Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Ο Μ. Παπαϊωάννου διαγράφει την ποινή του Π. Ψωμιάδη


Του Νίκου Ηλιάδη
Την παραγραφή της ποινής φυλάκισης ενός έτους που έχει επιβληθεί στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, συνεπεία της οποίας έχει παυτεί προσωρινά από τα καθήκοντά του, επιφέρει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επιστροφή του στο αξίωμα του περιφερειάρχη.
 

Παράλληλα το ίδιο νομοσχέδιο διαμορφώνει προϋποθέσεις παραγραφής και άλλων υποθέσεων στις οποίες είναι εγκαλούμενος, πριν μάλιστα αυτές να φτάσουν στο ακροατήριο!
Όλα αυτά προβλέπονται στο νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή υπό τον τίτλο «Μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα καταστήματα κράτησης και άλλες διατάξεις» και το οποίο εισήχθη για συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του επείγοντος. Μάλιστα το περιεχόμενο του νομοσχεδίου είχε κατατεθεί αρχικά από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, γεγονός που είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, που απείλησαν να την καταψηφίσουν. Τελικώς ο υπουργός πήρε πίσω την τροπολογία, και αφού επέφερε ορισμένες βελτιώσεις που αφορούσαν την υπό όρους αποφυλάκιση ορισμένων κρατουμένων, το επανέφερε ως αυτόνομο πλέον νομοσχέδιο.

Παραγράφεται η ποινή
Στο άρθρο 2 του επίμαχου νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Παραγραφή και μη εκτέλεση ποινών υπό όρο» και στην παράγραφο 1 προβλέπονται τα εξής: «Ποινές διάρκειας μέχρι ενός έτους, που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εφόσον οι αποφάσεις δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και οι ποινές αυτές δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, παραγράφονται και δεν εκτελούνται…». Και συνεχίζει στην παράγραφο 2 νομοθετώντας ότι «οι μη εκτελεσθείσες κατά την παράγραφο 1 αποφάσεις τίθενται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα ή δημοσίου κατηγόρου».
Πρόκειται ακριβώς για την περίπτωση του κ. Ψωμιάδη, ο οποίος καταδικάστηκε τόσο σε πρώτο βαθμό (από το τριμελές εφετείο το Φεβρουάριο του 2009) όσο και σε δεύτερο βαθμό (από το πενταμελές εφετείο τον Απρίλιο του 2011) σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος. Η καταδίκη τού επιβλήθηκε, επειδή ως νομάρχης είχε μειώσει τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από τον προκάτοχό του σε πρατηριούχο για νοθεία καυσίμων κατ’ εξακολούθηση από τις 89.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ. Συνέπεια αυτής της καταδίκης του ήταν τον Ιούνιο του 2011 να τεθεί σε προσωρινή αργία από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιο Σώκο. Ωστόσο μετά την αναμενόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου εντός των προσεχών ημερών η ποινή του παραγράφεται και ο ίδιος θα επανέλθει κανονικά στα καθήκοντά του.

Δυνατότητα εξαγοράς
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο, στον οποίο έχει προσφύγει ο κ. Ψωμιάδης, γι’ αυτό και η καταδικαστική απόφαση δεν έχει καταστεί αμετάκλητη. Η συζήτηση στον Άρειο Πάγο έγινε τον περασμένο Οκτώβριο, με τον αντεισαγγελέα Αθανάσιο Κονταξή να τάσσεται υπέρ της αναίρεσης της καταδικαστικής απόφασης, με το σκεπτικό ότι η εφετειακή απόφαση δεν ήταν πλήρως αιτιολογημένη, όπως απαιτεί ο νόμος. Στην περίπτωση που έως την ψήφιση του νόμου εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, ακόμη κι αν είναι δυσμενής για τον κ. Ψωμιάδη, το προς ψήφιση νομοσχέδιο στο άρθρο 3 τού δίνει τη δυνατότητα να εξαγοράσει την ποινή και να επανέλθει στα καθήκοντά του. Ειδικότερα στο επίμαχο άρθρο αναφέρεται ότι «ποινές φυλάκισης που δεν έχουν εκτελεστεί ούτε μετατραπεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και έχουν επιβληθεί για πλημμελήματα με αποφάσεις οι οποίες κατέστησαν αμετάκλητες μετατρέπονται σε χρηματικές ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντος…».
Σύμφωνα με έγκυρη πηγή ο κ. Ψωμιάδης έχει εξετάσει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου με τους διακεκριμένους νομικούς παραστάτες του και εμφανίζεται απολύτως ικανοποιημένος από την απροσδόκητη αυτή εξέλιξη. Μάλιστα έχει ζητήσει από στενούς συνεργάτες του να ετοιμαστούν για πλήρη επάνοδο στην περιφέρεια.

Τον «αθωώνουν» και για τα «45άρια» 
Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο μεριμνά και για μελλοντικές ενδεχόμενες καταδίκες του εν αργία περιφερειάρχη. Όπως είναι γνωστό, η δικαιοσύνη διερευνά και άλλες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο κ. Ψωμιάδης και για τις οποίες υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να καθίσει εκ νέου στο εδώλιο. Ωστόσο το επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπει ότι πολλές από τις υποθέσεις αυτές, ακόμη κι αν βρίσκονται σε στάδιο λίγο πριν από την έκδοση παραπεμπτικού βουλεύματος, διακόπτονται και τίθενται στο αρχείο. Ειδικότερα στο άρθρο 4 του σχεδίου νόμου, που έχει τον τίτλο «Παραγραφή και παύση ποινικής δίωξης», στην παράγραφο 1 σημειώνεται ότι «παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των ακόλουθων αξιόποινων πράξεων που έχουν τελεστεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου: α. των πταισμάτων και β. των πλημμελημάτων κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές…». Στην παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου αναφέρεται ότι «οι δικογραφίες που αφορούν αξιόποινες πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τίθενται στο αρχείο…».
Συνεπώς με τη δημοσίευση του νόμου όλες οι υπό δικαστική διερεύνηση υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο κ. Ψωμιάδης (καθώς και ο αδελφός του Διονύσης και πολλοί άλλοι), εφόσον οι κατηγορίες που επισυνάπτουν είναι έως το βαθμό του πλημμελήματος, τίθενται στο αρχείο! Υπενθυμίζεται ότι η δικαιοσύνη διερευνά τρεις, τέσσερις υποθέσεις στις οποίες ενέχεται ο κ. Ψωμιάδης. Μία εξ αυτών, η οποία αφορά πολεοδομική παράβαση, έχει παραπεμφθεί ήδη στο ακροατήριο, ενώ για την υπόθεση της μεταφοράς των μαθητών ασφαλείς πληροφορίες της «Θ» θέλουν την αρμόδια εισαγγελέα να προτείνει την απαλλαγή του κ. Ψωμιάδη και των υπολοίπων κατηγορουμένων.
Ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη η σοβαρή υπόθεση η οποία αφορά τα διαβόητα «45άρια». Ήδη 21 άτομα, μεταξύ των οποίων και οι Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης, έχουν κληθεί σε ανωμοτί κατάθεση εγκαλούμενα ως ύποπτα για τη διάπραξη τριών αδικημάτων: απιστία κατά του ελληνικού δημοσίου, παράβαση καθήκοντος και ψευδή βεβαίωση. Εάν στην πορεία της δικαστικής διερεύνησης οι ενδεχόμενες κατηγορίες δεν είναι πέραν του πλημμελήματος, τότε βάσει όσων προβλέπονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο η υπόθεση θα τεθεί αυτομάτως στο αρχείο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου