Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Αλλάζει ο νόμος περί ιθαγένειας: Ακροδεξιά στροφή της τριμερούς



Συγγραφέας: left.gr
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συγκυβέρνησης αποφάσισαν την αλλαγή του νόμου περί ιθαγένειας, υιοθετώντας πλήρως την ατζέντα της Χρυσής Αυγής. Εμπρός πίσω!

Την ίδια στιγμή που η κοινωνία αργοπεθαίνει, που οι άστεγοι γεμίζουν τα παγκάκια της πόλης, οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, ενώ όσοι έχουν εργασία εργάζονται υπό καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα, όταν τα παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία, οι άρρωστοι δεν έχουν φάρμακα και οι συνταξιούχοι ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε, αυτή τη στιγμή επιλέγει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ να κάνει τι; Μα, να αλλάξει το νόμο περί ιθαγένειας!

Ο νόμος περί ιθαγένειας, που είχε ψηφιστεί επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ όταν υπουργός Εσωτερικών ήταν ο Γ. Ραγκούσης, είχε τότε κατακριθεί ως μία δεξιά υπαναχώρηση της κυβέρνησης, λόγω του ότι το αρχικό νομοσχέδιο που είχε προταθεί υπό την πίεση των αιτημάτων του μεταναστευτικού και αντιρατσιστικού κινήματος, ήταν προοδευτικότερο, ευθυγραμμιζόμενο με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας και το γενικότερο προοδευτικό προφίλ που ήθελε να πλασάρει το ΠΑΣΟΚ της διαφθοράς και της καταστολής. Ο ψηφισθείς νόμος Ραγκούση προέβλεπε το ελάχιστο και αυτονόητο: ότι την ελληνική ιθαγένεια μπορούσαν να λάβουν τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνταν στην Ελλάδα. Την αλλαγή του νόμου αυτού συμφώνησαν χθες οι εκπρόσωποι των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, υιοθετώντας πλήρως την ατζέντα της Χρυσής Αυγής, η οποία λίγες μόλις μέρες πριν είχε εξαγγείλει ότι θα καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο, για την ψήφιση μάλιστα του οποίου προτίθετο να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Στοιχιζόμενοι με τη Χρυσή Αυγή και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι, πιστοί στις ρατσιστικές τους απόψεις, εξέφρασαν προ ημερών τη θέση να αποτελεί η καθαρότητα του αίματος απαραίτητη προϋπόθεση για την απονομή της ιδιότητας του πολίτη.

Αποδεχόμενοι, λοιπόν, πλήρως την προεκλογική πλατφόρμα του κ. Σαμαρά και την ατζέντα της Χρυσής Αυγής, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συγκυβέρνησης κατήρτισαν σχέδιο αναθεώρησης του νόμου Ραγκούση, το οποίο προβλέπει τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών όχι αυτοδικαίως με τη γέννησή τους, όπως ισχύει τώρα, αλλά αφότου συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους και μόνον εφόσον έχουν αποποιηθεί την ιθαγένεια των γονέων τους . Μάλιστα, για να μη χάνουν χρόνο, ανέθεσαν την επεξεργασία των προτεινόμενων αλλαγών σε διακομματική επιτροπή.

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί η σύμπνοια απόψεων ΝΔ-Χρυσής Αυγής και η επιλογή της πρώτης να αλλάξει το νόμο περί ιθαγένειας. Είναι, άλλωστε, γνωστές τοις πάσι οι ξενοφοβικές θέσεις του κ. Σαμαρά, καθώς και οι στενές σχέσεις του κόμματός του με τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Η στάση του ΠΑΣΟΚ, που «άδειασε» με αυτό τον τρόπο τον υπουργό και τότε πρωτοπαλίκαρο του κ. Παπανδρέου, δεν είναι αναντίστοιχη με την προεκλογική πρακτική του κόμματος, καθώς νωπές είναι οι μνήμες της προεκλογικής διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών, της οργάνωσης πογκρόμ και της δημιουργίας στρατοπέδων συγκέντρωσης για μετανάστες. Η απορία μας είναι τι στάση θα κρατήσει τελικά η ΔΗΜΑΡ απέναντι σε όλο αυτό το οπισθοδρομικό και άκρως ρατσιστικό σκηνικό που στήνεται. Θα βάλει επιτέλους ένα φρένο στον ξενοφοβικό κατήφορο ή θα συμπλεύσει με τη δεξιά και την ακροδεξιά, διαψεύδοντας για μία ακόμη φορά του ψηφοφόρους της, στους οποίους είχε δεσμευτεί προεκλογικά;   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου