Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Μια παρεκτροπή στο Facebook και μια αλλοίωση

Μια έντονη συζήτηση έλαβε χώρα πριν από λίγες μόνο ημέρες στην σελίδα στο Facebook του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανάμεσα σε φοιτητές του Ιδρύματος και στον διδάσκοντα του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Ευθύμιο Πούλιο, με αφορμή μια επιστολή από το Συμβούλιο Διοίκησης που ενημέρωνε το διδακτικό προσωπικό ότι μερίδα φοιτητών με δράση της εμπόδισε τις εργασίες του. Οι φοιτητές που σχολίασαν κάτω από την ανάρτηση του διδάσκοντος στο Facebook τον κατηγόρησαν για φασίζουσες νοοτροπίες ενώ σύντομα η συζήτηση βγήκε εκτός ελέγχου περιλαμβάνοντας υβριστικά σχόλια. Ο κ. Πούλιος, όπως ανέφερε και στις Πρυτανικές αρχές αλλά και στο tvxs.gr, αναγνωρίζει ότι παρεκτράπηκε και «ζητά συγγνώμη για αυτό». Την ίδια στιγμή, όμως, καταγγέλλει ότι μετά την συζήτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης κάποιος είχε αλλοιώσει την ηλεκτρονική υπογραφή των email του αντικαθιστώντας τον ακαδημαϊκό τίτλο του με την λέξη «φασίστας».

Αναλυτικότερα, όπως εξηγεί στο tvxs.gr ο Ευθύμιος Πούλιος, το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου έστειλε στο διδακτικό προσωπικό ένα email το οποίο είχε μια καταγγελία για ενέργειες μιας μικρής ομάδας φοιτητών που ουσιαστικά δεν επέτρεψαν στο όργανο να συνεδριάσει. «Εγώ επειδή ασχολούμαι με τα social media το πήρα και το έβαλα στην σελίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έκανα ένα σχόλιο χωρίς κανένα υβριστικό χαρακτήρα», δηλώνει ο ίδιος.

Τότε, κάποιοι που σύμφωνα με τον ίδιο, «δηλώνουν» φοιτητές, άρχισαν μια επίθεση που κατηγορώντας τον για φασιστικές αντιλήψεις και ταύτιση με την Χρυσή Αυγή. «Κάπου ξέφυγε η συζήτηση, παρεκτράπηκα και εγώ», σχολιάζει ο κ. Πούλιος, ενώ θεωρεί ότι έχασε το δίκιο του όταν προέβη σε δυο υβριστικά σχόλια. «Είναι πολύ υβριστικά και το παραδέχομαι», δηλώνει, προσθέτοντας ότι το ίδιο έχει κάνει και σε επιστολή – απάντησή του προς τις Πρυτανικές Αρχές αλλά και προς άλλο μέλος του διδακτικού προσωπικού που κατήγγειλε το θέμα. 

Καταγγελία

Ο κ. Πούλιος επεσήμανε ότι μετά το περιστατικό διαπίστωσε ότι δεν είχε πρόσβαση στον υπολογιστή του. Αφού του δόθηκαν από την υπηρεσία πληροφορικής νέοι κωδικοί παρατήρησε ότι κάποιος είχε αλλάξει την ηλεκτρονική υπογραφή στα email του αντικαθιστώντας τον ακαδημαϊκό του τίτλο με την λέξη «φασίστας».

«Διαπίστωσα ότι δεν μπορούσα να μπω με τον κωδικό μου στον υπολογιστή μου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Επικοινώνησα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του πανεπιστημίου και αλλάξαμε τον κωδικό. Μου είπαν ότι ο κωδικός είχε λήξει. Αυτό όμως που παρατήρησα και ενημέρωσα σχετικά τις πρυτανικές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ήταν ότι κάποιος άγνωστος είχε αλλάξει την ηλεκτρονική υπογραφή στα email και εκεί που γράφω "Διδακτικό προσωπικό..." είχε γράψει "φασίστας"», αναφέρει συγκεκριμένα στο tvxs.gr.

Ο Ευθύμιος Πούλιος ενημέρωσε εκ νέου την υπηρεσία πληροφορικής αλλά και τις Πρυτανικές Αρχές. «Νομίζω ότι γίνεται αντιληπτό πως το παραπάνω είναι πολύ πιο σοβαρό από μια συζήτηση στο Facebook και εμένα προσωπικά με φοβίζει για το τί δυνατότητες αποκτούν κάποιοι φοιτητές με την ανοχή ορισμένων», σχολιάζει ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Πούλιος θεωρεί ότι το ζήτημα έλαβε τέλος, αλλά σε εάν του ζητηθεί από μέλος της πρυτανικής αρχής να δώσει εξηγήσεις, θα το κάνει ενημερώνοντάς τον παράλληλα και για την αλλαγή της ηλεκτρονικής ταυτότητας, «το οποίο θα έχει ποινικές κυρώσεις για όποιον το έπραξε».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου