Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Πολιτικό άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού ζήτησε ο Ασανζ


Αίτημα για παροχή πολιτικού ασύλου κατέθεσε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, όπως ανακοίνωσε από το Κίτο ο επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας Ρικάρδο Πατίνιο. Πάντως σύμφωνα με την αστυνομία της Βρετανίας, ο Ασάνζ κινδυνεύει με σύλληψη. 

Η πρεσβεία του Ισημερινού επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε στις εγκαταστάσεις της τον Ασάνζ και ότι εξετάζει το αίτημά του.

Για όσο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες εξετάζουν το αίτημα του Ασάνζ, αυτός θα παραμείνει στην πρεσβεία, υπό την προστασία της κυβέρνησης του Ισημερινού.
Σκότλαντ Γιαρντ: Αντιμέτωπος με σύλληψη ο Ασάνζ

Πάντως σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιαρντ ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του και μπορεί να συλληφθεί.

Ο ένας από τους όρους της αποφυλάκισής του απαιτούσε την παραμονή του σε
προκαθορισμένη διεύθυνση ανάμεσα στις 22.00 και τις 08.00, εξήγησε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

«Προς τις 22.00 χθες η αστυνομία πληροφορήθηκε ότι ο Ασάνζ παραβίασε τον έναν από τους όρους αποφυλάκισής του. Στο εξής μπορεί να συλληφθεί».

Το Φόρεϊν Όφις στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι ο Ασάνζ βρίσκεται σε έδαφος που προστατεύεται από διπλωματική ασυλία και ότι θα συνεργαστεί με τον Ισημερινό για την επίλυση του ζητήματος.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Ασάνζ μπορεί να συλληφθεί από την αστυνομία αν βγει από τους χώρους της πρεσβείας.
Στο μεταξύ, το  Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έχει δώσει διορία έως τις 28 Ιουνίου για την εκκίνηση των διαδικασιών έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο 40χρονος Ασάνζ συνελήφθη το Δεκέμβριο του 2010 στο Λονδίνο, βάσει εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τη Σουηδία όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση σε βάρος δύο γυναικών.
Eίχε φυλακιστεί για εννέα ημέρες μετά τη σύλληψή του στη Βρετανία. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα του 2010 και έκτοτε ζούσε σε κατ' οίκον περιορισμό στο σπίτι ενός εύπορου υποστηρικτή του WikiLeaks στην ανατολική Αγγλία.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και υποστηρίζει ότι το σουηδικό αίτημα έκδοσης είναι πολιτικά υποκινούμενο. 
Το 2010 ο WikiLeaks είχε δημοσιεύσει 391.832 διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα για τον πόλεμο στο Ιράκ και 77.000 διαβαθμισμένα επίσημα έγγραφα του Πενταγώνου για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, καθώς και 250.000 τηλεγραφήματα ανάμεσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και 270 αμερικανικές διπλωματικές αποστολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου