Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΈΚΘΕΣΗ RWF: Ελλάδα: Συγκλονιστική πτώση για την παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου στην Ελευθερία του Τύπο


http://lefteria-news.blogspot.gr/
ΈΚΘΕΣΗ RWF “Ελλάδα: Συγκλονιστική πτώση για την παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου στην Ελευθερία του Τύπου”. 16 θέσεις κάτω από τα Κατεχόμενα!
Το 2013 βλέποντας την Ελλάδα να φιγουράρει στην 84η θέση στον Ετήσιο Δείκτη για την Ελευθερία του Τύπου, της οργάνωσης “Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα”, ανάμεσα σε Αφρικανικές χώρες και δικτατορίες, σκεφτόμασταν ότι πιάσαμε πάτο.
                                                          Press Freedom Index 2013
 
 
Όταν πλέον η χώρα μας υποβιβάστηκε σε “Μερικώς Ελεύθερη”, και αιτιολογήθηκε σε Έκθεση τριών ολόκληρων σελίδων, σε εκδήλωση του ΟΗΕ, είμασταν σίγουροι ότι πιάσαμε πάτο.
 
Αλλά όχι. Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μας χαρίζει άλλη μια ντροπή, στέλνοντας την εικόνα της χώρας στα τάρταρα.
Στον Δείκτη για την Ελευθερία του Τύπου για το 2014,  η Ελλάδα κατρακύλησε στην 99η θέση, ενώ περιοχές όπως το Κόσοβο βρίσκονται στην 80η θέση και τα Κατεχόμενα της Κύπρου στην 83η!
 
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση “είναι μία συγκλονιστική πτώση για την παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου”.
Κατάπτωση…
Όχι πως δεν μας είχαν προειδοποιήσει.
 
Και οι “Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα” για την Χρυσή Αυγήαστυνομική καταστολή και τις διώξεις δημοσιογράφων.
 
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη Έκθεση, πατήστε ΕΔΩ
 
 
Η περίληψη της Έκθεσης για την Ελλάδα, έχει ως εξής:
 
* “Ενώ η ελευθερία της πληροφόρησης περιστασιακά παραβιάζεται σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε άλλες καταπατάται επανειλημμένα και κατάφωρα. Αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα, η οποία έχει βυθιστεί περισσότερο από 50 θέσεις στο δείκτη ελευθερίας του Τύπου σεδιάστημα μόλις πέντε ετών. Αυτή είναι μια συγκλονιστική πτώση για την παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου”.
* Η Έκθεση αναφέρει τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ενημέρωση στη Ελλάδα και συνεχίζει αναφέροντας ότι “εκτός από τις οικονομικές δυσκολίες, τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν μια κακή φήμη ότι είναι το αποτέλεσμα πελατειακών σχέσεων πολλών ετών”.
* “Δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις συχνές διαδηλώσεις έχουν πέσει θύματα βίας και από την αστυνομία και από διαδηλωτές που τους κατηγορούν για συνεργασία με την κυβέρνηση”.
* “H κατάσταση γύρω από την ασφάλεια των δημοσιογράφων έχει επιδεινωθεί με την άνοδο του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής. Τα ηγετικά στελέχη της και οι υποστηρικτές της στοχοποιούν ανοικτά δημοσιογράφους, οι σωματικές επιθέσεις γίνονται συστηματικά και αυξάνονται οι απειλές δολοφονίας”.
* “Σε έναν αγώνα για περικοπές δαπανών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε μία απόφαση άνευ προηγουμένου για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Υπό την πίεση της τρόικας, έκλεισε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, που είχε τέσσερα κανάλια και πέντε ραδιοσταθμούς”
* “Λίγες ώρες αφού ενημερώθηκε η ΕΡΤ για την απόφαση, το μαύρο με την ένδειξη “Χωρίς Σήμα” άφησε άναυδη την Ευρώπη και τον κόσμο. Υπό την διεθνή πίεση, η κυβέρνηση εν τέλει ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου κρατικού φορέα με την ονομασία ΝΕΡΙΤ”.
Μετάφραση – Απόδοση : LEFTeria-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου