαλιάσει με στοργή σε μια από τις δημόσιες ακροάσεις στο Βατικανό και να του χαρίσει μια από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες της ζωής του.
Ο 53χρονος Βινίτσιο Ρίβα, είναι συνηθισμένος στο να του συμπεριφέρονται απότομα και να τον αποφεύγουν. Όταν κάθισε δίπλα σε έναν επιβάτη σε λεωφορείο, εκείνος άρχισε να ουρλιάζει: «Φύγε! Μην κάθεσαι δίπλα μου!». «Ήθελα να απαντήσω, αλλά κρατήθηκα. Ένιωθα να μου ανεβαίνει η πίεση» θυμάται ο Βινίτσιο.
Ο άτυχος άνδρας πάσχει από μια μη μολυσματική, κληρονομική, γενετική διαταραχή που ονομάζεται νευροϊνωμάτωση (τύπου 1) εξαιτίας της οποίας το πρόσωπο και το κορμί του είναι γεμάτα πρηξίματα και όγκους. Η μητέρα του υπέφερε από την ίδια ασθένεια και η αδερφή του από μια πιο ήπια εκδοχή της.

Στις αρχές Νοεμβρίου ο Βινίτσιο ταξίδεψε με την θεία του και δεκάδες άλλους ανθρώπους από την βόρεια Ιταλία, στην Ρώμη, στο Βατικανό, όπου παρακολούθησαν την πρωϊνή δημόσια ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου.

Ο Βινίτσιο ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι, καθώς δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Δεν πιστεύαμε ότι θα φτάσουμε τόσο κοντά στον Πάπα, αλλά η Ελβετική Φρουρά μας οδήγησε προς τα εμπρός, μέχρι που βρεθήκαμε σε μια γωνία, στην μπροστινή σειρά. Όταν ( ο Πάπας) ήρθε κοντά μας, πίστεψα, ότι θα μου δώσει το χέρι του. Αντιθέτως πήγε κατευθείαν στον Βινίτσιο και τον αγκάλιασε με θέρμη. Πίστευα ότι δεν θα μου τον έδινε πίσω. Τον είχε αγκαλιάσει τόσο σφιχτά. Δεν μιλήσαμε. Δεν είπαμε τίποτα, όμως με κοίταξε με ένα βλέμμα τόσο βαθύ, σα να έσκαβε βαθιά μέσα μου. Ήταν ένα όμορφο βλέμμα που δεν περίμενα» διηγείται η Κατερίνα Λότο, η θεία του 53χρονου.

Ο Βινίτσιο, συνηθισμένος σε τελείως διαφορετικές αντιδράσεις, ξαφνιάστηκε από την έλλειψη δισταγμού εκ μέρους του Πάπα που είναι γνωστός για την αμεσότητα και απλότητά του, την επιθυμία του να επικοινωνεί με τους πιστούς.

«Δεν φοβήθηκε καθόλου την ασθένειά μου. Με αγκάλιασε δίχως να μιλάει. Ανατρίχιασα. Ένιωσα μεγάλη ζέστη» λέει στο αμερικανικό δίκτυο CNN ο 53χρονος Ιταλός.

Η όλη συνάντηση διήρκησε λίγο παραπάνω από ένα λεπτό και σύντομα ο Βινίτσιο και η θεία του επέστρεψαν στο λεωφορείο που τους είχε μεταφέρει στην Ρώμη. Ο 53χρονος άνδρας φαινόταν να βιώνει αντικρουόμενα συναισθήματα ταυτόχρονα: μεγάλο σοκ αλλά και μεγάλη χαρά.

«Σχεδόν δεν ήταν ο εαυτός του. Έτρεμε. Ένιωθα ότι επέστρεφε στο σπίτι, 10 χρόνια νεότερος, σα να του είχε φύγει ένα βάρος» θυμάται η θεία του.

«Νιώθω πιο δυνατός και χαρούμενος. Νιώθω ότι μπορώ να προχωρήσω γιατί ο Κύριος με προστατεύει».
λέει ο 53χρονος, αναπολώντας την στιγμή που μοιράστηκε με τον Ποντίφικα, προσδοκώντας ότι θα υπάρξει συνέχεια.

«Ελπίζω να με καλέσει ώστε να μπορέσω να έχω ένα ραντεβού, τετ-α-τετ μαζί του. Έχω πολλά να του πω». Ερωτηθείς τι είναι αυτό που επιθυμεί να μοιραστεί με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο Βινίτσιο απαντά: «Αυτό είναι λιγάκι προσωπικό. Είναι κάτι μεταξύ μας».
Η φωτογραφία από την συνάντηση δημοσιεύτηκε από ιταλικά και ξένα μέσα. Τώρα που οι άνθρωποι τον είδαν, ίσως να μην είναι πλέον τόσο απόμακροι, εκτιμά η Λότο του που ελπίζει ότι η δημοσιότητα αυτή θα βοηθήσει στο να ενημερωθεί περισσότερο ο κόσμος για την εν λόγω νόσο, εκφράζοντας παράλληλα τις ανησυχίες της για το πόσο θα επηρεαστεί η κατάσταση του ανιψιού της από τις περικοπές στον τομέα της υγείας.

Μετά την συνάντηση, ο Βινίτσιο επέστρεψε στην καθημερινότητά του, στο γηροκομείο όπου εργάζεται. Εκεί μαζεύει και πετά τα σκουπίδια, κάνει κάθε είδους περίεργη δουλειά και συζητά με τους ηλικιωμένους που δεν δείχνουν να δίνουν σημασία στην ιδιαιτερότητά του. Το αγαπημένο θέμα συζήτησης για τον 53χρονο είναι η ομάδα του, η Γιουβέντους, ενώ με το χιούμορ και την ενέργειά του, είναι καλή παρέα για τους ενοίκους του γηροκομείου.
Μετά την δουλειά επιστρέφει με το ποδήλατο στο διαμέρισμα που μοιράζεται με την αδερφή του Μορένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου