Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Nεκτάριος Καλαντζής: Τελικά έχουμε δήμαρχο στην Παλλήνη ή τον υποκαθιστά ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου;


Written By Pallini Press 

Με αφορμή το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο δήμος Παλλήνης και αφορά τηνπαρουσία του στην 9η Έκθεση Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημόσιου – Κοινωνικού Τομέα & Ιδιωτικών Επιχειρήσεων «POLIS», που έγινε στη ΔΕΘ – HELEXPO και στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το διήμερο 23-24 Νοεμβρίου, με τίτλο: «Δημιουργικές Πόλεις - Συνδυάζοντας την Καινοτομία με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», θέλω να ρωτήσω αν τελικά τον δήμο Παλλήνης τον διοικεί ο δήμαρχος ή ο γενικός γραμματέας του δήμου;
Και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που πηγάζει αυτό το ερώτημα. Όπως, ότι παρόλη την παρουσία του δημάρχου Παλλήνης κ. Θ. Ζούτσου στη Θεσ/νίκη, ο κ. Γ. Τέντης,ήταν αυτός που έκανε την παρουσίαση εκ μέρους του δήμου, ως Γενικός Γραμματέας του Δήμου Παλλήνης, παρουσιάζοντας την στρατηγική και τη χάραξη πολιτικών των πόλεων, με υιοθέτηση έξυπνων λύσεων και θεμάτων διαχείρισης της καθημερινότητας, πράγμα που έπρεπε να κάνει ο ίδιος δήμαρχος ως πολιτικός προϊστάμενος του δήμου σε μια τόσο σημαντική έκθεση για την αυτοδιοίκηση, προκειμένου να δικαιολογήσει και την εκεί φυσική του παρουσία.
Η παρουσίαση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Παλλήνης περιελάμβανε ακόμη και οικονομικά στοιχεία του δήμου Παλλήνης, που ακόμη και ο ίδιος ο δήμαρχος αρνείται να τα παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο και στους συμβούλους, είτε από μυστικοπάθεια, είτε και από άγνοια, που ελπίζω να μην ισχύει ως προς τη δεύτερη εκδοχή.
Ότι οι οφειλές του δήμου Παλλήνης προς τρίτους ανέρχονται σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά του διαθέσιμα ανέρχονται σε 5 εκατ. ευρώ, έγιναν γνωστά σε μια έκθεση της Θες/νίκης και όχι μέσα σε ένα δημοτικό συμβούλιο, από τον Γ.Γ. του δήμου και όχι από το δήμαρχο, που αρνείται εδώ και χρόνια πεισματικά ο τελευταίος να παρουσιάσει τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου σε όλο το εύρος τους, μαζί με τις υποχρεώσεις του, που δεν είναι λίγες (βλέπε Κεραία, Ιππικός Όμιλος, Εθνική Τράπεζα, Κάντζα κλπ.).
Έπειτα από την τριετή μου εμπειρία στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου Παλλήνης, μέσα από την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Δ.Σ., έχω θέσει πολλές φορές το ερώτημα αν τελικά τον δήμο Παλλήνης τον διοικεί ο δήμαρχος ή ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, με τις γνώσεις του ενός και του άλλου για την αυτοδιοίκηση και τη διαχείριση του δήμου; Εκτός αν πρέπει να καταργήσουμε την αιρετή θέση του δημάρχου και να τοποθετήσουμε τεχνοκράτες στη διοίκηση ενός δήμου, κάτι που πολλές φορές να μην είναι τόσο κακό, αν κρίνουμε από τις γνώσεις στην αυτοδιοίκηση πολλών από τους αιρετούς.
Νεκτάριος Καλαντζής
Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παλλήνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου