Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Οσμή σκανδάλου από επένδυση στον Έβρο και το Γ. Παπακωνσταντίνο

Άρωμα σκανδάλου αναδύει η υπόθεση της επένδυσης εξόρυξης ζεολίθου ύψους 40 εκατ. ευρώ στον Εβρο, επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ο πρώην υπουργός εμφανίζεται να έχει παγώσει τη επένδυση ελληνικής εταιρείας στην περιοχή προκειμένου να επωφεληθεί μια άλλη εταιρεία, η οποία εκμεταλλεύεται το κοίτασμα ζεόλιθου στη γειτονική Βουλγαρία από την οποία η Ελλάδα εισάγει πανάκριβα τεράστιες ποσότητες. Με τη μόνη διαφορά ότι στο ΔΣ της εταιρείας συμμετέχει η εξαδέλφη του πρώην υπουργού, Ελένη Παπακωνσταντίνου η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του www.enet.gr, η εταιρεία ,  θέλησε να πραγματοποιήσει την επένδυση στα Πετρωτά Έβρου. Μάλιστα είχε καταθέσει και σχετικό φάκελο στις αρμόδιες υπηρεσίες, ο οποίος είχε εγκριθεί. Ωστόσο δύο υπουργοί της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, είχαν διαφορετική γνώμη.
Αρχικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης σταμάτησε την επένδυση, με τη δικαιολογία ότι έπρεπε να προηγηθεί ανοικτός διαγωνισμός. Λίγο μετά η επένδυση εξετάστηκε από την Ομάδα Εργασίας για την Επεμπλοκή Επενδύσεων, με τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο να τα βρίσκει όλα νόμιμα. Η σύμβαση όμως δεν προχώρησε. Στις 14 Ιουνίου 2011 ο κ. Μανιάτης ανακάλεσε την απόφαση. Δύο μέρες μετά, στις 16 Ιουνίου 2011 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Εκπρόσωποι των επενδυτών επισκέφτηκαν τον πρώην υπουργό, μαζί με βουλευτές του νομού και ζήτησαν από τον κ. Παπακωνσταντίνου να προχωρήσει την επένδυση. Ο πρώην υπουργός απάντησε ότι θα ανέθετε την υπόθεση στους νομικούς συμβούλους του υπουργείου για να τη μελετήσουν και να εκδώσουν το πόρισμά τους. Το πόρισμα αυτό ακόμη εκκρεμεί. Το ίδιο και η άδεια εκμετάλλευσης, που απομένει για να ξεκινήσει η επένδυση, ενώ οι επενδυτές πληρώνουν για το ενοίκιο της έκτασης περί τα 3.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς να μπορούν να την ακουμπήσουν.
Η ξαδέλφη και η εταιρεία που ωφελείται
Η στάση αυτή του κ. Παπακωνσταντίνου προκάλεσε πολλά ερωτηματικά. Η Ελλάδα όχι μόνο χάνει εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από το τζίρο σε άμεσους και έμμεσους φόρους, καθώς το ελληνικό δημόσιο είναι μέτοχος με ποσοστό 8% στη συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά αναγκάζεται να εισάγει ζεόλιθο πανάκριβα από γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία. Σε τιμή αρκετά ακριβότερη και ποιότητα χαμηλότερη.
Την ίδια ώρα από το πάγωμα της επένδυσης φαίνεται ότι επωφελείται η ελληνική εταιρεία S&B του Οδυσσέα Κυριακόπουλου. Η εταιρεία εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του ζεόλιθου στο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας μόλις 10 χλμ. Βόρεια των Πετρωτών. Σημαντική λεπτομέρεια; Στο ΔΣ της εταιρεία συμμετέχει η εξαδέλφη του πρώην υπουργού Ελένη Παπακωνσταντίνου, η οποία εμπλέκεται στη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Το αν ο κ. Παπακωνσταντίνου πάγωσε την επένδυση για αυτό το λόγο είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια. Σίγουρα όμως οφείλει να δώσει απαντήσεις γιατί η οσμή σκανδάλου που αναδύεται είναι έντονη.
Πηγή enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου