Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΗΠΑ: Διευθυντής της HSBC παραδέχτηκε ότι γινόταν ξέπλυμα χρήματος


Βαρύτατες κατηγορίες ότι συστηματικά αμελούσε να ελέγξει επαρκώς πελάτες της που ήταν ύποπτοι για σχέσεις με την τρομοκρατία σε χώρες όπως το Ιράν και η Συρία και «βαρόνους» των ναρκωτικών από το Μεξικό, οι οποίοι προσπαθούσαν να «ξεπλύνουν» τα χρήματά τους, αντιμετωπίζει η βρετανική τράπεζαHSBC, ανώτατα στελέχη της οποίας εμφανίστηκαν χθες ενώπιον της μόνιμης υποεπιτροπής ερευνών της αμερικανικής Γερουσίας. ΟΝτέιβιντ Μπάγκλεϊ διευθυντικό στέλεχος της θυγατρικής της τράπεζας στις ΗΠΑ υπέβαλε την παραίτησή του ενώ παραδέχτηκε ότι η τράπεζα ξέπλενε χρήμα.
Σύμφωνα με έκθεση τηςυποεπιτροπής της Γερουσίας που αφορά την περίοδο 2006–2010, η HSBC συστηματικά διαχειριζόταν χρηματικά ποσά που προέρχονταν από ύποπτες πηγές και η αμερικανική θυγατρική της «προσέφερε μία πύλη εισόδου για τρομοκράτες που επιθυμούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αμερικανικά δολάρια και στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Η έρευνα της Γερουσίας των ΗΠΑ αποκάλυψε πως οι χαλαροί έλεγχοι στην μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης επέτρεπε ουσιαστικά το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από όλο τον κόσμο.  Μεταξύ άλλων θεωρείται σίγουρο ότι τεράστια ποσά από το εμπόριο ναρκωτικών των Μεξικανικών καρτέλ, πέρασαν από την τράπεζα ενώ μέσω αυτής κινήθηκαν και ύποπτα τραπεζικά κεφάλαια από την Συρία, το Ιράν, τα νησιά Κέιμαν και την Σαουδική Αραβία.

Ο Ντέιβιντ Μπάγκλεϊ διευθυντικό στέλεχος της θυγατρικής της τράπεζας στις ΗΠΑ υπέβαλε την παραίτησή του. Καταθέτοντας στην αμερικανική Γερουσία, επισήμανε ότι το κανονιστικό πλαίσιο στην HSBC λόγω της χαλαρότητάς του κατέστησε δυνατό μεξικανικά καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών ουσιών να διακινήσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, μέσω της θυγατρικής αυτής της ευρωπαϊκής τράπεζας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπάγκλεϊ υπήρξε διευθυντικό στέλεχος της θυγατρικής της HSBC στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2002.

Με ανακοίνωσή της η αμερικανική θυγατρική της HSBC δηλώνει ότι «θα αναγνωρίσουμε ότι κατά το παρελθόν ενίοτε υστερήσαμε να τηρήσουμε τις προδιαγραφές που ευελπιστούν ότι τηρούμε τόσο οι πελάτες μας όσο και ο εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών. Από αυτή την υπόθεση, θα προκύψουν σημαντικά διδάγματα για τις τράπεζες, ώστε στο μέλλον να αποτραπεί η διείσδυση παρανόμων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου