Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Πάνω από 220.000 φορολογούμενοι κατέθεσαν πινακίδες των ΙΧ τους



Του Σπύρου Δημητρέλη


Περισσότεροι από 220.000 φορολογούμενοι κατέθεσαν φέτος τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με την αύξηση, μεσοσταθμικά κατά 20%, των τελών κυκλοφορίας. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε και νέα παράταση (η προηγούμενη έληγε την Παρασκευή) έως τις 16/1 για την προμήθεια σημάτων τελών κυκλοφορίας, ενώ σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που δεν θα το προμηθευτούν θα πρέπει για την εκπρόθεσμη προμήθειά του να καταβάλουν το διπλάσιο.

Φέτος οι φορολογούμενοι που κατέθεσαν τις πινακίδες των οχημάτων τους ήταν περισσότεροι και από πέρυσι όταν έπρεπε να πληρωθούν τα ιδιαίτερα τσουχτερά τέλη κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα ηλικίας  άνω των 10 ετών που προέβλεπαν τα μέτρα Σουφλιά για τη χρηματοδότηση της τότε πολύ πιο γενναιόδωρης από τη σημερινή ρύθμισης απόσυρσης παλιών οχημάτων. Υπολογίζεται ότι το 2010 κατατέθηκαν οι πινακίδες περίπου 160.000 οχημάτων ενώ φέτος ο σχετικός αριθμός ξεπέρασε τις 220.000 σημειώνοντας ρεκόρ.

Σε πολλές εφορίες έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο από τις κατατεθειμένες πινακίδες κυκλοφορίας ενώ σε άλλες δεν έλειψαν οι μεγάλες ουρές και ο εκνευρισμός από πολίτες που έσπευσαν να απαλλαγούν από το κόστος των τελών κυκλοφορίας. Στην πλειονότητά τους οι πινακίδες που κατατέθηκαν αφορούσαν το δεύτερο αυτοκίνητο που διατηρούσε η οικογένεια του φορολογούμενου. Επίσης, δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις φορολογούμενων, όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, που κατέθεσαν τις πινακίδες και στη συνέχεια προχώρησαν στην έκδοση πινακίδων ιδιωτικού τύπου προκειμένου να κυκλοφορούν χωρίς να πληρώνουν τέλη αναλαμβάνοντας, ωστόσο, τον κίνδυνο να εντοπισθούν από την τροχαία. Σε πολλές από τις παραπάνω περιπτώσεις οι οδηγοί υπέβαλαν και ψευδείς δηλώσεις ότι έχασαν την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, την οποία όμως διατήρησαν για να οδηγούν το όχημα τους.

spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου