Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Η Ιστορία του Περιπτέρου



Ομόνοια, Λυκαβηττός, Ακρόπολη, Ολύμπιειο, Οδός Ερμού, Φανάρι του Διογένη, Οδός Πλουτάρχου, Πύλη του Ανδριανού, Παρθενώνας, Ζάππειο.

Μια Αθήνα η οποία στις αρχές του 20ου αιώνα έχει αρχίσει να αποκτά μια νέα εικόνα με ετερόκλητα όμως χαρακτηριστικά.Παρότι πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους, ο πληθυσμός της στα 1900 δεν ξεπερνά τις 200.000 κατοίκους και η συνολική της έκταση έφτανε μόλις στα 20.000 στρέμματα.

Παρ’ όλα αυτά όπως χαρακτηριστικά  σημειώνεται από τον Karl Beedeker στον πιο παλιό τουριστικό οδηγό που κυκλοφόρησε για την Ελλάδα, τον «οδηγό του ταξιδιώτη»,το 1883 στην Λειψία,«Τίποτε σε αυτή την χώρα δεν έχει χάσει την φρεσκάδα του και την αγνότητα του».
Η έκδοση του οδηγού το 1910 στα γαλλικά προτείνει τέσσερις βόλτες-διαδρομές στην Αθήνα της εποχής. Από τα Βασιλικά ανάκτορα, στη νότια πλευρά της Ακρόπολης.Ο δεύτερος περίπατος είναι η πλήρης ξενάγηση στην Ακρόπολη. Ο τρίτος περίπατος μας ταξιδεύει στα Βασιλικά Ανάκτορα και το Θησείο. Ο τέταρτος περίπατος μας δίνει την εικόνα της νέας εποχής, με τις νεόδμητες συνοικίες: Πλατεία Συντάγματος, το Παλάτι, τα Ανάκτορα, το καινούργιο κόσμημα της Αθήνας τον Βασιλικό Κήπο και φυσικά την Λεωφόρο Βασιλλίσης Αμαλίας.

Ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα στοιχεία της Αθήνας της νέας εποχής (αρχές του20ου αιώνα) δεν είναι άλλο, από τα πανέμορφα αρχοντικά που συναντάμε κατά μήκος του άξονα της Λεωφόρου Κηφισίας (σημερινή Β. Σοφίας). Ξεκινώντας από την κάτω πλευρά, της Πλατείας Συντάγματος, βρίσκουμε τα αρχοντικά του Καλλιγά, του Βούρου, του Σκουλούδη, του Στουρνάρη, του Χαροκόπου, του Εμπειρίκου, του Σταθάτου.Δημοσιευμένη  εικόνα

Νεόκτιστα νεοκλασικά μέγαρα πλουσίων ομογενών από την Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο, το Λονδίνο, που έδιναν στην Αθήνα εικόνα και όψη σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.
Εκεί κάπου μπαίνει εμβόλιμα στην οικονομική, ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας και το περίπτερο. Μια προέκταση της εμπορικής δραστηριότητας της εποχής, με χαμηλές προοπτικές και δυνατότητες για το άμεσο τουλάχιστον μέλλον.
Η ιστορία του περιπτέρου στην Ελλάδα αποτελεί ένα κομμάτι και μια προέκταση της καθημερινότητας των Ελλήνων εδώ και περίπου έναν αιώνα.
Με το πέρασμα των χρόνων τα περίπτερα έγιναν θεσμός. Ένας θεσμός που συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ελλάδα, «φωτίζοντας» του δρόμους της πόλης, και του χωριού σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας. Ένας πραγματικός ΦΑΡΟΣ.
Στις αρχές του 20ου αιώνα τα πρώτα περίπτερα έκαναν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα, ως ελάχιστη μορφή οικονομικής βοήθειας προς τους τραυματίες και τους ανάπηρους των συνεχιζόμενων πολέμων στους οποίους συμμετείχε, η Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, τα πρώτα περίπτερα εμφανίστηκαν, μετά την ήττα της Ελλάδας στον πόλεμο του 1897 με την Τουρκία, σε αστικά κέντρα της περιφέρειας. Στην Αθήνα το πρώτο περίπτερο έκανε την εμφάνισή του στην οδό Πανεπιστημίου το φθινόπωρο του 1911.
Ένα μικρό πρόχειρα κατασκευασμένο ξύλινο κουβούκλιο με ελάχιστα προϊόντα, προσπαθούσε να καλύψει τις ελάχιστες οικονομικές ανάγκες της εποχής και να δώσει μια ανάσα σε ανθρώπους που είχαν δώσει σημαντικό κομμάτι της ζωής τους για την Ελλάδα.
Ο γνωστός χρονογράφος και ποιητής των αρχών του 20ου αιώνα Σωτήρης Σκίπης σε άρθρο του στην εφημερίδα ΣΚΡΙΠΤ στις 20 Οκτωβρίου 1919 γράφει για τα πρώτα περίπτερα που έκανα την εμφάνισή τους στην Αθήνα: «Άξιος συγχαρητηρίων έγινε ο κ. Δήμαρχος ο οποίος αποφάσισε την ανέγερσιν πολλών περιπτέρων εις τας Αθήνας, τα οποία θα εκχωρήσει εις τους τραυματίας του πολέμου, η εις μέλη οικογενειών φονευθέντων πολεμιστών».
«Δεν φαντάζεται κανείς πόσα καλά θα προκύψουν αμέσως-αμέσως, εκ της ανεγέρσεως των περιπτέρων. Τα περίπτερα θα είναι ένας στολισμός της πόλεως, θα εξυπηρετηθούν δι’ αυτών και θα εύρουν πόρον ζωής πλειστοί ανάπηροι των δύο πολέμων. Θα εξαπλωθή δια του μέσου τούτου το ελληνικόν έντυπον, είτε εφημερίς, είτε περιοδικόν, είτε φυλλάδιον, είτε βιβλίο. Και θα γίνουν αίτια όπως οι μεγάλαι επαρχιακαί μας πόλεις θα κουνηθούν λιγάκι και θα μιμηθούν λιγάκι των πρωτεύουσαν».
Μια άκρως γλαφυρή αναπαράσταση του ρόλου του περιπτέρου στην Ελλάδα των επόμενων 90 χρόνων. Το 1922 και πιο συγκεκριμένα τον Σεπτέμβρη το Υπουργείο Περιθάλψεως κατέθεσε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι Νόμοι 254 και 1960, οι οποίοι αναφέρονται στα ήδη ανεγερθέντα περίπτερα, αλλά και σε αυτά που πρόκειται να αναγερθούν στο μέλλον, θα παραχωρούνται προς αποκλειστική χρήση στην «Πανελλήνιον Ένωσιν Τραυματιών Πολέμου 1912-1921».
Η Ένωση θα είναι ο μοναδικός επίσημος φορέας που θα έχει προηγούμενη έγκριση του Υπουργείου Συγκοινωνιών, το οποίο θα καθορίζει το σχήμα και το μέγεθος των περιπτέρων που αναμένεται να ανεγερθούν.
Η παραχώρηση περιπτέρου σύμφωνα με το νομοσχέδιο είναι προσωπική και μόνο υπόθεση, δεν επιτρέπεται να πωληθεί, να μεταβιβαστεί, να μπει σε καθεστώς υποθήκης και να υπομισθωθεί. Επίσης επιτρέπεται συνεταιρισμός μόνο μεταξύ δύο εταίρων, μόνο με την άδεια του Υπουργού Συγκοινωνιών.
Σε περίπτωση θανάτου του κατόχου η χρήση και εκμετάλλευση του περιπτέρου, μεταβιβάζεται αυτόματα στην γυναίκα και τα παιδιά του αναπήρου-τραυματία και αυτό μόνο για μια πενταετία, και αργότερα περιέρχεται και πάλι στον έλεγχο της Ένωσης.
Το ποσό μισθώσεως ξεκινούσε από τις 20 δραχμές, και έφτανε μέχρι τις 250 δραχμές. Τα όποια χρήματα θα εισπραχθούν, θα διατεθούν υπέρ της δημιουργίας ειδικού Ταμείου προικοδοτήσεως θυγατέρων και τραυματιών πολέμου.
Τεκμηριωμένες πληροφορίες για τα προϊόντα που είχαμε τα πρώτα χρόνια στο περίπτερο μέχρι τις αρχές του Μεσοπολέμου, και τα τέλη της δεκαετίας του 1940 δεν υπάρχουν. Το μόνο που είναι σίγουρο πως στο περίπτερο υπήρχαν οι εφημερίδες, τα χύμα τσιγάρα και κάποια υποτυπώδη ζαχαρώδη προϊόντα.
Οι εφημερίδες την εποχή εκείνη ήταν το βασικό και ίσως το μοναδικό μέσω ενημέρωσης, σε μια Ελλάδα, η οποία συνεχώς συνταρασσόταν από πολεμικές συγκρούσεις. Οι οποίες εξελίξεις συνέβαιναν καθημερινά γίνονταν γνωστές μέσα από τις εκδόσεις των εφημερίδων. Γεγονότα μεγάλης ιστορικής σημασίας, αλλά και γεγονότα ουσιαστικά για την πορεία και την εξέλιξη της χώρας, τα μάθαινε ο κόσμος μέσα από τις εφημερίδες. Σε πολλές περιπτώσεις και γεγονότα ιστορικής σημασίας, οι εφημερίδες τυπώνονταν τρεις και τέσσερις φορές για να ενημερώσουν τους Έλληνες ανά την επικράτεια.
Σημαντικός ο ρόλος του περιπτέρου και σε αυτή την περίπτωση. Η ανάρτηση των εφημερίδων στις προθήκες των περιπτέρων, αποτελούσε ένα σημαντικό γεγονός για την καθημερινότητα των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων σε εποχές κρίσιμες για την πορεία και την ανάπτυξη της Ελλάδας.
Το προϊόν όμως που στήριξε το περίπτερο για αρκετές δεκαετίες, ακόμη σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και σήμερα, δεν ήταν άλλο από τα τσιγάρα. Σε μια αρκετά δύσκολη οικονομικά εποχή και συγκυρία για την Ελλάδα, τα περίπτερα διέθεταν τα χύμα τσιγάρα. Ο καθένας που ήθελε να καπνίσει ένα τσιγάρο πήγαινε στο περίπτερο, άφηνε  μερικές δραχμούλες  και αγόραζε όσα τσιγάρα του επέτρεπε το βαλάντιο του.
Τα πρώτα ζαχαρώδη και αναψυκτικά άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση του στα περίπτερα στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες προφορικές μαρτυρίες που συγκεντρώσαμε, αυτό συνέβη περισσότερο στα περίπτερα του Πειραιά και λιγότερα στα περίπτερα της Αθήνας, όταν μπήκαν τα πρώτα ψυγεία με πάγο.
Έτσι, με αυτό τον τρόπο δόθηκε η δυνατότητα στις εγχώριες εταιρίες παραγωγής αναψυκτικών (ΗΒΗ) να διαθέσουν στα περίπτερα της εποχής τα προϊόντα τους. Μάλιστα είναι σημαντικό να τονίσουμε πως τα πρώτα ψυγεία με πάγο χρησιμοποιήθηκαν και ως αποθηκευτικοί χώροι για τα τσιγάρα, λόγω κυρίως της υψηλής θερμοκρασίας τους.
Οι παλιότεροι θα θυμούνται τις λεμονάδες και τις γκαζόζες της ΗΒΗ, που έδωσαν μια άλλη νότα δροσιάς και ξεκούρασης στους διψασμένους Αθηναίους.
Τα πρώτα ζαχαρώδη προϊόντα προέρχονταν κατά κύριο λόγο από την εταιρία ΙΟΝ Οι τσίχλες της εταιρίας δημιούργησαν μια νέα αγοραστική ομάδα για το σημείο του περιπτέρου και νέες καταναλωτικές συνήθειες για τα δεδομένα της εποχής.
Τα φυλλαράκια τσίχλας με γεύση δυόσμου, κανέλλας, μέντας και Tutti Frutti, αποτέλεσαν τα πρώτα δείγματα τσίχλας που μπήκαν στα περίπτερα. «ΝΕΑ σε εμφάνιση, ΝΕΑ σε ποιότητα, με ΝΕΑ πλεονεκτήματα, για ΝΕΕΣ ικανοποιήσεις. ΟΙ ΤΣΙΧΛΕΣ ΙΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΛΑΥΣΙ!». Δείγμα από την διαφημιστική καμπάνια της εταιρίας για το προϊόν, που αναμφίβολα δημιουργεί εντύπωση.
Οι πρώτες σοκολάτες γάλακτος της εταιρίας, δημιούργησαν μια νέα εικόνα για το σημείο του περιπτέρου.«Είναι σαν να τρώτε για πρώτη φορά σοκολάτα γάλακτος. Ξεχωρίζει από τις άλλες γιατί, χάρις στην ειδική επεξεργασία που εφαρμόζει η ΙΟΝ διατηρεί ακέραιο το φυσικό της χρώμα και τα θρεπτικά συστατικά της. Απολαμβάνετε κάθε κομμάτι της και είναι σαν να τρώτε για πρώτη φορά». Έτερο δείγμα διαφημιστικής προβολής για το συγκεκριμένο προϊόν με έντονα τα χαρακτηριστικά και τα μηνύματα των αρχών του σύγχρονου marketing.
Δημοσιευμένη  εικόνα
Τα επόμενα χρόνια το περίπτερο άρχισε να αποκτά σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης  να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων του, και τις διαστάσεις για τον χώρο που καταλαμβάνει με σημαντικές όμως αποκλίσεις από περιοχή σε περιοχή της χώρας, και από Δήμο σε Δήμο της Αθήνας.
Το τελευταίο σημαντικό επίτευγμα των ανθρώπων του κλάδου με την νομιμοποίηση πώλησης γαλακτοκομικών προϊόντων (πλην τυροκομικών) σάντουιτς και φρουτοσαλάτας, αναμένεται να δώσει μια νέα ώθηση στην εμπορική πορεία του κλάδου, σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή για τον χώρο του εμπορίου και ειδικότερα του λιανεμπορίου.Δημοσιευμένη  εικόνα
Το περίπτερο αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς για την Ελλάδα από τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Με σημαντική συνεισφορά σε τομείς-κλειδιά της εγχώριας οικονομίας, όπως η ποσοστιαία συμμετοχή του στο ΑΕΠ, η κάλυψη θέσεων εργασίας ακόμη και σε συμπληρωματικούς, με τον κλάδο τομείς, είναι ένας επαγγελματικός κλάδος που η Πολιτεία πρέπει να προσέξει σημαντικά και με ποικίλους τρόπους.Δημοσιευμένη  εικόνα
Για να διατηρηθούν ζωντανοί οι δεσμοί και εικόνες με μια εποχή της σύγχρονης Ελλάδας η οποία είναι γεμάτη με ιστορικές μνήμες και εικόνες απείρου κάλλους.
 

Ο Ιωάννης Μεταξάς και το «Κοινωνικό Κράτος»


Εξόριστοι από το καθεστώς του Μεταξά στην Ανάφη
Οι απόγονοι του φασισμού - ναζισμού, της 4ηςΑυγούστου και της δικτατορίας του 1967, η «Χρυσή Αυγή» (ΧΑ), ο ΛΑ.Ο.Σ. κ.ά. πολλές φορές, με ιστορικές αναδρομές σε περιόδους των προγόνων τους, επιδιώκουν να δώσουν στις πολιτικές τους προτάσεις για την «εθνική ανάπτυξη» της χώρας ιστορικό προηγούμενο εφαρμογής και αποτελεσματικότητας.
Μια τέτοια αναφορά αναρτήθηκε πρόσφατα στο σάιτ της ΧΑ, με τίτλο: «Η καθιέρωση του κοινωνικού κράτους τότε και η ολοκληρωτική αποδόμησή του σήμερα». Εκτός από το θαυμασμό των φασιστοειδών στον Βίσμαρκ («θεμελιωτής του μοντέρνου κοινωνικού κράτους θεωρείται ο Γερμανός καγκελάριος Οττο φον Βίσμαρκ (1815-1898)»), μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Στην πατρίδα μας, πρωτεργάτης του κοινωνικού κράτους υπήρξε ο Ιωάννης Μεταξάς».
Το «κοινωνικό κράτος» και η «κοινωνική μεταρρύθμιση» για τα οποία υπερηφανευόταν ο δικτάτορας, με τα ίδια επιχειρήματα και μέτρα που αράδιασαν στο σάιτ τους οι απόγονοί του είναι: το 8ωρο, οι συλλογικές συμβάσεις, η λειτουργία του ΙΚΑ, η καταπολέμηση της ανεργίας, η ρύθμιση των αγροτικών χρεών κ.ά.
Η προπαγάνδα της 4ηςΑυγούστου προσπάθησε σταθερά και με χοντροκομμένα ιδεολογήματα, όπως π.χ. «Ελληνικός Πολιτισμός», να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εξασφάλισε τη συνέχεια του ελληνικού έθνους, γιατί ήρθε σε ρήξη με το προηγούμενο διεφθαρμένο καθεστώς, όμως δεν ήταν καμιά ρήξη με το παρελθόν, αλλά η αναγκαία μπροστά στις εξελίξεις συνέχειά του.
Φυλακισμένοι στην Ακροναυπλία στη Μεταξική δικτατορία
Η τεταρτοαυγουστιανή δικτατορία ήταν η πολιτική έκφραση των συμφερόντων της αστικής τάξης στο επίπεδο της διακυβέρνησης. Ηταν αναγκαιότητα για τη στήριξη και ενίσχυση του ελληνικού καπιταλισμού, στο πλαίσιο του ιμπεριαλισμού, σε συνθήκες προετοιμασίας του Β΄ Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού πολέμου, λύνοντας προσωρινά τις ενδοαστικές αντιθέσεις των αστικών «κοινοβουλευτικών» κομμάτων της εποχής που της ανέθεσαν μέσω του κοινοβουλίου την εξουσία.
Ο ίδιος ο Μεταξάς, μέσα από ομιλίες του, αρκετές φορές είχε δώσει με σαφήνεια το περιεχόμενο της 4ης Αυγούστου:
«Η αδιάκοπος φροντίς διά την στερέωσιν του αστικού καθεστώτος με όλας τας αναγκαίας θυσίας διά το σύνολον της κοινωνίας και ιδίως διά τας ενδεείς τάξεις».
«Εστηρίξαμεν το αστικόν καθεστώς της Ελλάδος και του εδώσαμεν να εννοήσει ότι το πρώτον καθήκον ενός τιμίου και πραγματικού πατριωτικού αστικού κόσμου, είναι, το να είναι αλληλέγγυος με τους δύο κλάδους, τον

Αλ. Τσίπρας: Να ποιους συγκάλυπταν με την απόκρυψη της λίστας


 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


«Την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια την κυβερνούσαν και την οδήγησε στην κρίση μια μαφία. Η μαφία της οικονομικής, επιχειρηματικής, μιντιακής ολιγαρχίας σε συνεργασία με το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Όμως τούτες τις μέρες, σπάει η ομερτά, σπάει ο νόμος της σιωπής και βγαίνουν στη δημοσιότητα οι λίστες αυτής της οικονομικής, επιχειρηματικής και μιντιακής ολιγαρχίας που προστατεύεται από τους χρεοκοπημένους πολιτικούς, προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους, όταν ο ελληνικός λαός έχει γονατίσει» δήλωσε από το Παρίσι ο Αλέξης Τσίπρας, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων στην Αθήνα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της Συνόδου των προέδρων του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε: «Και τώρα καταλαβαίνουμε γιατί με νύχια και με δόντια, με λύσσα όλοι αυτοί πολεμούσαν από τον Μάιο έως τον Ιούνιο στις εκλογές, τον ΣΥΡΙΖΑ και την πιθανότητα να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία».

»Τώρα καταλαβαίνουμε, που δημοσιεύονται μέρος των ονομάτων αυτών που έχουν βγάλει χρήματα στην Ελβετία και προστατεύονται από τους Έλληνες πολιτικούς που κυβερνάνε, τώρα καταλαβαίνουμε γιατί μέσα μαζικής ενημέρωσης των οποίων οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε αυτές τις λίστες, μεγάλες επιχειρήσεις, έκαναν το παν για να μην αλλάξει πολιτική ηγεσία και διακυβέρνηση στην Ελλάδα, γιατί κάνουν το παν για να επιβάλλουν το μνημόνιο, αυτή την πολιτική που καταστρέφει τη χώρα, ως μονόδρομο που όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε».

Και συμπλήρωσε: «Αν υπήρχε έστω η στοιχειώδης ευθιξία από τους πρωταγωνιστές της τραγωδίας του ελληνικού λαού, από αυτό το απαξιωμένο πολιτικό προσωπικό, θα έπρεπε, αντί να ετοιμάζουν να φέρουν νέα μέτρα 13,5 δισ. ευρώ στο ελληνικό Κοινοβούλιο, μετά και τις τελευταίας αποκαλύψεις για το ποιους προστάτευαν, να παραιτηθούν και να παραδώσουν τη δυνατότητα στις υγιείς, καθαρές και πατριωτικές δυνάμεις, να βγάλουν τη χώρα από την κρίση».

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι ζόμπι»

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, με αφορμή την επικλείμενη ψήφιση των νέων μέτρων στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει, όπως αναμένεται, τα μέτρα, που, αν επιβληθούν, θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική οικονομία.

«Η Ελλάδα βρίσκεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση, έχουμε ήδη 20% μείωση του ΑΕΠ, πράγμα το όποιο καταδεικνύει μια πρωτοφανή κατάσταση. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία για μια χώρα σε καιρό ειρήνης. Η Ελλάδα μοιάζει πια με χώρα καταστραμμένη από πόλεμο» σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

Και συνεχίζει: «Αν λοιπόν, επιβληθούν και νέα μέτρα, νομίζω ότι αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα. Εμείς λοιπόν δε θα σταθούμε μόνο στο να τα καταψηφίσουμε στη Βουλή, αλλά θα καλέσουμε όλους τους βουλευτές, ανεξάρτητα από τα κόμματα στα όποια ανήκουν, να σταθούν μπροστά στην ιστορική τους ευθύνη και να πράξουν σύμφωνα με την συνείδησή τους».

Σε ερώτηση για το αν θα παραιτηθούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για να προκληθούν νέες εκλογές, ο κ. Τσίπρας απαντά: «Αν οι κυβερνήσεις έρχονται υποσχόμενες κάποια πράγματα, κάνουν ακριβώς τα αντίθετα και η πολιτική τους βρίσκεται σε δυσαρμονία με τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λάου, τότε οι κυβερνήσεις αυτές δεν μπορούν να αντέξουν».

»Για εμάς προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί το να αποτρέψουμε αυτή την πολιτική. Γι' αυτό και πιστεύουμε ότι δεν είναι ώρα για επικοινωνιακού χαρακτήρα κόλπα, δεν είναι ώρα να προκαλέσουμε με τεχνητό τρόπο την πτώση της κυβέρνησης, αλλά είναι ώρα να αντισταθούμε σε αυτή την πολιτική και πιστεύουμε ότι σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκουμε συμμάχους, όχι μονό σε όσους ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, αλλά και στους πολίτες που από φόβο ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ».

«Αν ψηφίσετε εναντίον των νέων μέτρων, η Ελλάδα ρισκάρει να χρεοκοπήσει, καθώς χρειάζεται χρήματα για να πληρώσει αυτό το χρέος το οποίο διογκώνεται. Είστε έτοιμος να πάρετε το ρίσκο αυτό;» ερωτάται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και απαντά: «Η Ελλάδα είναι ήδη μια χρεοκοπημένη χώρα. Δεν έχουν ακόμα χρεοκοπήσει οι τράπεζές της, διότι αν χρεοκοπήσουν οι ελληνικές τράπεζες, θα απειληθεί με χρεοκοπία συνολικά το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Και οι ελληνικές τράπεζες είναι ζόμπι. Δεν είναι πραγματικές τράπεζες. Είναι ανοιχτές και μπορούν τα ΑΤΜ να δίνουν χρήματα, ακριβώς διότι η ΕΚΤ μπορεί να τους δίνει ρευστότητα. Και τους δίνει ρευστότητα όχι από φιλευσπλαχνία, από φιλανθρωπία απέναντι στην Ελλάδα, αλλά γιατί ξέρουν παρά πολύ καλά ότι το ρίσκο της κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι δυσανάλογο με το όφελος μιας τέτοιας προοπτικής».

«Σας θυμίζω ότι ήδη έχουν βγει έρευνες εγνωσμένων ευρωπαϊκών ιδρυμάτων, που κοστολογούν τη δυνατότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, με την πιθανότητα διάλυσης της ευρωζώνης. Και το κόστος αυτό φτάνει στα 17 τρισ. ευρώ για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, γιατί μια τέτοια εξέλιξη δε θα έχει επίδραση μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο» παρατηρεί ο κ. Τσίπρας.

Και σημειώνει, επίσης: «Στην Ελλάδα δεν κυβερνούν στην πραγματικότητα τα πολιτικά κόμματα που βρίσκονται στην κυβέρνηση. Στην Ελλάδα την πραγματική εξουσία έχει μια χρεοκοπημένη τραπεζοκρατία, σε συνεργασία με ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και με τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν».

Ν.Παππάς: Περιμένω από το γνωστό δελτίο των οκτώ να μάθω την αλήθεια για τη λίστα
 
«Μιντιακή» διάσταση στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ έδωσε μέσω twitter ο Νίκος Παππάς, διευθυντής στο γραφείο του προέδρου του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα. 

«Περιμένω από το γνωστό δελτίο των οκτώ να μάθω την αλήθεια για τη λίστα. Αν δεν την αναφέρουν, θα πει ότι δεν υπήρξε πότε», έγραψε ο κ. Παππάς στο twitter.

Μπουτάρης: Να καταργηθούν οι μαθητικές παρελάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Μπουτάρης: Να καταργηθούν οι μαθητικές παρελάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μπουτάρης για ακόμα μια φορά δήλωσε την αντίθεση του στον θεσμό των μαθητικών παρελάσεων ζητώντας να καταργηθούν καθώς δεν προσφέρουν τίποτα.

Σύμφωνα με τον Βηματοδότη ο Ιωάννης Μπουτάρης τονίζει ότι «έχουν καθιερωθεί από την εποχή του Μεταξά, δεν είναι αντιεθνικό αυτό που ζητώ» ενώ όπως λέει δεν ζητά να καταργηθούν οι μαθητικές παρελάσεις στις μικρές επαρχιακές πόλεις, αλλά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, που γίνεται και στρατιωτική παρέλαση.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει όμως και ένα άλλο λόγο να είναι εκνευρισμένος. Με τι νομίζετε; Με την «φιέστα», όπως την χαρακτηρίζει του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, με τους «φουστανελοφόρους» που θα «εισβάλουν» στη Θεσσαλονίκη, ως αναπαράσταση της εισόδου των ελληνικών στρατευμάτων της Συμπρωτεύουσας: «Ενοχλεί την αισθητική μου πέραν κάθε λογικής, δεν πρόκειται να παραστώ», έλεγε.

ΔΕΗ: Το μνημόνιο ανοίγει το κουτί της Πανδώρας



Σε αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού, η οποία, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, θα μπορούσε να φτάσει έως και το 40%, θα οδηγήσει η κατάργηση της ρύθμισης των τιμολογίων της ΔΕΗ με υπουργική απόφαση, που προβλέπεται τόσο από το μνημόνιο όσο και από το εθνικό δίκαιο.

Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, με εξαίρεση τους ευάλωτες καταναλωτές - οι οποίοι δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη ποσοτικά και ποιοτικά - έως τον Ιούνιο θα πρέπει να καταργηθεί πλήρως η ρύθμιση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η τιμολόγηση της οποίας θα πρέπει πλέον να αντανακλά το κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η συγκεκριμένη απόφαση, η εφαρμογή της οποίας καθυστερεί εδώ και χρόνια, θα ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» της ΔΕΗ, καθώς οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν εξ ολοκλήρου το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης, αλλά και της αγοράς ρεύματος από τους παραγωγούς Ανεξάρτητων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) από την ηλεκτρική εταιρία.

Το νέο μνημόνιο ζητά «διαβεβαίωση ότι οι τιμές του ηλεκτρισμού θα αντανακλούν το κόστος παραγωγής» έως τον Ιούνιο του 2013. Μάλιστα, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει αναπροσαρμογή προς τα πάνω των τιμών χαμηλής τάσης από τον Ιανουάριο, νέα αύξηση τον Μάιο και πλήρη κατάργηση της ρύθμισης έως το τέλος Ιουνίου.

Πάντως, αναφορικά με την αύξηση των τιμολογίων, οι απόψεις διίστανται. Πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι εάν η ΔΕΗ παρουσιάσει στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τα κοστολογικά στοιχεία, που της είχε προσκομίσει το καλοκαίρι, τότε η αύξηση στη

Απορρίμματα: Τέσσερα εργοστάσια στην Αττική με επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ



Την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων απορριμμάτων στην Αττική με τη Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012, υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, και τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΕΔΣΝΑ, Γιάννη Σγουρού, του Υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Σταύρου Καλαφάτη, του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, και του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ, Νίκου Μαντζούφα.
Την απόφαση για τη διενέργεια τεσσάρων ξεχωριστών διαγωνισμών για τα εργοστάσια απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο Αττικής είχε λάβει ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), βάσει της οποίας υπεβλήθη το αίτημα για την ένταξή τους στον «Κατάλογο Προτεινομένων Συμπράξεων» της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε:
«Είμαι ικανοποιημένος με τη σημερινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, καθώς ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη δημοπράτηση των έργων και για την επίλυση ενός προβλήματος που επιβαρύνει εδώ και δεκαετίες τους πολίτες και το περιβάλλον. Είμαστε παρόντες στα μεγάλα προβλήματα και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Κεντρική Διοίκηση και τους συναρμόδιους φορείς, θα προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια χρηματοδότησης αλλά και να αναπληρώσουμε το χαμένο χρόνο. Έχω ξαναπεί ότι ο Δημόσιος Τομέας χρειάζεται τον Ιδιωτικό Τομέα και αυτός με τη σειρά του τον Δημόσιο. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθούν οι υποδομές και να μη χαθούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ που προορίζονται για τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων».

«Πρόκειται για έργα αναγκαία για τους πολίτες και το περιβάλλον. Πρόκειται για έργα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας και εδώ να τονίσω ότι κανένας από τους υπαλλήλους που εργάζονται ήδη στην καθαριότητα δεν θα χάσει τη θέση του, καθώς θα δημιουργηθούν χίλιες νέες και μόνιμες θέσεις εργασίας».

ΔΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ – 11ο Δημοτικό Κομοτηνής

ΔΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ – 11ο Δημοτικό Κομοτηνής

Ν Ε Μ Ε Σ Ι Σ! : "Ομόφωνα" Ο Δημήτρης Καρκούλιας νέος Πρόεδρος της ...

Ν Ε Μ Ε Σ Ι Σ! : "Ομόφωνα" Ο Δημήτρης Καρκούλιας νέος Πρόεδρος της ...

Ν Ε Μ Ε Σ Ι Σ! : Φωτιές άναψε η Ζ. Κωνσταντοπούλου με την αποκάλυψη...

Ν Ε Μ Ε Σ Ι Σ! : Φωτιές άναψε η Ζ. Κωνσταντοπούλου με την αποκάλυψη...: "Συναντήθηκα με τραπεζίτες αλλά όχι για τη λίστα Λαγκάρντ", λέει ο Παπανδρέου

Άλμα στην πολιτική για τη Βούλα Παπαχρήστου


 
Έτοιμη να κάνει ένα νέο άλμα είναι η πρωταθλήτρια του τριπλούν Βούλα Παπαχρήστου, αυτή τη φορά στην πολιτική, καθώς της προτάθηκε να κατέβει για δήμαρχος Αχαρνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία», η πρωταθλήτρια που αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου για το «ρατσιστικό σχόλιό» της στο Twitter εξετάζει σοβαρά την πρόταση να είναι υποψήφια δήμαρχος Αχαρνών το 2014, δεν διευκρινίζεται ωστόσο ποιος έκανε τη συγκεκριμένη πρόταση.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

EKTAKTO HOTDOC τηλεοπτικο video

Το προκαλεντάρι 2013 και οι διαδικασίες για το τελικό.




Καταρτίστηκε το αρχικό αγωνιστικό πρόγραμμα του ΣΕΓΑΣ για την αγωνιστική περίοδο 2013 στο οποίο περιλαμβάνονται οι διεθνείς διοργανώσεις, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας αλλά και οι προτεινόμενες ημερομηνίες από τον ΣΕΓΑΣ για τα Πανελλήνια και διασυλλογικά Πρωταθλήματα.
Για την ολοκλήρωση του κεντρικού αγωνιστικού προγράμματος 2013 θα πρέπει η ΕΑΣ να στείλουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους επί του προγράμματος μέχρι την Τρίτη 20 Νοεμβρίου.
Οι προτάσεις αυτές θα περιλαμβάνουν τις ημερομηνίες διεξαγωγής των ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ επώνυμων αγώνων της κάθε περιοχής, αγώνων Ελληνικού Grand – Prix, Γύρων Πόλεως, αλλά και κάθε άλλο αγώνα που προτείνουν για να συμπεριληφθεί στο κεντρικό καλεντάρι του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
Ο ΣΕΓΑΣ επιθυμεί και είναι σε επαφή με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού,  για την συνεργασία και την στήριξη στη διεξαγωγή των σχολικών αγώνων στίβου. Παράλληλα προτείνει τις ημερομηνίες αλλά και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής τους,  με σκοπό οι αγώνες αυτοί να αποτελούν κάθε χρόνο ένα από τους βασικούς αγωνιστικούς στόχους για τους μαθητές – αθλητές μας. Οι προτεινόμενες ημερομηνίες για τους σχολικούς αγώνες είναι: Β΄ Φάση 3-4 Απριλίου και Πανελλήνια Φάση 23-24 Απριλίου.
Αναλυτικά το αγωνιστικό πρόγραμμα κατά μήνα και η επιστολή προς της ΕΑΣ για τις διαδικασίες καταρτισμού του τελικού αγωνιστικού προγράμματος 2013 δημοσιεύονται στα αρχεία δίπλα από το κείμενο. 
Προκαλεντάρι 2013      

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
16-17 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού Α/Γ
23 Βαλκανικό Πρωτάθλημα κλειστού, Κωνσταντινούπολη
24 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου δρόμου
ΜΑΡΤΙΟΣ
1-3 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού Α/Γ, Γκέτεμποργκ
9 Βαλκανικό Ανωμάλου Δρόμου, Βελιγράδι
10 Ευρωπαϊκό Κύπελλο Χειμερινών ρίψεων
24 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου δρόμου, Μπίντγκοζ
30 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα βάδην Α/Γ 20.000 μ.
30 Διασυλλογικό Πρωτάθλημα ΠΠ-ΠΚ Α΄ πολύαθλα
31 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ημιμαραθωνίου
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
6 Διασυλλογικό Πρωτάθλημα ΠΠ-ΠΚ Β΄ πολύαθλα
13 Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Π-Κ
20 Βαλκανικό Πρωτάθλημα Βάδην, Αϊβαλί
21 8ος Διεθνής μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος, Θεσσαλονίκη
27 Διασυλλογικό Πρωτάθλημα ΠΠ-ΠΚ Α΄
ΜΑΙΟΣ
11 Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Α/Γ
18-19 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα συνθέτων Α/Γ και Νέων
19 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 10.000 μ.
19 Ευρωπαϊκό Κύπελλο βάδην Α/Γ, Σλοβακία
29 "Filothei Women Gala, Αθήνα
ΙΟΥΝΙΟΣ
1 «Παπαφλέσσεια», Καλαμάτα
8 «Βενιζέλεια», Χανιά
8 Ευρωπαϊκό Κύπελλο 10.000 μ. Α/Γ, Βουλγαρία
12 «Τοφάλεια 2013», Πάτρα
15-16 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων
22-23 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Π/Κ
22-23 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων Α/Γ Σούπερ Λίγκα, Γκέιτσχιντ
26-29 Μεσογειακοί Αγώνες Α/Γ, Μερσίν
29- 30 Ευρωπαϊκό Κύπελλο Συνθέτων Α/Γ, Ελβετία
29-30 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ε/Ν
ΙΟΥΛΙΟΣ
6 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βουνού, Βουλγαρία
6-7 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΠΠ/ΠΚ
6-7 Βαλκανικό Εφήβων – Νεανίδων, Ντενισλί Τουρκία
7-12 Πανεπιστημιάδα, Καζάν
10- 14 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Π/Κ, Ντόνετσκ
11-14 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων, Τάμπερε
14 Διεθνές μίτινγκ ρίψεων «Σιθώνεια», Νικήτη
14- 19 Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό φεστιβάλ Π/Κ, Ουτρέχτη
18- 21 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ε/Ν, Ριέτι
20-21 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α/Γ
25-26/7 Ελλάς – Κύπρος Π/Κ, Ελλάδα
27-28 Βαλκανικό Πρωτάθλημα Α/Γ, Βουλγαρία
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
3 Βαλκανικό Πρωτάθλημα Π/Κ, Ανδριανούπολη 
10-18 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Α/Γ, Μόσχα
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
15/9 Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου, Ρουμανία
21 Διασυλλογικό Πρωτάθλημα ΠΠ-ΠΚ Β΄
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
5-6 26οι Αιγιοπελαγίτικοι, Χίος
27/10 Βαλκανικό Πρωτάθλημα Μαραθωνίου, Μαυροβούνιο
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
3 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών 50χλμ. Βάδην
10 Διεθνής Μαραθώνιος Γρηγόρης Λαμπράκης και 5χλμ. – 10χλμ, Αθήνα
10 Νοεμβρίου Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου, Αθήνα

Κατά της Χρυσής Αυγής ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος



http://www.pheme.gr
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΙΔΗΣ
Καταδικάζει τις ρατσιστικές επιθέσεις και προτρέπει τους νέους να μελετήσουν την ιστορία της Χρυσής Αυγής
Παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, η οποία αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις.
“Η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από προστάτες και σωτήρες”, δηλώνει  ο κ.Ιερώνυμος, και επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει κάθε μορφή βίας και ρατσισμού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Επενδυτής, το οποίο βασίζεται σε δηλώσεις  συνεργατών του Αρχιεπισκόπου, ο κ. Ιερώνυμος προτρέπει ιδιαίτερα τους νέους να μελετήσουν την ιστορία της Χρυσής Αυγής, τα ιδεολογικά της πιστεύω και τα σύμβολά της.
“Η Χρυσή Αυγή και ο οποιοσδήποτε, αφού εκθέσει με σαφήνεια τις θέσεις του στο λαό, έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει την ψήφο του”, υπογραμμίζει στους συνεργάτες του ο κ. Ιερώνυμος, αναδεικνύοντας τη διπλή γλώσσα που χρησιμοποιεί ο επικεφαλής του εν λόγω κόμματος σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με το ναζισμό.
Ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει παράλληλα ότι η Εκκλησία ως πνευματικός οργανισμός έχει απέραντο σεβασμό στο ανθρώπινο “πρόσωπο”, έχει σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες και δεν επιτρέπει σε κανένα κόμμα, είτε αριστερό, είτε δεξιό, είτε ακροδεξιό, να αναλάβει τη στήριξή της.
Στους κύκλους της ιεραρχίας της Εκκλησίας, η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου ήταν αναμενόμενη, καθώς, όπως επισημαίνουν στο Pheme.gr, ”εδώ και καιρό παρακολουθεί με μεγάλο προβληματισμό τα έργα και τις ημέρες αυτού του κόμματος”.
Σύμφωνα δε με έγκυρες πληροφορίες, το προσεχές διάστημα ο κ. Ιερώνυμος αναμένεται να τοποθετηθεί δημοσίως επί του θέματος, πρωτίστως όμως στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, όπου, έπειτα από σχετικό αίτημα πολλών ιεραρχών, αναμένεται να συζητηθούν τα πρόσφατα γεγονότα που διαδραματίστηκαν από μέλη θρησκευτικών οργανώσεων και στελέχη της Χρυσής Αυγής

Η λίστα Λαγκάρντ στο έκτακτο HOT DOC του Σαββάτου


Το HOT DOC φέρνει στη δημοσιότητα τα ονόματα 2.059 ελλήνων οι οποίοι έχουν λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας. Πρόκειται για τη λίστα Λαγκάρντ η οποία επί δύο τουλάχιστον χρόνια περιφέρεται από συρτάρι σε συρτάρι και από τσέπη σε τσέπη υπουργού, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα μέσο πολιτικού και οικονομικού εκβιασμού.
Οι άνθρωποι που υπάρχουν στη λίστα δεν είναι απαραίτητα φοροκλέφτες, ούτε διαχειριστές μαύρου χρήματος. Υπάρχουν όμως εκατοντάδες εμφανείς περιπτώσεις συναλλασσόμενων με την τράπεζα που εμφανίζουν καταθέσεις που δεν ταιριάζουν με καμιά επαγγελματική τους δραστηριότητα. Η απόφασή μας να δημοσιεύσουμε τα ονόματα είναι συνειδητή και εκτός από την ενημέρωση στόχο έχει να χτυπήσει το νοσηρό κλίμα που δημιουργείται στη χώρα βάζοντάς την να δέχεται βολές από τη λάσπη του υπονόμου που πέφτει συνεχώς στον ανεμιστήρα.

Παναγιώταρος: «Ο Σχορτσιανίτης δεν είναι Έλληνας!» Πιο κάφρος …πεθαίνεις!!!!



  • 23
     
 Παναγιώταρος: «Ο Σχορτσιανίτης δεν είναι Έλληνας!» Πιο κάφρος …πεθαίνεις!!!!
Ο διάλογος είναι ανάμεσα στους παρουσιαστές της εκπομπής «Μακελείο» στο κανάλι «Extra 3», τη Δευτέρα 22-10-2012, και στο φιλοξενούμενο βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» Ηλία Παναγιώταρο.
Διαβάστε και βγάλτε μόνοι σας συμπέρασμα:
- Αν στο κόμμα σας ερχόταν μία Ελληνίδα έγχρωμη ή ένας Ελληνας έγχρωμος που ήταν Ελληνας αλλά ήταν το χρώμα του σκούρο. Θα τον παίρνατε στο κόμμα;
«Τι εννοείτε σκούρο; Ηλιοκαμένος;».
- Να ήταν μαύρος. Χριστιανός ορθόδοξος, ο οποίος είναι Ελληνας με ελληνική ταυτότητα. Ο Σχορτσιανίτης.
«Δεν θεωρούμε ότι ο Σχορτσιανίτης, σύμφωνα με τα πρότυπα της ελληνικής φυλής, είναι Ελληνας. Δεν είναι Ελληνας. Πρέπει να είναι και οι δύο γονείς του Ελληνες και να ανήκουν στην ευρωπαϊκή φυλή. Αυτό θεωρούμε εμείς. Αν θεωρείτε εσείς τον Σχορτσιανίτη Ελληνα, πάρτε τον στο δικό σας κόμμα».
- Είσαστε ρατσιστές ή απλώς πολεμάτε τους λαθραίους όπως λέμε;
«Το να πιστεύεις στη διαφορετικότητα των φυλών δεν είναι κακό πράγμα».
- Με συγχωρείτε, αλλά αυτό είναι το δόγμα της Αρίας Φυλής.
«Προς θεού. Πώς θα γίνει δηλαδή; Πρέπει να είμαστε υπερασπιστές της ράτσας των σκύλων; Δηλαδή, να μην μπερδεύουμε το πεκινουά με το λαμπραντόρ. Εμείς θεωρούμε ότι ο Θεός τα έπλασε έτσι και έτσι πρέπει να παραμείνουν. Τιμή τους και καμάρι τους που είναι μαύροι, κίτρινοι, κόκκινοι. Δε θεωρούμε ότι είναι Ελληνες. Δεν είναι βασικά».
- Εσείς κυνηγάτε τους λαθραίους ή όλους;
«Εμείς δεν τους κυνηγάμε. Εμείς υπερασπιζόμαστε τους Ελληνες. Και υπάρχουν μόνο λαθραίοι καταρχήν. Δεν υπάρχουν νόμιμοι μετανάστες στην Ελλάδα. Είναι ένα μεγάλο ψέμα».
πηγή
filologos10.wordpress.com

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΗ: ΔΕΙΧΝΕΙ 7 ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΡΟ-ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΧΑΡΑΤΣΙ



Πριν από περίπου δύομισι εβδομάδες οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κατέλαβαν το Μηχανογραφικό Κέντρο της ΔΕΗ προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία για το γεγονός ότι κάποιοι πληρώνουν λιγότερο χαράτσι λόγω μειωμένων ή και μηδενισμένων τετραγωνικών. Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στην κατάληψη, με το να στείλει τα ΜΑΤ και να τους συλλάβει. Την επομένη τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου, όσο και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, διά μέσω πρωινής εκπομπής (εδώ για το βίντεο) έκαναν καταγγελίες που ουσιαστικά «δείχνουν» ότι εκτός από τη χαριστική ρύθμιση Βενιζέλου και την ίδια την επιχείρηση, υπεύθυνοι είναι επτά δήμοι.
Πέραν αυτού, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κατέθεσε τα στοιχεία που είχε και στον εισαγγελέα. Ο δικηγόρος των συνδικαλιστών Δ. Περπατάρηςείπε σχετικά με την κατάθεση του φαξέλου με τα στοιχεία στον εισαγγελέα: «Κατέθηκαν στον εισαγγελέα όλα τα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση, με μια διαβιβαστική αναφορά, για τη διερεύνηση του κατά πόσο έχουν τηρηθεί στο ακέραιο οι προϋποθέσεις του νόμου και της σχετικής εγκυκλίου που θέτει συγκεκριμένες τυπικές προϋποθέσεις για μείωση ή απαλλαγή επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων από την είσπραξη του χαρατσιού».  (εδώ οι σχετικές δηλώσεις).
Όλα αυτά μέχρι την περασμένη Πέμπτη, που η ΔΕΗ τηρούσε «σιγή ασυρμάτου». Διότι τότε αποφάσισε να «μιλήσει» και να πει πως αυτή χρεώνει το χαράτσι, σύμφωνα με τα τετραγωνικά που της δίνουν οι δήμοι, άρα... αυτοί ευθύνονται στο εάν κάποιοι πληρώνουν λιγότερο ή όχι.
Ποιοι «στοχοποιούνται»
Έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, η ΔΕΗ υιοθετεί τις καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και «δείχνει» επτά δήμους. Πρόκεται για το Δήμο Αθηναίων για δύο κτήρια της «Βωβός» και το Δήμο Αμαρουσίουεπίσης για δύο κτήρια της «Βωβός». Και στις τέσσερις αυτές περιπτώσεις η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αναρωτιέται: «Πώς γίνεται, τι έγινε και σε όλες μα σε όλες τις παροχές και ενώ επί χρόνια πλήρωνε ΤΑΠ, με συγκεκριμένα τετραγωνικά σε κάθε παροχή, μόλις μπήκε το χαράτσι τα τετραγωνικά να μειωθούν;»
Επιπλέον, στοχοποιούνται ο Δήμος Αχαρνών για το Καζίνο Πάρνηθας, ο Δήμος Θέρμης στη Θεσσαλονίκη για το Regency Καζίνο, ο Δήμος Παιανίας για το ΙΚΕΑ στα Σπάτα, ο Δήμος Παλλήνης για τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και ο Δήμος Χαλανδρίου για την Πήγασος Εκδοτική.
Η aftodioikisi.gr απευθύνθηκε στους δήμους για να ακούσει και να καταγράψει τις απόψεις τους, με αποτέλεσμα να παραθέτει τις απόψεις όλων όσους... βρήκε.
Δήμος Αθηναίων: Δύο κτήρια της «Βωβός Α.Ε.»
Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δύο κτήρια της κατασκευαστικής εταιρείας «Βωβός Α.Ε.», η οποία έχει «επωμιστεί» και τη Διπλή Ανάπλαση (κατασκευή γηπέδου ΠΑΟ στο Βοτανικό - αναδιαμόρφωση, χώρος πρασίνου στο γήπεδο της Λεωφόρου), έχουν μειωμένα -κατά πολύ- τετραγωνικά μέτρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, πρόκειται για τα κτήρια:
  • στην Κηφισίας 1-3: «στην πρώτη παροχή τα τ.μ από 15.578 έγιναν 9.985 και ο επιχειρηματίας γλίτωνε 196.585 ευρώ χαράτσι;»
  • στην Κηφισίας 7: «πώς γίνεται τι έγινε και στη δεύτερη παροχή τα τ.μ από 33.705 έγιναν 19.981 και ο επιχειρηματίας γλίτωσε 446.626 χαράτσι;»
Ποιες οι διαφορές στα τετραγωνικά μέτρα στα δύο κτήρια της συγκεκριμένης εταιρείας που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων; Στην πρώτη περίπτωση5.593 τ.μ., και στη δεύτερη περίπτωση, λίγο... μεγαλύτερη, 13.724 τ.μ.!!!
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Αθηναίων υποστήριξαν στηνaftodioikisi.gr ότι «όντως προσκομίσθηκαν στο δήμο δικαιολογητικά για αλλαγή τετραγωνικών για τα δύο αυτά κτήρια και θα γίνει έλεγχος». Ωστόσο, μιας και οι περιπτώσεις είναιεξόφθαλμες, δεν εξήγησαν γιατί ο έλεγχος δεν έγινε «όταν προσκομίσθηκαν τα δικαιολογητικά».

Δήμος Αμαρουσίου: Δύο κτήρια της «Βωβός» στην Κηφισίας
Τα άλλα δύο κτήρια, ιδιοκτησίας της «Βωβός Α.Ε.» για τα οποία καταγγέλλει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ μείωση στα τετραγωνικά βρίσκονται στο Δήμο Αμαρουσίου, και συγκεκριμένα:
  • στην Κηφισίας 49: «πώς γίνεται τι έγινε και στην τρίτη παροχή τα τετραγωνικά από 20.956 έγιναν 9.728 και ο επιχειρηματίας γλίτωσε 310.364 ευρώ;»
  • στην Κηφισίας 95-97: «πώς γίνεται τι έγινε και στην τέταρτη παροχή τα τετραγωνικά από 22.173 έγιναν 12.844 και ο επιχειρηματίας γλίτωσε 296.891 ευρώ».
Μιλώντας στην aftodioikisi.gr, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης δικαιολογεί τη μείωση, λέγοντας πως μπορεί μέσω μηχανικού να ζήτησε διόρθωση τα τετραγωνικά επειδή θεωρεί πως κάποια είναι κοινόχρηστος χώρος: «Από τη στιγμή που κάποιος θεωρεί ότι ένα μέρος του χώρου που χρησιμοποιεί είναι κοινόχρηστος, τότε με υπογραφή μηχανικού, και βάση συγκεκριμένης μηχανολογικής έκθεσης, καταθέτει την αίτηση για να αφαιρεθεί ότι είναι θεωρεί κοινόχρηστο χώρο. Σε αυτή τη διαδικασία, μπήκαν δεκάδες εκατοντάδες πολίτες, όταν γίνονταν οι αλλαγές το Φεβρουάριο».
Βέβαια, στην περίπτωση των δύο κτηρίων της Κηφισίας στο Μαρούσι, δε μιλάμε για... κάποια τετραγωνικά, μιλάμε στην πρώτη περίπτωση για περίπου το... μισό κτήριο (από 20.956 έγιναν 9.728, διαφορά 11.228 τ.μ., και στη δεύτερη περίπτωση επίσης για περίπου το... μισό κτήριο (από 22173 έγιναν 12.844, διαφορά 9.329 τ.μ.).
Ο δήμαρχος είπε ότι από τον Ιούνιο έχει ξεκινήσει, με κλιμάκια, τους ελέγχους για να δει ποιοι είπαν ψέματα και ποιοι όχι με τις αλλαγές στα τετραγωνικά, ήδη -όπως είπε- έπιασε τη HELEXPO και της επέβαλε πρόστιμο 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά η αλήθεια είναι πως... όταν εξαφανίζεται το μισό κτήριο, δε χρειάζεται κλιμάκια και έλεγχος για να δεις εάν λείπει ή όχι η μισή κατασκευή. Είναι... οφθαλμοφανές!
Οι περιπτώσεις των καζίνων
Δύο άλλες περιπτώσεις που αφορούν σε μηδενικό χαράτσι, αφορούν σε δύο από τα καλύτερα και μεγαλύτερα καζίνα της χώρας: το Καζίνο Πάρνηθας στο Δήμο Αχαρνών και το Recency Καζίνο στο Δήμο Θέρμης.
«Πώς γίνεται και τι έγινε το REGENCY καζίνο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης ενώ το 2011 χρεώνεται με ΕΕΤΗΔΕ με βάση τα τετραγωνικά του, το 2012 μηδενίζονται τα τετραγωνικά του με αποτέλεσμα να του επιστρέφεται και το ποσό που είχε χρεωθεί το 2011. Ανήκει στις Ουρσουλίνες; Έχει ανάγκη στήριξης; Είναι φιλόπτωχο ταμείο;
»Πώς γίνεται και γιατί το ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ ενώ αρχικώς πλήρωσε, δεν πληρώνει ΕΕΤΗΔΕ; Ανήκει στην εκκλησία; Έχει ανάγκη στήριξης;», είχε διερωτηθεί στις καταγγελίες που έκανε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος.
«Μέχρι το τελεφερίκ, το κομμάτι αυτό είναι δημοτική έκταση. Από εκεί και πέρα, είναι δημόσια έκταση. Πληρώνει κανονικά δημοτικό φόρο, δεν του έχω μηδενίσει ή μειώσει τα τετραγωνικά του. Από εκεί και πέρα, δεν ξέρω τι γίνεται, τι κάνει η ΔΕΗ και πώς χρεώνει το χαράτσι», σημείωσε στην ιστοσελίδα ο δήμαρχος ΑχαρνώνΣωτήρης Ντούρος, ριχνοντας με τη σειρά του το «μπαλάκι» πίσω στη ΔΕΗ. Πάντως, το βέβαιο είναι ότι το ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ ΔΕΝ πλήρωσε ΕΕΤΗΔΕ και καλό θα είναι ο δήμαρχος και η ΔΕΗ αντί να ρίχνουν το «μπαλάκι» ο ένας στον άλλο να το εισπράξουν έστω και τώρα.
Την απάντηση από πλευράς Δήμου Θέρμης τη δίνει ο ίδιος ο δήμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος, μέσω της aftodioikisi.gr: «Είναι συκοφαντίες αυτά που λέει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Δεν είναι το καζίνο που δεν πληρώνει χαράτσι, αλλά το ξενοδοχείο HYATT REGENCY, και αυτό διότι είναι κτισμένο σε δημοτική περιουσία - οικόπεδο, και το κτίσμα που είναι επάνω, μπορεί μεν να το έχει χτίσει ιδιώτης και να το εκμεταλλεύεται σύμφωνα με τη σύμβαση για άλλα δέκα χρόνια, ωστόσο, σύμφωνα με το νόμο είναι δημοτική, δημόσια περιουσία, και ως εκ τούτου δεν πληρώνει το ειδικό τέλος για τα ακίνητα».
Οι άλλες περιπτώσεις
Στο Δήμο Παιανίας, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αναφέρθηκε στο ΙΚΕΑ στα Σπάτα το οποίο έχει μηδενικό χαράτσι. Μάλιστα, στη συνέντευξη-καταγγελία που έδωσε την επομένη της επέμβασης των ΜΑΤ στο Κέντρο Μηχανογράφησης, ο Ν. Φωτόπουλος είχε διερωτηθεί: «Οι Γερμανοί έχουν δική τους οικονομική ζώνη;»  Από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου Παιανίας σημειώνουν στην aftodioikisi.grπως το ΙΚΕΑ πληρώνει κανονικά το δημοτικό φόρο (άρα δεν έχει μηδενισμένα τετραγωνικά). Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, δεν πληρώνει τα ανταποδοτικά, και γι' αυτό βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη τα τελευταία πέντε χρόνια με το δήμο.
Στο Δήμο Παλλήνης, οι καταγγελίες αφορούσαν σταΕκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα, που δεν πληρώνουν χαράτσι.«Το "Κωστέα Γείτονα" πληρώνουν κανονικά τα δημοτικό φόρο, πράγμα που σημαίνει πως δεν υπάρχει μηδενισμός από μέρους μας και δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Από εκεί και δεν μπορώ να γνωρίζω τι γίνεται από πλευράς ΔΕΗ», σημειώνει μιλώντας στην ιστοσελίδα ο δήμαρχος Θανάσης Ζούτσος, ρίχνοντας πίσω το "μπαλάκι" που έριξε στο "γήπεδό" του η ΔΕΗ. Πάντως και για τον κ. Ζούτσο ισχύει το ίδιο με αυτό που ισχύει και για το δήμαρχο Αχαρνών. Θα πρέπει να αφήσουν τα πινγκ - πονγκ με τη ΔΕΗ και να συνεννοηθούν για να εισπραχθεί το ΕΕΤΗΔΕ που πληρώνουν κανονικά οι υπόλοιποι δημότες τους.
Τέλος, στο Δήμο Χαλανδρίου, οι καταγγελίες αφορούσαν στηνΠήγασος Εκδοτική«Γιατί ενώ ο εκδοτικός Οργανισμός Λαμπράκη και η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" μετά το δώρο Βενιζέλου πληρώνουν μειωμένο χαράτσι, ενώ ο Εκδοτικός Οίκος Πήγασος δεν πληρώνει καθόλου; Αν η απάντηση είναι γιατί έχει βιομηχανικό ρεύμα, τι διαφορετικό βγάζει -κάνει -εκδίδει από τον ΔΟΛ και την "Ελευθεροτυπία" που να του δίνει την δυνατότητα να έχει βιομηχανικό ρεύμα;», είχε πει ο Ν. Φωτόπουλος. Ωστόσο, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Γιώργος Κουράσης, μιλώντας στηνaftodioikisi.gr, ότι δεν είναι μηδενισμένα τα τετραγωνικά της Πήγασος Εκδοτική, δεν είναι αλλαγμένα, και πληρώνει κανονικά δημοτικό φόρο για τα 11.345 τ.μ. που της ανήκουν.

Ιερώνυμος: Σε δυο μήνες μας τελειώνουν τα λεφτά – Θα απολύσω 300 υπαλλήλους


Ιερώνυμος: Σε δυο μήνες μας τελειώνουν τα λεφτά – Θα απολύσει 300 υπαλλήλους

Ούτε λίγο, ούτε πολύ τα ταμεία της Εκκλησίας άδειασαν. Αυτό ουσιαστικά παραδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τονίζοντας, σε δραματικό τόνο, ότι η Εκκλησία σε δύο μήνες , αν δεν άλλαξε κάτι, θα κηρύξει... στάση πληρωμών και θα απολύσει τους περίπου 300 υπαλλήλους της.

«Η Εκκλησία μας μετά από δυο μήνες δεν θα έχει να πληρώσει τους υπαλλήλους και αν δεν βρει τρόπο να εξασφαλίσει τα χρήματα για την πληρωμή των υπαλλήλων, δηλαδή 300 ανθρώπων, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να απολυθούν και να μείνουν άνεργοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Θεσσαλονίκη TV100.
Οπως εξήγησε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας η υστέρηση στα έσοδα της Εκκλησίας οφείλεται στα ξενοίκιαστα κτίρια, στα νοικιασμένα που δεν πληρώνουν και στις μετοχές της Εκκλησίας που όπως χαρακτηριστικά είπε οι τράπεζες εξαφάνισαν.
Οσον αφορά τα περί τεράστιας περιουσίας της Εκκλησίας ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι αυτά όλα
«είναι ένα πολύ μεγάλο παραμύθι αυτό και το τραγικό είναι ότι ενώ έχουν δοθεί απαντήσεις επί απαντήσεων όλοι κάνουν ότι το αγνοούν».


Πηγή: Ιερώνυμος: Σε δυο μήνες μας τελειώνουν τα λεφτά – Θα απολύσω 300 υπαλλήλους | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/73559#ixzz2AJ99GEzA

Αφιερωμένο ΣΕ όλους ΜΑΣ!!!!!!!! Η χρεοκοπία της σιωπής...




Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε όλοι το σήριαλ "η διάσωση της Ελλάδας". Νομίζω πως θα έρθει μια μέρα που θα συναγωνίζεται άνετα με κάτι αμερικανικά σήριαλ που βλέπει η μάνα μου από τότε που ήμουν παιδάκι και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με τους πρώτους κύριους πρωταγωνιστές να έχουν αποδημήσει ήδη εις Κύριον!

Το βασικό μοτίβο επιλεκτική χρεωκοπία, καλά κρατεί. Ένα συγκεκριμένο μέρος του πληθυσμού έχει χρεοκοπήσει. Οι άνεργοι, τα λουκέτα, οι υπερχρεωμένοι, όλοι αυτοί οι μικρού μεγέθους πολίτες. Μικροεπαγγελματίας, μικρο υπάλληλος.
Αυτούς τους τακτοποιήσαμε. Βαστάνε γερά στις πλάτες τη χρεωκοπία, μη τυχόν και εξαπλωθεί στους υπόλοιπους.
Γιατί πρέπει πάση θυσία να επιβεβαιωθούν τα λόγια το μεγάλου προφήτη που αναφώνησε κάποια στιγμή "το ότι χρεοκοπούν οι Έλληνες δεν σημαίνει πως θα χρεοκοπήσει και η Ελλάδα".
Γιατί ως γνωστόν άλλο πράγμα η Ελλάδα κι άλλο πράγμα οι Έλληνες. Είναι πλέον δυο πράγματα που στέκονται απέναντι. Από τη μια μεριά το κράτος που ανήκει στη Τρόικα κι από την άλλη ο λαός που ανήκει στην... τύφλα του!

Αν μπει κάποιος σε συζητήσεις που γίνονται σε ξένα φόρουμ, σε μπλογκ, σε διάφορες σελίδες και διαβάσει τις αναφορές για την Ελλάδα και τα διάφορα σχόλια που ακολουθούν, μια και μοναδική ερώτηση πλανάται στον αέρα.
Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΑ, για να σταματήσουν τη δολοφονική επίθεση;
Έχει γίνει φαινόμενο για παρακολούθηση από κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, και λοιπές κατηγορίες. Γιατί δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΑ.

Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν έχουν βγει κατσαρόλες να χτυπάνε στους δρόμους, γιατί ενάμιση εκατομμύριο (επίσημα εγγεγραμμένοι) άνεργοι είναι εξαφανισμένοι, γιατί χιλιάδες μικρο επαγγελματίες λουκετιοφόροι είναι εξαφανισμένοι, γιατί εκατοντάδες ψωρο-μισθοσυντήρητοι με τα εκατό χαράτσια πάνω από τα κεφάλια τους είναι εξαφανισμένοι, γιατί χιλιάδες νέοι χωρίς μέλλον, φτυσμένοι και στοχοποιημένοι από την επιλεκτική χρεοκοπία είναι εξαφανισμένοι.

Πλέον μιλάμε για το φαινόμενο Έλληνας στην εποχή του μνημονίου.
Ο Έλληνας της ουράς.
Ουρές στις εφορίες για να πληρώσουν ή να κάνουν διακανονισμό.
Ουρές στη ΔΕΗ παρομοίως.
Ουρές στα ταμεία ανεργίας.
Ουρές στις τράπεζες για να παρακαλάνε το πασά μη τους σφάξει.
Ουρές επίσης στις καφετέριες να σχολιάζουν ασταμάτητα.
Ουρές στο διαδίκτυο παρομοίως.

Βρισκόμαστε στην Ελλάδα όπου μια κυβέρνηση είναι ανίκανη να σταματήσει το κατήφορο, ανακαλύπτει το τροχό (ναι, υπήρχε διαφθορά και φοροδιαφυγή, ω του θαύματος) να τρώει πόρτα συνέχεια από τη Τρόικα, κι ένας λαός που είναι ανίκανος να διεκδικήσει ακόμα και τα βασικά του δικαιώματα.

Ο αντιστασιακός αγώνας αυτή τη στιγμή συνοψίζεται σε απειλές. "Καλά κάντε πως υπογράφεται και θα δείτε". Στυλ παλιάς ελληνικής κωμωδίας όπου ο πολλά και βαρύς κοντός έλεγε "βαστάτε με για να μην τον βαρέσω, βαστάτε με σας λέω".

Γι΄αυτό και τα λόγια στερεύουν σιγά σιγά.
Τι άλλο να πούμε;
Το αυτονόητο;
Να γράψουμε για το χοντρό δούλεμα που βλέπουμε;
Το ξέρουμε.
Να γράψουμε για το ξεφτίλισμα;
Το βλέπουμε.
Να πούμε για τη χρεοκοπία που είναι ήδη εδώ;
Τη βλέπουμε.
Δηλαδή τι ωφελεί να τα λέμε ξανά και ξανά;
Έτσι για να αποδεικνύουμε πως ναι μεν μας πατάει κάποιος στο λαιμό, αλλά το έχουμε καταλάβει δεν είμαστε και βλάκες...

Κάθε φορά που βρίσκω λίγο χρόνο, λέω να γράψω κάτι. Όμως τι να γράψεις που να μην είναι μια ανούσια πλέον επανάληψη;

Ένα κοπάδι τραβάει το δρόμο του κάθε μέρα με τον ίδιο τρόπο, με σκυμμένο το κεφάλι, σιωπηλό (το αν είναι εκνευρισμένο ούτε που νοιάζει κανέναν) και παλεύει να επιβιώσει ΥΠΑΚΟΥΟΝΤΑΣ στις εντολές. 
Βρίζει υπακούοντας, υπομένει υπακούοντας, εξαθλιώνεται υπακούοντας, χαραμίζει τη ζωή του υπακούοντας. Έχει γίνει καραμέλα που αναμασάμε κάθε μέρα, μα δεν υπάρχει κάποια πολιτική δύναμη να μας καθοδηγήσει. Γιατί το κοπάδι θέλει καθοδήγηση. Θέλουμε κάποιον άλλον να αναλάβει τη διάσωσή μας. Λες και οι εκατοντάδες χιλιάδες εξαθλιωμένοι αυτοί τη στιγμή πολίτες δεν μπορούν να είναι δύναμη από μόνοι τους. Πρέπει να τους πάρει κάποιος από το χέρι και να τους πάει στράτα-στρατούλα.

Οι αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα μαζεύτηκαν χωρίς κανείς να καταλάβει πως. Σαράντα μέρες. Ξεροστάλιαζαν στις πλατείες. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου.
Οι αγριεμένοι στο Σύνταγμα που είναι;
Εκείνες οι κρεμάλες που έρχονται για τις κουφάλες...
Εκείνο το ελικόπτερο που θα κατέφθανε...
Εκείνο το κανείς δεν θα φύγει αν δεν φύγουν αυτοί...
Εκείνο ο λαός τώρα θα μιλήσει...

Μάπα το καρπούζι.
Τζίφος η μαγκιά...
Τα κουβαδάκια και σε άλλη παραλία.
Εκείνο δε το συγκλονιστικό αποτέλεσμα που θα έβγαινε στις εκλογές, ήταν όντως συγκλονιστικό. Τέτοια μ@λακία αποτέλεσμα σε σχέση με το τσαμπουκά που πλανόταν τόσο απειλητικός στον αέρα, ήταν συγκλονιστικό.

"Ας πάρουν κι άλλα μέτρα και θα..."

Τι θα... ρε; Τι θα...; Τι θα κάνεις δηλαδή;