Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Ξηροί καρποί δηλητήριο στην αγορά! Επείγουσα προειδοποίηση του υπ.Υγείας

Σύμφωνα με κατεπείγον έγγραφο του Κέντρου προς την  Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας κατά τους τελευταίους έξι μήνες αυξήθηκε ο αριθμός περιστατικών μεσυμπτώματα οξείας δηλητηρίασης από κυανιούχα, λόγω κατανάλωσης πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα.
Ξηροί καρποί δηλητήριο στην αγορά! Επείγουσα προειδοποίηση του υπ.Υγείας  
 Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω διατίθενται ως «ξηροί καρποί», από super market και καταστήματα «υγιεινής διατροφής», με υποτιθέμενη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, λόγω της περιεκτικότητας τους σε αμυγδαλίνη, ουσία που περιέχει κυανιούχα σε μικρές ποσότητες. 
 
Όπως αναφέρει το υπουργείο υγείας η λήψη από του στόματος αυτής της ουσίας συνεπάγεται υδρόληση και παραγωγή υδροκυανίου, το οποίο σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να αποβεί και θανατηφόρο.
 
Μάλιστα  εξαιτίας ελλιπούς επισήμανσης για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, η κατανάλωση περισσοτέρων από 10 πυρήνων ημερησίως μπορεί να προκαλέσει, ανάλογα με την ποσότητα, από ήπια, οξεία έως και θανατηφόρο δηλητηρίαση με χαρακτηριστικά συμπτώματα τοξικότητας:
 
κοιλιακό άλγος, ναυτία έμετοι, διάρροια ως αρχικά συμπτώματα ήπιας τοξικότητας, έως δυσκολία στην αναπνοή, μυϊκή αδυναμία, κυάνωση, καταστολή, αρρυθμίες και μεταβολική οξέωση. 
 
Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας έχει ενημερώσει τον ΕΦΕΤ για τις περαιτέρω επείγουσες ενέργειες και τα μέτρα αρμοδιότητάς του, που πρέπει να ληφθούν.
 
Τέλος, εφιστά  την προσοχή του καταναλωτικού κοινού, ώστε να αποφύγει κάθε προμήθεια και κατανάλωση καρπών-πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα, έως την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος από τις αρμόδιες Αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου