Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Με μετανάστευση για φορολογικούς λόγους απειλούν Γάλλοι επιχειρηματίες


Για να αποφύγουν το 75% του Ολάντ
Ο Μπερνάρ Αρνό   
Ο Μπερνάρ ΑρνόΜεγάλη συζήτηση στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και στους κυβερνητικούς κύκλους στη Γαλλία έχει προκαλέσει η απόφαση του Μπερνάρ Αρνό, μεγαλοεπιχειρηματία και πλουσιότερου ανθρώπου στη χώρα, να ζητήσει τη βελγική υπηκοότητα.

Καθώς η ισχύουσα φορολογία του Βελγίου είναι πολύ ελαφρότερη από αυτή της Γαλλίας, η απόφαση του Αρνό θεωρείται ως αντίδραση στα αναμενόμενα σκληρότερα νέα φορολογικά μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης.

Η ένταση κλιμακώθηκε και από το γεγονός ότι η είδηση έγινε γνωστή λίγες ώρες πριν
από την αναμενόμενη τηλεοπτική συνέντευξη του Φρανσουά Ολάντ το βράδυ της Κυριακής στο κανάλι TF1.

Ορισμένα ΜΜΕ όπως το κανάλι France 24, θεωρούν ότι με την κίνηση αυτή ο Αρνό «θέλει να απευθύνει ένα δυνατό πολιτικό μήνυμα στον Φρανσουά Ολάντ».

Ως γνωστόν ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε υποσχεθεί προεκλογικά «φορολογική δικαιοσύνη» λέγοντας ότι θα φορολογήσει με 75% τα υψηλά εισοδήματα, για το τμήμα πάνω από το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η υλοποίηση της υπόσχεσης αυτής θεωρείται υψίστης συμβολικής σημασίας για τους
εκλογείς του σοσιαλιστή προέδρου, αντίθετα η δεξιά αντιπολίτευση έχει ευθύς εξαρχής αντιταχθεί σθεναρά και επανειλημμένα έχει κρούσει τον κώδωνα κινδύνου μαζικής εξόδου από τη χώρα των μεγάλων εισοδημάτων.

Έτσι, η απόφαση του Μπερνάρ Αρνό ήλθε σαν επιβεβαίωση των θέσεών της και έναυσμα για τον πρώην πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν να δηλώσει: «Όταν παίρνουμε ηλίθιες αποφάσεις, καταλήγουμε σε τρομακτικά αποτελέσματα» και να προσθέσει ότι «θα γίνει γνωστό και θα σκορπιστεί σαν σκόνη από μπαρούτι και η υφήλιος θα λέει: Η Γαλλία είναι μια χώρα που δεν θέλει την επιτυχία».

Ο Αρνό είναι επικεφαλής του ομίλου Louis Vuitton-Moet Hennessy που είναι η τέταρτη οικονομική δύναμη και η πρώτη από πλευράς τζίρου στους τομείς πολυτέλειας, (υψηλή ραπτική, μόδα, δερμάτινα είδη, σαμπάνια και οινοπνευματώδη ποτά, αρώματα και καλλυντικά). Μεγάλες γαλλικές μάρκες όπως Dior, Guerlain, Kenzo, Givenchy, Veuve Clicquot, Ruinart είναι ανάμεσα στις 60 συνολικά επιχειρήσεις που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου.

Τα ετήσια εισοδήματα του Μπερνάρ Αρνό υπολογίζονται στα 11,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος δηλώνει ότι η απόφασή του για τη βελγική υπηκοότητα έχει να κάνει με προσωπικούς λόγους και ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη αλλαγή στη φορολόγηση των επιχειρήσεών του που δραστηριοποιούνται στο γαλλικό έδαφος.

Έτσι για πολλούς σχολιαστές η απόφαση του Μπερνάρ Αρνό θεωρείται ως «μια εντυπωσιακή χειρονομία προς εξυπηρέτηση των ομοίων του μεγάλων αφεντικών» που ανησυχούν για τα νέα φορολογικά μέτρα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου