Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Κιμ Ντοτκομ: Ο μαφιόζος αρχιπειρατής με τα αμύθητα κέρδη και τις Λαμποργκίνι



Το κλείσιμο του MegaUpload.com την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από επιδρομή του FBI, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αφού ήταν γνωστή η εμπλοκή του με διακίνηση πειρατικού υλικού. Αίσθηση προκαλεί όμως ο βίος και η πολιτεία του ζάμπλουτου ιδιοκτήτη του MegaUpload, του Κιμ Σμιτς ή Κιμ Ντοτκομ όπως είναι πια γνωστός απ' όταν άλλαξε επώνυμο...


Ο Κιμ Σμιτς είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Κάποιοι των θεωρούν
έναν hacker που ενσαρκώνει το κίνημα για την ελεύθερη μετάδοση της πληροφορίας στο Διαδίκτυο, ενώ κάποιοι άλλοι τον βλέπουν ως έναν αρχιμαφιόζο που έχει κάνει αμύθητη περιουσία από την μπίζνα με την «φιλοξενία» πειρατικού υλικού στο MegaUpload.com παραβιάζοντας συστηματικά τα πνευματικά δικαιώματα δισκογραφικών και κινηματογραφικών εταιρειών.

Και δεν βγάζει λίγα. Το MegaUpload ήταν το 13ο δημοφιλέστερο site στο διαδίκτυο, καθώς το επισκέπτονταν καθημερινά πάνω από 50 εκατομμύρια χρήστες για να κατεβάσουν αρχεία. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν free riders, δηλαδή δεν πλήρωναν για τη λήψη των αρχείων. Όσοι ήθελαν να έχουν ταχύτερη λήψη των παράνομων και μη αρχείων, έδιναν το κατιτίς τους: 4 δολάρια ημερησίως ή 200 δολάρια για ισόβια πρόσβαση. Με αυτά και μ' αυτά, ο κύριος Ντοτκομ και οι τρεις συνιδρυτές του MegaUpload καθάριζαν 175 εκ. δολάρια από τις συνδρομές των χρηστών και τις πανταχού παρούσες διαφημίσεις.

Ο «Θεός» με την έπαυλη των 18,5 εκ. ευρώ και τις Λαμποργκίνι

Κάπως έτσι, ο θηριώδης στην όψη (ζυγίζει 150 κιλά και έχει ύψος 2 μέτρα) κύριος Ντοτκομ βρέθηκε στα 37 του με μια έπαυλη αξίας 18,5 εκ. ευρώ στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, κατά πολλούς το ακριβότερο σπίτι της χώρας. Όπως έγινε γνωστό, μάλιστα, κατά την επιδρομή της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας στην έπαυλη του ζάμπλουτου πειρατή, ο ιδιοκτήτης του MegaUpload κλείστηκε σε ένα ειδικά διαμορφωμένο «δωμάτιο πανικού» οπλισμένος με μια κοντόκανη καραμπίνα περιμένοντας τους διώκτες του. Τελικά, τα χειρότερα αποφεύχθησαν χάρη στην ψυχραιμία των περίπου 80 αστυνομικών που έσπασαν την θωρακισμένη πόρτα με υδραυλικό σφυρί και τον συνέλαβαν.

Η Επαυλη του Ντοτκομ των 18,5 εκ. δολαρίων στη Νέα Ζηλανδία
Η Επαυλη του Ντοτκομ των 18,5 εκ. δολαρίων στη Νέα Ζηλανδία

Τα κέρδη του από την φιλοξενία πειρατικού υλικού, ο κύριος Ντοτκομ φαίνεται ότι προτιμούσε είτε να τα κρατάει πάνω του είτε να τα επενδύει σε πολυτελή αυτοκίνητα, κοσμήματα και πίνακες ζωγραφικής. Όταν εισέβαλλαν στην έπαυλή του οι αστυνομικοί έμειναν έκθαμβοι από αυτό που αντίκρυσαν. Ο «βασιλιάς της πειρατείας» είχε στην κατοχή του πίνακες μεγάλων ζωγράφων, πανάκριβα κοσμήματα και 4,8 εκ. δολάρια σε μετρητά. Και στο αχανές γκαράζ του είχε παρκάρει ούτε ένα ούτε δύο αλλά 18 υπερπολυτελή αυτοκίνητα: από Ρολς Ρόις κουπέ, μέχρι Μαζεράτι και Λαμποργκίνι, όλα με πινακίδες έκδηλες της ματαιοδοξίας του: GOD, HACKER και MAFIA...

Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα βίντεο που κυκλοφορούν στον διαδίκτυο, όπου τον δείχνουν να οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα ένα από τα αυτοκινητά του. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από αυτά είναι φιλμ από τις συμμετοχές του στο ετήσιο αγώνα δρόμου Gumball 3000, όπου το 2001 έλαβε την πρώτη θέση με μια Mercedes Brabus SV12...

Πάθος για τα ακριβά αυτοκίνητα

Βίος και πολιτεία: Οι απάτες και η Τεχνητή Νοημοσύνη για κέρδη στο Χρηματιστήριο!

Πριν στήσει το επικερδέστατο MegaUpload, ο γενημμένος στο Κίελο της Γερμανίας, Κιμ Σμιτς είχε απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τις διωκτικές αρχές. Το 1998, μόλις 24 ετών, έστησε μια απάτη με κλεμμένες τηλεκάρτες. Το 2000 έγινε πλούσιος πουλώντας μια εταιρεία ασφάλειας ηλεκτρονικών υπολογιστών ενώ το 2002 καταδικάστηκε σε 20 μήνες με αναστολή για χειραγώγηση μετοχών.

Ενδιάμεσα, το 2001, λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είχε προλάβει να ιδρύσει μια οργάνωση «χάκερς κατά της τρομοκρατίας» και είχει προσφέρει αμοιβή 10 εκ. δολαρίων σε όποιον έδινε πληροφορίες για τον Οσάμα μπιν Λάντεν...

Και δεν είναι μονο αυτά. Κατά καιρούς, ο κύριος Ντοτκομ και οι δραστηριότητες του έχουν γίνει αντικείμενο έρευνας από διωκτικές αρχές σε πολλούς ηπείρους. Από το 2001, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ μελετά τη δράση της εταιρείας Trendax, μιας επενδυτικής που ίδρυσε ο Ντοτ Κομ στην Άπω Ανατολή, που υποστήριζε ότι είχε κατασκευάσει έναν αλγόριθμο με τεχνητή νοημοσύνη που μπορούσε να μεγιστοποιεί τα κέρδη στο Χρηματιστήριο...



Ποιον υπερασπίζονται οι Anonymous;

Μόλις έγινε γνωστό το «κλείσιμο» του MegaUpload από το FBI με την κατηγορία ότι επιτρέπει το κατεβασμα πειρατικού υλικού (ταινιών, μουσικής και προγραμμάτων κλειστού λογισμικού), οι Anonymous -μια ομάδα χάκερς από όλον τον κόσμο που είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας- χτύπησαν μαζικά ιστοσελίδες από το χώρο του κινηματογράφου και της δισκογραφίας αλλά και το FBI.

Το ερώτημα βέβαια, είναι ποιον ακριβώς υπερασπίζονται οι Anonymoys; Έναν υπέρμαχο της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας ή έναν high tech μαφιόζο που έβγαλε δισεκατομμύρια διευκολύνοντας -με το αζημίωτο- την παράνομη διακίνηση ταινιών, μουσικών κομματιών και λογισμικού;





iefimerida.gr
Αποφυλάκιση ζητά ο επικεφαλής του Megaupload
Posted: 24 Jan 2012 01:00 AM PST
Ο ιδρυτής του ιστότοπου Megaupload.com, ο οποίος συνελήφθη στη Νέα Ζηλανδία κατόπιν αιτήματος του αμερικανικού FBI που τον κατηγορεί για μαζική πειρατεία στο Ίντερνετ, αρνήθηκε ότι εμπλέκεται σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα και ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, αίτημα επί του οποίου το δικαστήριο δεν θα αποφανθεί πριν από την Τρίτη.


Η εισαγγελία δήλωσε από την πλευρά της ότι αντιτίθεται στην απελευθέρωση του Κιμ Σμιτς, του επονομαζόμενου Κιμ Ντότκομ, ενός 37χρονου Γερμανού, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή μαζί με άλλους τρεις υπεύθυνους του Megaupload.

Ο δικηγόρος του, ο Πολ Ντέιβισον, διαβεβαιώνει ότι "δεν θα υπάρξει καμιά παραχώρηση από την πλευρά του κυρίου Ντότκομ" στην υπόθεση αυτή, προσθέτοντας ότι ο πελάτης του δεν προτίθεται να δραπετεύσει αλλά να παραμείνει στο πλευρό της εγκύου συζύγου του και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να επαναλάβει τις δραστηριότητές του, καθώς όλοι οι σέρβερ της εταιρείας του έχουν κλείσει.

Η εισαγγελέας Αν Τούχι δήλωσε αντίθετα ότι ο κίνδυνος διαφυγής του κατηγορουμένου είναι "εξαιρετικά μεγάλος", υπογραμμίζοντας πως η αστυνομία βρήκε στην κατοικία του διαβατήρια σε διάφορα ονόματα και περισσότερες από τριάντα πιστωτικές κάρτες που έχουν εκδοθεί κι αυτές σε διάφορα ονόματα.

Η εισαγγελέας υπενθύμισε επίσης ότι είχε ήδη διαφύγει στην Ταϊλάνδη, ενώ καταζητούνταν από τη γερμανική δικαιοσύνη στο πλαίσιο μιας άλλης υπόθεσης.

Ο δικαστής ανέβαλε την έκδοση της απόφασής του τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου