Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

- Κρατήσεις αιρετών οργάνων ΟΤΑ


Με την εγκύκλιο του 3/2013 (Αριθμ. Πρωτ. Α20/251/10) το ΙΚΑ κάνει δεκτά τα εξής, σχετικά με τις κρατήσεις των αιρετών και την απόδοσή τους:
1. Με τις διατάξεις του εδ. η υποπαρ. Β της παρ.Β «Συνταξιοδοτικές διατάξεις του Δημοσίου» του άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012 (ΦΕΚ 222 / τ.Α' /12-11-2012) ορίζεται ότι : «Οι αναλογούσες εισφορές ασφαλισμένου των προσώπων της παρ. 1 των άρθρων 93 και 182 του Ν.3852/2010 βαρύνουν τους ίδιους.»
2.Με τις διατάξεις του άρθρου 3 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ,ΦΕΚ 256/τ.Α'/31-12-2012 ορίζεται ότι : « Η παρ. 5 του άρθρου 92 του Ν.3852/2010 ως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής :« 5. Τα αιρετά όργανα της παρ. 1 του άρ.93 , στα οποία χορηγείται η ειδική άδεια του άρθρου 93 για όλο το διάστημα της θητείας τους, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν είτε τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης, είτε την αντιμισθία του παρόντος άρθρου. Τα αιρετά όργανα της ίδιας παραγράφου που δεν δικαιούνται αντιμισθίας λαμβάνουν τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης. Σε κάθε περίπτωση οι κατά τα ανωτέρω δαπάνες , καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη , όπου αυτές προβλέπονται , βαρύνουν τον προϋπολογισμό του οικείου ΟΤΑ. Τα προαναφερθέντα αιρετά όργανα , εφόσον πρόκειται περί συνταξιούχων , έχουν τα δικαίωμα να
επιλέξουν είτε την αντιμισθία του παρόντος άρθρου είτε, παραιτούμενοι αυτής , να λαμβάνουν τη σύνταξή τους.
Η ενάσκηση του δικαιώματος επιλογής λαμβάνει χώρα εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα ημερών , από την ανάληψη των καθηκόντων τους ως αιρετών, με δήλωσή τους στο Δήμο και στο φορέα της οργανικής τους θέσης. Για την τρέχουσα δημοτική περίοδο , η ενάσκηση του δικαιώματος επιλογής λαμβάνει χώρα εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι ημερών από της δημοσιεύσεως του παρόντος νόμου. Παρελθούσης άπρακτης της προθεσμίας , διακόπτεται η καταβολή των αποδοχών της οργανικής τους θέσης.»

Σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις το ποσοστό των εισφορών που βαρύνει τον ασφαλισμένο (εργατική εισφορά), αιρετό ο οποίος έχει την ιδιότητα του Δημάρχου, Αντιδημάρχου Προέδρου Δημοτικών Συμβουλίων όλων των Δήμων , καθώς και Προέδρου Συνδέσμων , των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.0000) κατοίκων ,που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι ΝΠΔΔ ή υπάλληλοι κρατικών ΝΠΙΔ και Δημοσίων Επιχειρήσεων ή άλλων Επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος , υπολογίζεται επί των τακτικών μηνιαίων αποδοχών της οργανικής τους θέσης και καταβάλλεται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο και όχι πλέον από τον Δήμο όπου έχει εκλεγεί (προϊσχύον καθεστώς).Οι ανωτέρω ρυθμίσεις εφαρμόζονται και στον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, εφόσον υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 93.Το ποσοστό των εισφορών που αντιστοιχεί στον εργοδότη (εργοδοτική εισφορά) υπολογίζεται επί των ίδιων ως άνω αποδοχών του ασφαλισμένου αιρετού και καταβάλλεται από το Δήμο ο όπου έχει εκλεγεί και όχι από τον φορέα της οργανικής του θέσης (προϊσχύον καθεστώς).Για τους υπαλλήλους των λοιπών ΝΠΙΔ δεν θα καταβάλλεται πλέον το σύνολο των εισφορών τους (εργοδοτική και εργατική εισφορά) από τον οικείο Δήμο (προϊσχύον καθεστώς),αλλά μόνο το ποσοστό των εισφορών που βαρύνει τον εργοδότη αφού το ποσοστό των εισφορών που βαρύνει τον ασφαλισμένο αιρετό (εργατική εισφορά) καταβάλλεται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο .

Υπόχρεος εργοδότης – υποβολή αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.4 της ανωτέρω αναφερόμενης Κ.Υ.Α. οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν:Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες (υπόχρεοι εργοδότες) κατά την υποβολή των Α.Π.Δ. θα πρέπει να καταχωρούν τα ασφαλιστικά στοιχεία των εν λόγω προσώπων καθώς επίσης και να αποδίδουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζομένου) στο Ίδρυμα, στις προθεσμίες που ορίζονται από τις κείμενες διατάξεις.

Ζητήματα αποζημιώσεων
Οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 92 του Ν.3852/2010 ως ίσχυε, -περί προσαύξησης της αντιμισθίας δημάρχων, αντιδημάρχων και προέδρων δημοτικών συμβουλίων της παρ. 1 του άρθρου 93 σε περίπτωση που αυτή είναι μικρότερη των πάσης φύσεως αποδοχών της θέσης τους κατά το ποσό της διαφοράς και μέχρι το ύψος των αποδοχών του Γενικού Γραμματέα- παύει να ισχύει, καθώς αντικαθίσταται από τις διατάξεις του άρθρου 3 της κοινοποιούμενης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 256/τ.Α'/31-12-2012), με τις οποίες επέρχονται οι εξής μεταβολές σε ζητήματα αποζημίωσης των ακόλουθων οργάνων:Στους δημάρχους- αντιδημάρχους- προέδρους δημοτικών συμβουλίων όλων των δήμων- προέδρους συνδέσμων, των οποίων ο πληθυσμός των μελών τους συνολικά είναι άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων, καθώς και στους Συμπαραστάτες του Δημότη και της Επιχείρησης όλων των δήμων, οι οποίοι έχουν την υπαλληλική ιδιότητα και λαμβάνουν την ειδική άδεια του άρθρου 93 του Ν.3852/2010 για όλο το διάστημα της θητείας τους, παρέχεται το δικαίωμα επιλογής μεταξύ αντιμισθίας και πλήρων αποδοχών της οργανικής τους θέσης. Τα αιρετά όργανα της ίδιας παραγράφου που δεν δικαιούνται αντιμισθίας λαμβάνουν τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης.Σημειώνεται ότι οι σχετικές δαπάνες στην περίπτωση επιλογής από τους αιρετούς των πλήρων αποδοχών της οργανικής τους θέσης βαρύνουν τον προϋπολογισμό του οικείου ΟΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου