Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Προς αποτεφρωτήριο στον Χορτιάτη

Η δημιουργία του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη Θεσσαλονίκη, μια προεκλογική δέσμευση του Γιάννη Μπουτάρη, θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Σήμερα συζητείται στο Δημ. Συμβούλιο Θεσσαλονίκης η δέσμευση Μπουτάρη για αποτεφρωτήριο νεκρών Σήμερα συζητείται στο Δημ. Συμβούλιο Θεσσαλονίκης η δέσμευση Μπουτάρη για αποτεφρωτήριο νεκρών Το θέμα που θα τεθεί είναι η υποβολή αιτήματος προς το Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη για την έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου για τη χωροθέτησή του εντός των Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου. Τα κοιμητήρια ανήκουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά απαιτείται και η έγκριση του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη στα όρια του οποίου βρίσκονται τα κοιμητήρια.
Επαφές
Υπήρξαν ήδη επαφές των δύο δήμων για την έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου χωροθέτησης του Κέντρου Αποτέφρωσης. Από κει και πέρα, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και ο φάκελος να υποβληθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, για την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργείων Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Υγείας για την έκδοση της άδειας κατασκευής και της χωροθέτησης.
Από πλευράς Δήμου Θεσσαλονίκης υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα ώστε όλες οι απαραίτητες ενέργειες να είναι σύμφωνες με το νόμο και να μην αφεθεί τίποτα στην τύχη, ώστε να μη δοθεί η ευκαιρία σε όποιον εναντιώνεται στο σχέδιο, να το πλήξει με νομικές προσφυγές και να προκαλέσει καθυστερήσεις στην υλοποίησή του. Επαφές έχουν γίνει ακόμη και με το μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Ανθιμο. Ο τελευταίος φέρεται να μην βλέπει με καλό μάτι την υλοποίηση του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών, αλλά, από τη στιγμή που η ανέγερση και λειτουργία του έχει περάσει από τη Βουλή, δεν δείχνει διατεθειμένος να προβάλει κανένα εμπόδιο. Ούτε βέβαια θα παροτρύνει τους πιστούς προς τη λύση της αποτέφρωσης.
Εγκριση
Η δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη Θεσσαλονίκη εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 2011 και έκτοτε προωθείται η υλοποίησή του. Εξετάζεται η πιθανότητα να κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ και ο χρόνος που θα απαιτηθεί εκτιμάται στα 6 με 7 χρόνια. Θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ. Θα έχει εμβαδόν 600 τ.μ., δύο κλίβανους, ψυκτικό χώρο για την παραμονή των σορών, χώρο τελετών και χώρους γραφείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου