Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

«Βυθίζει» τις αγορές ο «ευρωπαϊκός πυρετός»


 
 
Βάρεσαν … «καμπάνες» σε Βερολίνο και ΗΠΑ


Ο συνδυασμός των έντονων φόβων για την κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και δη για την πιθανότητα μιας άμεσης «κατάρρευσης» της Ισπανίας, με τα αρνητικά στοιχεία ανεργίας σε ΗΠΑ και Γερμανία, ωθούν χαμηλότερα στο σύνολο των χρηματαγορών αλλά και το ευρώ.

Στην Ευρώπη οι δείκτες κατρακύλησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, ενώ και στην Wall Street οι πιέσεις συνεχίζονται με τον Dow Jones ήδη να έχει χάσει όλα τα κέρδη που είχε καταγράψει από την αρχή της χρονιάς.

Συγκεκριμένα, ο Dow κινείται πλέον στις 12.175 μονάδες με απώλειες της τάξης του 1,76%, ενώ ο Nasdaq χάνει ποσοστό 2,20% και ο S&P 500 «γράφει» απώλειες 1,97%.

Στην Ευρώπη ο Αρμαγεδώνας, για σήμερα, δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά τα γερμανικά Bunds ( ομόλογα ) καθώς έκθεση της Societe Generale τα χαρακτηρίζει μη ελκυστικά, ενώ τονίζει πως αν φύγει η Ελλάδα  από το ευρώ το ευρώ θα φτάσει στα επίπεδα των 1,10 δολαρίων! Αν δεν δημιουργηθεί τείχος προστασίας τότε πολλοί – όπως η Goldman Sachs –εκτιμούν – ότι θα διαλυθούν σταδιακά τα αμερικανικά και γερμανικά ομόλογα...

Τελικώς οι καμπάνες ήχησαν δυνατά, αφού τα στοιχεία ανεργίας σε Γερμανία και ΗΠΑ οδήγησαν σε ξεπούλημα των γερμανικών ομολόγων με αποτέλεσμα το 10ετες να φθάσει σε επιτόκιο 1,48% από το ιστορικό 1,36%.

Με λίγα λόγια την ώρα που τα Ισπανικά ομόλογα καταρρέουν, η ανεργία του 11% στην Ευρώπη θα αρχίσει να απασχολεί το Βερολίνο, διότι το επιτόκιο κάτω από το 2% δεν μπορεί να διατηρηθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι ιταλικής και ισπανικής χρεοκοπίας βρέθηκαν νωρίτερα σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ προφανώς δεν είναι άσχετο με το όλο κλίμα το ότι συναντώνται εκτάκτως τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Στο κλείσιμο οι μεγάλες ευρωαγορές κατέγραψαν σημαντικές πιέσεις. Ο FTSE στο Λονδίνο έχασε ποσοστό 1,14%, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στο -2,21% και στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξης του 3,42%. Το ευρώ πέρασε κάτω από τα 1,24 φθάνοντας στα 1,237 δολάρια.
Αθήνα : Κατάρρευση με χαμηλότερο τζίρο


Πίσω στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 501, 90 σημειώνοντας βουτιά 4,48%. Με απώλειες πάνω από 13,98% έκλεισε η Alpha Bank και πάνω από 8% η πτώση σε Eurobank, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Ρευστοποιήσεις δίχως αύριο σε ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Τράπεζες,  Folli- Follie. Κράτησε το ένα (1) ευρώ η μετοχή της Εθνικής, ενώ οι συναλλαγές ανήλθαν σε 56 εκατ. ευρώ, ενώ χθες ήταν σχεδόν τριπλάσιες.

Δημήτρης Παφίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου