Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Η σφαγή των ελεφάντων χρηματοδοτεί τις συγκρούσεις στην Αφρική


Αντάρτες και στρατιωτικές ομάδες στην Αφρική έχουν ανακαλύψει μια πολύτιμη πηγή χρηματοδότησης των συγκρούσεων, το παράνομο εμπόριο ελεφαντοστού.
 
Περίπου 500.000 ελέφαντες έχουν απομείνει πλέον στην Αφρική. Οι λαθροθήρες όμως σκοτώνουν δεκάδες χιλιάδες κάθε χρόνο και ο αριθμός των θυμάτων αυξάνει. Οι τελωνειακές αρχές κατάσχεσαν πάνω από 23 τόνους λαθραίων χαυλιοδόντων ελεφάντων το 2011, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ποσότητα των τελευταίων 20 ετών.


Όπως αναφέρει το Spiegel, στο ματωμένο εμπόριο του αφρικανικού ελεφαντοστού έχουν εισέλθει νέοι παίκτες, πολύ πιο σκληροί από τους γνωστούς λαθροθήρες. Πρόκειται για μέλη στρατιωτικών οργανώσεων και αντάρτες από τη Σομαλία, το Σουδάν, την Ουγκάντα, που σκοτώνουν τους ελέφαντες με τη χρήση όπλων με σκοπό τη χρηματοδότηση των πολέμων τους.

Όπως τα διαμάντια στη Σιέρα Λεόνε, το ελεφαντόδοντο σήμερα «χρηματοδοτεί τις συγκρούσεις σε όλο τον πλανήτη», έγραψαν οι New York Times. Τον περασμένο Μάιο, ο ειδικός για ζητήματα παράνομου εμπορίου Τομ Κάρνταμον κατέθεσε στην αμερικανική Γερουσία πως «τα τελευταία χρόνια, ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, στρατιωτικές ομάδες και συχνά τρομοκρατικά στοιχεία έχουν αντιληφθεί τα κέρδη που μπορούν να προκύψουν από την παράνομη διακίνηση της άγριας ζωής». Ειδικοί στην Αφρική μιλούν ήδη για το «ματωμένο ελεφαντόδοντο».


Ο Julius Kipng'etich, που ηγείται μιας ομάδας 3.500 θηροφυλάκων στην Κένυα δηλώνει πως στόχος του είναι να κάνει τα πράγματα όσο γίνεται δυσκολότερα για τους λαθροθήρες. Επτά από τους θηροφύλακές του σκοτώθηκαν φέτος σε ανταλλαγές πυρών με λαθροθήρες, με αποτέλεσμα ο Kipng'etich να δώσει νέα διαταγή στους άντρες του: δεν χρειάζεται πλέον να ρίχνουν προειδοποιητικές βολές. Θα πυροβολούν κατευθείαν στην καρδιά ή το κεφάλι. «Κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία, λειτουργούμε σαν στρατός», εξηγεί.

Το 90% περίπου του ελεφαντοστού που αποτελεί αντικείμενο εμπορίου παγκοσμίως καταλήγει στην Κίνα και στην Ταϊλάνδη. Τα στολίδια από ελεφαντόδοντο αποτελούν σύμβολο νεοπλουτισμού στην Κίνα και αποτελεί συνήθεια μεταξύ Ιαπώνων επιχειρηματιών να επικυρώνουν συμφωνίες με περίτεχνα σκαλισμένες σφραγίδες από ελεφαντόδοντο.


Ένα κιλό ελεφαντοστού κοστίζει έως και 2.000 δολάρια στη μαύρη αγορά, ενώ ένας χαυλιόδοντας ζυγίζει 10 – 60 κιλά. Συνεπώς, ένας νεκρός ελέφαντας μπορεί να αποφέρει κέρδη ύψους έως και 120.000 δολαρίων. Πρόκειται για χρήματα που «βγαίνουν» σχετικά εύκολα, σε αντίθεση με το βίαιο εξαναγκασμό εκατοντάδων ανθρώπων να εργαστούν σε ορυχεία διαμαντιών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου