Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί ! Θα έχουμε γεγονός η όχι στο Ηφαίστειο της Σαντορίνης ?



 Κυριολεκτικά Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγή η Ελλάδα απ' όποια σκοπιά και να το δει κάποιος. Από οικονομικής άποψης το έχουμε αναλύσει τόσο πολύ που δεν πάει άλλο. Από Γεωλογικής θα σας παραθέσουμε ένα παζλ αποδείξεων πέραν κάθε αμφιβολίας και κριτικής με την γλώσσα που μόνο ένα ελεύθερο blog μπορεί να χρησιμοποιήσει.

 Στις 21 Αυγούστου  είχαμε επισημάνει με σχετική ανάρτηση μας (*1) πως, η εγκατάσταση
5 ! παρακαλώ, νέων σεισμογράφων στο νησί της Σαντορίνης είχε προκαλέσει ανησυχία ! Στον Πρ. Ηλία, στην Θηρασιά, στην Οία,στο Ακρωτήρι και στον Κερτεράδο, όπως δείχνει και ο σχετικός χάρτης.
  Λίγο αργότερα ήρθε η εγκατάσταση άλλων 2 σεισμογράφων, ενός μέσα στο Δημαρχιακό μέγαρο του Αγ. Νικολάου Λασιθίου και ενός στην Σητεία. Η κατανομή αυτή των νέων σεισμογράφων δημιουργεί την αίσθηση ότι κάτι αναμένουν ανάμεσα σε αυτόν τον γεωλογικό χώρο.
 Με την πάροδο σήμερα 6 μηνών τα γεγονότα έρχονται να επιβεβαιώσουν την υποψία. Μια σειρά γεγονότων έρχεται να επιβεβαιώσει ότι στον υποθαλάσσιο χώρο από την Σαντορίνη έως και την Κρήτη διαδραματίζεται μια αλληλουχία γεωλογικών ανακατατάξεων.
 Πολλά site και blogs όπως και εμείς (*2) έκαναν αναφορές για ένα περίεργο φαινόμενο που έκανε την θάλασσα να κοκκινίσει και τα ψάρια να εξαφανιστούν και με αφορμή μια σειρά μικροσεισμών το θέμα βγήκε στην επιφάνεια ίσος και με άκομψο τρόπο.
 Στις 24 Ιανουαρίου για πρώτη φορά επίσημα βγαίνει σεισμολόγος να μιλήσει στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή" (σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε ότι, με e-mail μας, είχαμε ενημερώσει για τα τεκταινόμενα στην Σαντορίνη, την εν λόγο εκπομπή στις 19/01, pg είναι το e-mail της εκπομπής. Ακολουθεί το e-mail που τους αποστείλαμε.

nyxtobathsBloger
19 Ιαν (Πριν από8 ημέρες)
 
προς pg
 
Με τα μέσα που έχετε εσείς μπορείτε να το διερευνήσετε πιο πολύ αν και εγώ έχω πολλές πληροφορίες και με όλο το σεβασμό στον στην δουλειά σας ρίξτε μία ματιά σε αυτό

http://nyxtobaths.blogspot.com/2012/01/blog-post_19.html  ) Ο Κύριος Λέκας τόνισε πως, δεν υπάρχει φόβος στο άμεσο μέλλων για μεγάλη σεισμική δόνηση στην Σαντορίνη, με τα Ελληνικά σεισμολογικά ινστιτούτα να παρακολουθούν την κατάσταση. "Και το '92 στην Μήλο, και το '96 στην Νίσηρο, αλλά και στην Σαντορίνη αρκετές φορές στο παρελθόν, έχει υπάρξει σεισμική έξαρση". Όπως εξήγησε πρόκειται για μικρούς επιφανειακούς σεισμούς στην Καλντέρα και σε περιοχές κοντά στην Καλντέρα, αλλά δεν οδηγούν αυτόματα σε κάτι μεγάλο από πλευράς σεισμικής δραστηριότητας. Στις 26 Ιανουαρίου, (δύο μόλις μέρες μετά από τις δηλώσεις Λέκα δηλαδή) 5,3 Rixter ταρακούνησαν την Σαντορίνη και την Κρήτη, μια και το επίκεντρο ήταν ανάμεσα στα δυο νησιά και σήμερα 27 Ιανουαρίου, ένας δίδυμος ουσιαστικά σεισμός 5,2 R, από το ίδιο ακριβός εστιακό χώρο, σκόρπισε τον τρόμο και τον προβληματισμό. 
 Πριν και μετά τους δίδυμους σεισμούς τουλάχιστον 30 δονήσεις πάνω από 1,8R έχουν γίνει στην ίδια περιοχή ενώ συνεχίζονται μέχρι και αυτή την ώρα που γράφετε το άρθρο αυτό ακατάπαυστα. ¨Όση ώρα γράφετε το άρθρο αυτό ένας νέος Μετασεισμός στα 4,0 R αυτή την φορά έγινε στο ίδιο εστιακό κέντρο.
 Απομονώσαμε το κομμάτι αυτό σε μια φωτογραφία και σας την βάζουμε για να δείτε και μόνοι σας την ακριβή Γεωγραφική θέση των επικέντρων. 
 Ο καθηγητής εργαστηρίου γεωφυσικής και σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης Φίλιππος Βαλλιανάτος μιλώντας στην ΕΡΑ Ηρακλείου παρομοίασε την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ως "Κέικ" που φουσκώνει και έχει παραμορφωθεί και παραπέμπει στην δεκαετία του 50 που είχε παρουσιαστεί παρόμοιο φαινόμενο και είχε προκαλέσει ένα πολύ ισχυρό σεισμό. 
 Στις 25 Ιανουαρίου σε ένα άλλο μας άρθρο (*3) είχαμε γράψει για την σχέση των σεισμών και των ηφαιστειακών εκρήξεων με τις ηλιακές καταιγίδες και τις . Δεδομένης της αναμενόμενης έντασης για το  2012 του ηλιακού κύκλου καταιγίδων, αλλά και της πρόσφατης γεώτρησης στην Κύπρο που αναταράσσει γεωλογικά δεδομένα στην περιοχή, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Είναι πολύ πιθανόν τα φαινόμενα των σεισμών και των ηφαιστειακών εκρήξεων να ενταθούν, μάλιστα, δεν είναι καθόλου απίθανο, να δούμε ακόμα και νέα ηφαίστεια, σε μέρη δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα, όπως πρόσφατα που δημιουργήθηκε ένα νέο νησί κυριολεκτικά στο μέσων του Ειρηνικού ωκεανού από υποθαλάσσια έκρηξη ηφαιστείου.
 Στην περίπτωση τώρα της Σαντορίνης, το ηφαίστειο προειδοποιεί, όπως λένε και οι Γεωλόγοι, η σεισμική ακολουθεί τον ημερών, είναι λογικό να προκαλεί ανησυχία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκαλεί πανικό. 
 Όποιο σενάριο και να εξεταστεί θα υπάρχει χρόνος αντίδρασης, για να μην υπάρξουν μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Η κοινωνία της Σαντορίνης αλλά και της Κρήτης έχει μάθει να ζει με τους σεισμούς και οι σύγχρονες κατασκευές είναι τέτοιες που θα αντέξουν σε ένα υποθετικό μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου. Τώρα, αν ενεργοποιηθεί το παλιό ηφαίστειο της Σαντορίνης δεν είναι λογικό να γίνει μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, η ηφαιστειακή τέφρα σε αυτή την περίπτωση θα προκαλέσει ανωμαλίες στις αεροπορικές συγκοινωνίες. Το μόνο σενάριο που μπορεί να εκπλήξει είναι μια υποθαλάσσια έκρηξη και η δημιουργία κάποιας νέας νησίδας κοντά στο σημείο που βρίσκετε το σμήνος τα στίγματα από τους πρόσφατους σεισμούς. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κάποιο παλιρροϊκό κύμα (Τσουνάμι) που θα χτυπήσει της γύρω ακτές όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. 
 Σε κάθε περίπτωση ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος και ο ενημερωμένος πολίτης είναι και ο πιο καλά προστατευμένος.              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου