Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ! ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ CDS! ΕΘΑΨΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΠΟΝΗ!!!


65 CD ΜΕ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΜΑ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ… Ακόμα και το ξέπλυμα του 2009 από αυτούς που γνώριζαν το σχέδιο Παπανδρέου και έβγαλαν τα λεφτά τους έξω!

Κάνουν φοροεπιδρομές σε μισθούς και συντάξεις, βάζουν χαράτσια ακόμα και στην Υγεία και την ίδια ώρα «ξεχνάνε» να ψάξουν τους μεγάλους φοροφυγάδες

και τους ξεπλυματίες μαύρου χρήματος, αν και έχουν στα χέρια τους όλα τα στοιχεία.

Εξήντα πέντε CD, στα οποία περιλαμβάνονται τα στοιχεία όλων όσοι φοροδιέφυγαν ή και ξέπλυναν μαύρο χρήμα σε βάθος δωδεκαετίας (από το 2000 ώς το 2012), «αραχνιάζουν» στα ντουλάπια του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) εδώ και ενάμιση χρόνο.

Το υλικό-βόμβα, από την επεξεργασία του οποίου (διασταύρωση των ηλεκτρονικών αρχείων) θα μπορούσε ακόμα και να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, ανακάλυψαν… τυχαία πριν από περίπου ένα μήνα οι εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος, Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, που κανείς δεν είχε φροντίσει να τους ενημερώσει για την παραγγελία του προκατόχου τους Γρηγόρη Πεπόνη, βάσει της οποίας απεστάλησαν τμηματικά στο ΣΔΟΕ από τις τράπεζες τα εν λόγω ηλεκτρονικά αρχεία.

Ακούει κανείς;

Το υπουργείο Οικονομικών του Γιάννη Στουρνάρα, στο οποίο οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν αποστείλει από τις 16 Δεκεμβρίου κατεπείγουσα επιστολή με την οποία ζητούν 10-12 εξειδικευμένους υπαλλήλους και τον ανάλογο εξοπλισμό ( π.χ. ηλεκτρονικούς υπολογιστές) ώστε δουλεύοντας, όπως έχουν πρόθεση, νυχθημερόν να κάνουν τις απαραίτητες διασταυρώσεις και να «τσιμπήσουν» όλους τους φοροφυγάδες, από όποια τάξη κι αν προέρχονται, φέρνοντας έτσι εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία, δεν τους έχει ακόμα… απαντήσει.

Ποιο είναι το ιστορικό της υπόθεσης που έχει διαστάσεις πολύ μεγαλύτερου σκανδάλου και από αυτό της, επίσης «χαμένης», λίστας Λαγκάρντ;

Από το φθινόπωρο ήδη του 2012 όλες οι τράπεζες άρχισαν να διαβιβάζουν σταδιακά στο ΣΔΟΕ τα ηλεκτρονικά τους αρχεία με βάση την από 8 Ιουνίου του 2012 σχετική παραγγελία Πεπόνη.

Σύμφωνα με αυτήν, τα CD περιελάμβαναν τις κινήσεις λογαριασμών (εκτός των λογαριασμών όψεως), καταθέσεων και εμβασμάτων όλων των φυσικών προσώπων για τη χρονική περίοδο από 2000 μέχρι και 2012. Στην παραγγελία εξειδικευόταν ότι οι κινήσεις αυτές αφορούσαν καταθέσεις που υπερέβαιναν κατ’ έτος τις 300.000 ευρώ και σε αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, επίσης κατ’ έτος, ύψους 100.000 ευρώ.

Με δεδομένο δε το γεγονός ότι από το 2000 και για πολλά χρόνια αργότερα ουδείς έλεγχος γινόταν για τον εντοπισμό ύποπτων καταθέσεων και εμβασμάτων, αντιλαμβάνεται κανείς τι… θησαυρούς θα περιέχουν τα συγκεκριμένα CD τόσο σε σχέση με φοροδιαφυγή αλλά και διακίνηση μαύρου χρήματος όσο και με την ταυτότητα των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτές.

Επιτροπή

Για τη διερεύνηση αυτών των αρχείων συνεστήθη τον Απρίλιο του 2013 μια επιτροπή από υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, η οποία έκτοτε συνεκλήθη μόνο δύο φορές (τον Μάιο του 2013 για να… γνωριστούν τα μέλη της και στις 5 Σεπτεμβρίου του 2013), αλλά… αποτέλεσμα μηδέν.

Ένα μήνα μετά τη σύσταση της επιτροπής και συγκεκριμένα στις 20 Μαΐου του 2013 οι κ. Αθανασίου και Μπρης ορίστηκαν ως οι αντικαταστάτες των κ. Πεπόνη και Μουζακίτη στο οικονομικό έγκλημα.

Πολύ καιρό αργότερα και συγκεκριμένα στις αρχές του περασμένου μήνα οι εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος έμαθαν για τη βόμβα μεγατόνων που υπήρχε στα γραφεία του ΣΔΟΕ, ακριβώς έναν όροφο πάνω από τα δικά τους…

Αμέσως, και συγκεκριμένα στις 4 Δεκεμβρίου, παρήγγειλαν προκαταρκτική εξέταση -για να μην υπάρξει παραγραφή -για τη διακρίβωση των εγκλημάτων της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), την οποία και ανέθεσαν στις επίκουρες αντεισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος Αγγελική Κουρινιώτη και Ελένη Μιχαλοπούλου. Το… καταπληκτικό είναι ότι μόλις συνέταξαν την παραγγελία… θυμήθηκαν να τους ενημερώσουν σχετικά και από το ΣΔΟΕ.

Λίγες ημέρες αργότερα οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος απέστειλαν στο υπουργείο Οικονομικών και το έγγραφο με το οποίο ζητούσαν την ανάλογη βοήθεια, προκειμένου σε εύλογο χρόνο να ξετινάξουν όλα τα αρχεία, στα οποία περιλαμβάνονται οι πάντες, ώστε να εντοπίσουν τα λαμόγια της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή ουδείς αρμόδιος τους είχε απαντήσει από το υπουργείο…

Αποφασισμένοι

Οι κ. Αθανασίου και Μπρης πάντως είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν ακόμα και χωρίς τη συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών… Εάν δεν έχουν απάντηση μέχρι και τα μέσα του μήνα, θα ορίσουν, όπως τους δίνει το δικαίωμα ο νόμος, δικούς τους πραγματογνώμονες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δε των ειδικών, μέσα σε ένα τρίμηνο θα μπορέσουν να έχουν μια καλή εικόνα του υλικού και σε ένα εξάμηνο-οκτάμηνο απτά αποτελέσματα, δηλαδή εισροή ζεστού χρήματος στα ταμεία του ξετιναγμένου ελληνικού Δημοσίου.

Αν βεβαίως τους αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους συνεισφέροντας πραγματικά στον τόπο…

Γιατί αυτά τα CD δεν κάνουν… διακρίσεις, τους έχουν όλους μέσα, από τους δισεκατομμυριούχους τους… Χρηματιστηρίου μέχρι και πρωτοκλασάτα ονόματα του πολιτικού, εκδοτικού, επιχειρηματικού, και όχι μόνο, κατεστημένου της χώρας.

*Της Κατερίνας Κατή

Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου