Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Την πόρτα των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ ανοίγει η ΕΥΑΘ


Για να δούμε το μέλλον μας μέσα από το παρελθόν...
Η είδηση είναι ήδη γνωστή και δημοσιευμένη ωστόσο οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχετε πολλά να ακούσετε από το Ταμείο μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) Τάκης Αθανασόπουλος μιλώντας στο ελληνοκινεζικό συνέδριο

Ήδη ανακοινώθηκε η διαδικασία για την πώληση του 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ. Αμέσως μετά θα δοθούν προς εκμετάλλευση 28 κτίρια του Δημοσίου με τη μέθοδο του sale & lease back.

Στον τομέα των υποδομών θα ανακοινωθούν η έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών για τα Ελληνικά Πετρέλαια, την Εταιρεία Ύδρευσης στην Θεσσαλονίκη, την εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού, την πώληση της ΛΑΡΚΟ, του Οργανισμού Ιπποδρομιών, των Ελληνικών Ταχυδρομείων, του Αστέρα Βουλιαγμένης καθώς και της αξιοποίησης περιφερειακών αεροδρομίων και μαρινών.
Μάλιστα η ΕΥΑΘ θα αποτελέσει και το πρώτο τεστ, προκειμένου η κυβέρνηση να μετρήσει τις κοινωνικές αντιδράσεις.
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη έξι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση (μετά από 10 ολόκληρα χρόνια) του Ελληνικού, την πώληση του δικαιώματος έκδοσης Κρατικών Λαχείων, την πώληση της ΔΕΠΑ και σημαντικού ποσοστού του ΔΕΣΦΑ, την εκμετάλλευση του κτιρίου του Διεθνούς Κέντρου Τύπου με τον περιβάλλοντα χώρο και την τουριστική αναβάθμιση περιοχών στην Κασιώπη της Κέρκυρας και την Αφάντου Ρόδου.

Για να δούμε όμως σε ποια εταιρία θα πωληθεί η ΕΥΑΘ? Σύμφωνα με τον Τύπο η γαλλική εταιρία Suez Lyonisse des Aux βιάζεται να αγοράσει την ΕΥΑΘ. Όλοι γνωρίζουν τη δράση της, αλλά την αποκρύπτουν επιμελώς προκειμένου να διευκολύνουν το πραγματικό ενδιαφέρον της επενδύτριας εταιρίας που είναι φυσικά μόνο το κέρδος!
Ορίστε μερικά γεγονότα από τη δράση της:
Χιλή: η Παγκόσμια Τράπεζα επέβαλε σαν δανειοδοτικό όρο στη χώρα εγγύηση κέρδους 33% στη γαλλική εταιρία ύδρευσης Suez Lyonnaise des Eaux .
Αυστραλία: Το 1998 λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την ύδρευση η γαλλική Suez Lyonnaise des Eaux το νερό στο Σύδνεϋ βρέθηκε μολυσμένο από παράσιτα και κρυπτοσπορίδια.
Καναδάς: Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αφού μολύνθηκαν από το βακτηριο E coli στο Walkerton, Ontario ύστερα από την ιδιωτικοποίηση του ελέγχου ποιότητας του νερού που πέρασε στον έλεγχο της A&L Labs. Η εταιρία χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των ελέγχων “απόρρητη πνευματική ιδιοκτησία” και αρνήθηκε να τα κοινοποιήσει.
Μαρόκο: Οι καταναλωτές είδαν την τιμή του νερού να ανεβαίνει 3 φορές πάνω αφότου ιδιωτικοποιήθηκε η εταιρία ύδρευσης στην Casablanca.
Αργεντινή: Όταν θυγατρική της Suez Lyonnaise des Eaux αγόρασε την κρατική επιχείρηση νερού Obras Sanitarias de la Nacion, οι τιμές διπλασιάστηκαν και η ποιότητα του νερού χειροτέρευσε. Η εταιρία αναγκάστηκε να αποχωρήσει όταν οι κάτοικοι μαζικά αρνήθηκαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Βρετανία: Οι λογαριασμοί ύδρευσης και αποχέτευσης αυξήθηκαν κατά 67% μεταξύ 1989 και 1995. Το ποσοστό διακοπών των παροχών ανέβηκε κατά 177%.
Νέα Ζηλανδία: Οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την εμπορευματοποίηση του νερού.
Νότιος Αφρική: Το νερό έγινε απροσπέλαστο, πανάκριβο και μη ασφαλές όταν η εταιρία Suez Lyonnaise des Eaux ανέλαβε την ύδρευση στο Johannesburg. Υπήρξαν εκτεταμένες μολύνσεις και χιλιάδες άνθρωποι είδαν την παροχή τους να διακόπτεται.
Βολιβία: Το 1999 η Παγκόσμια Τράπεζα συστήνει ιδιωτικοποίηση της δημοτικής εταιρίας ύδρευσης της Cochabamba, Servicio Municipal del Agua Potable y Alcantarillado (SENIAPA). Αξιωματούχοι της τράπεζας απείλησαν ανοιχτά να παρακρατήσουν 600 εκατομμύρια δολάρια από τη δανειακή σύμβαση αν η Βολιβία δεν αποδεχόταν. Τα αποτελέσματα από τον Πόλεμο του Νερού στην Βολιβία ήταν ηδεύτερη εξέγερση το 2005 μετά την εμπλοκή στην ύδρευση της Βολιβία της εταιρίας Aguas del Illimani της οποίας βασικός μέτοχος είναι η Suez Lyonisse des Aux (αυτή που θα αγοράσει την ΕΥΑΘ).

Δεν έχουμε αμφιβολία, ότι ένα παρόμοιο βρόμικο παρελθόν κι ένα περισσότερο αποτρόπαιο μέλλον, κουβαλάνε στις αποσκευές τους, όλοι οι επενδυτές του φυσικού μας πλούτου και όλοι οι αγοραστές των ελεύθερων δημόσιων χώρων.
Ας τους τρομάξουν οι αντιστάσεις μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου