Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Τουρισμού οι ενοικιαζόμενες βίλες



Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Τουρισμού οι ενοικιαζόμενες βίλες
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπαδόπουλος
Στο στόχαστρο του υπουργείου Τουρισμού και άλλων εμπλεκομένων με το θέμα κρατικών φορέων μπαίνουν οι παράνομα «ενοικιαζόμενες βίλες», πολλές εκ των οποίων, μάλιστα, διαφημίζονται σε διεθνείς ιστοσελίδες. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε χθες η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη στον βουλευτή Επικρατείας του ΣυΡιζΑ κ. Μανόλη Γλέζο, ο οποίος την επισκέφθηκε και έθεσε το συγκεκριμένο θέμα.
Η κυρία Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι οι περισσότερες από τις βίλες που ενοικιάζονται δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές (νομοθετικές και διοικητικές), δεν διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για την εκμετάλλευσή τους και αποτελούν εστία απώλειας σημαντικών εσόδων για το κράτος. Το ζήτημα με τις πολυτελείς ενοικιαζόμενες κατοικίες εμπίπτει στις αρμοδιότητες και άλλων υπουργείων, γι' αυτό και, όπως είπε η υπουργός, εξετάζεται σε συνεργασία με αυτά μία συνολική αντιμετώπιση, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την καταγραφή τους, τη διαδικασία χορήγησης σήματος λειτουργίας, την παροχή φορολογικών εγκρίσεων, ελέγχου των εγκαταστάσεων και υποδομών και άλλα τα οποία πρέπει να εξεταστούν.

Μεγάλες απώλειες εσόδων
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Γιώργου Τσακίρη, οι ενοικιαζόμενες βίλες και σπίτια ανά την επικράτεια υπολογίζονται σε 50.000. Τέτοια σπίτια νοικιάζονται απευθείας από το διαδίκτυο, κυρίως από τους επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους. Σε αυτά τα παράνομα ενοικιαζόμενα σπίτια και βίλες, όπως και σε αδήλωτα ενοικιαζόμενα δωμάτια, αφού δεν έχουν επίσημη άδεια και το σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ, υπολογίζεται ότι διοχετεύεται κάθε χρόνο ένα ποσόν ανάμεσα στα 500 εκατ. έως 1,5 δισ. ευρώ.
Ο υπολογισμός αυτών των απωλειών από τα τουριστικά έσοδα της χώρας έγινε με τα στοιχεία του 2011, όταν η επίσημη αύξηση των τουριστικών εσόδων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ήταν 10%, ωστόσο, η αύξηση των εσόδων στα ξενοδοχεία της χώρας δεν ξεπέρασε το 2,5%, ενώ ο κύκλος εργασιών παρέμεινε στα επίπεδα του 2010. Στα ίδια ή και μειωμένα επίπεδα, επίσης, με την προηγούμενη χρονιά έμειναν τα έσοδα στην εστίαση και τα καταστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου