Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ανακοίνωση μαθητών Δήμου Παλλήνης

pallinipress035
Ως μαθητές του Δήμου Παλλήνης και μελλοντικοί πολίτες, επηρεασμένοι απ’ την κατάσταση του λαού που υπόκειται ολοένα και περισσότερο στην εξαθλίωση των αξιών, καθώς το πρόβλημα διευρύνεται και έχει φτάσει στο κατώφλι των σπιτιών μας, κρούουμε των κώδωνα του κινδύνου να την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας δηλώνοντας έτσι πως δεν μένουμε παθητικοί αλλά ενεργοποιούμαστε ενάντια σε κάθε κρατική αυθαιρεσία ανεξάρτητα από πολιτικές δεσμεύσεις ή
συμφέροντα.
Ένα από τα βασικά προβλήματα με το οποίο ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι είναι η συνεχής εξαθλίωση του λαού. Οι πολιτικοί προσπαθούν να κάνουν τους μισθούς, μισθούς κατοχής. Με απολύσεις και περικοπές στον δημόσιο τομέα αχρηστεύουν τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες. Επίσης, καθημερινά, η ανεργία αυξάνεται και δεν είμαστε λίγοι αυτοί που βιώνουμε στα σπίτια μας ή στα σχολεία μας, με μαθητές που δεν έχουν χρήματα ούτε για φαγητό, να σημειώνουν κρούσματα υποσιτισμού που δεν είναι ανεκτά από καμία μαθητική κοινότητα. Ακόμα, εργοδότες και προϊστάμενοι στον ιδιωτικό τομέα εκμεταλλεύονται τον μόχθο των υπαλλήλων και των εργατών-γονιών μας χωρίς κανένα ενδοιασμό με την απειλή μιας επικείμενης απόλυσης. Με το πιστόλι στον κρόταφο τους επιβάλλουν υπερωρίες που δεν πληρώνονται, παράνομες μειώσεις μισθών και ανασφάλιστη εργασία. Τέλος, επιβάλλονται υπέρογκες φορολογίες, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι αντισυνταγματικές και παραπέμπουν σε αντιδημοκρατική κυβέρνηση της χώρας.
Πέρα από τα καθημερινά κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, βιώνουμε επιπτώσεις στην παιδεία μας.
Η μόρφωση, η παιδεία, η εκπαίδευση, είναι το μέγιστο αγαθό για έναν άνθρωπο. Η γνώση είναι δύναμη, μια δύναμη που καλούμαστε από πολύ μικροί να αποκτήσουμε. Υποθέτουμε πως η εξουσία κατάλαβε ότι αν αυτή η δύναμη πέσει σε χέρια αποφασισμένων μαθητών και πολιτών μπορεί να γίνει καταστροφική για τις θέσεις τους και αυτός είναι ο λόγος που υποβαθμίζουν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Οι αγώνες τους να θέσουν τροχοπέδη στη μόρφωση μας συνοψίζονται σε νομοσχέδια και υπουργικά διατάγματα, τους ακούσαμε να μιλάνε για συγχωνεύσεις σχολείων, με πιο απλά λόγια θέλουν να στοιβάξουν 30-40 μαθητές σε κάθε τμήμα έτσι ώστε το μάθημα να μην μπορεί να ξεφύγει από τη διδακτέα ύλη τους και να μην μπορεί να υπάρξει ουσιαστική μόρφωση. Μαθητές από απομακρυσμένες περιοχές θα αδυνατούν να παρακολουθήσουν το σχολείο αφού οι περικοπές στέρησαν και τη σχολική μετακίνηση. Οι ελλείψεις στο χώρο της εκπαίδευσης γεννούν και καθιστούν αναγκαίο κακό την παραπαιδεία έτσι η παιδεία μας παύει να είναι δωρεάν και αξιοκρατική, δυστυχώς όμως δεν έχουν όλοι οι μαθητές την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα και κατ’ επέκταση να εισαχθούν στις ανώτατες σχολές. Μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα έχουν το δικαίωμα να μορφωθούν. Οι μη έχοντες δεν έχουν θέση στο σύστημά τους γι’ αυτό εμείς αντιτασσόμαστε σε αυτά τα νομοσχέδια και δε θα αφήσουμε τους συμμαθητές μας χωρίς ευκαιρία στη μόρφωση. Δε θα επιτρέψουμε ούτε μια απόλυση καθηγητή, δασκάλου ή οποιουδήποτε άλλου εκπαιδευτικού, όπως επίσης, δε θα επιτρέψουμε ουδεμία διαθεσιμότητα. Στεκόμαστε ενάντια στα αντιλαϊκά νομοσχέδια τους και δε θα τους αφήσουμε σε καμία περίπτωση να μας πάρουν ότι, με αίμα, αγώνες και προσπάθειες έχει κατακτηθεί!
Πέρα από αυτά, η δημόσια παιδεία έχει πάρα πολλές ελλείψεις σε σχολικές υποδομές. Η πλειοψηφία των σχολικών χωρών δεν έχει εργαστήρια, χώρους άθλησης για τους μαθητές και τα κτίρια έχουν σημαντικές βλάβες και ελλείψεις που καθιστούν τη διεξαγωγή των μαθημάτων ακόμα πιο δύσκολη. Το κράτος τα τελευταία χρόνια έχει παραμελήσει την παιδεία με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συντήρηση των σχολικών κτιρίων, ανανέωση των υλικών που χρειάζονται για την διεξαγωγή πολλών μαθημάτων. Η βία στα σχολεία έχει γίνει, πλέον, συχνό φαινόμενο. Το κράτος «της πρόνοιας» δεν έχει προνοήσει για την αντιμετώπισή της. Επιπλέον, η κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη είναι ανύπαρκτη, ενώ κάθε μέρα ακούμε ανθρώπους να φωνάζουν πως οι μαθητές αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ κάθε μήνα έχουμε αυτόχειρες μαθητές, η εξουσία δεν θεωρεί αναγκαία την ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών παρ’ όλες τις ενδείξεις κινδύνου.
Διεκδικούμε ότι μας ανήκει. Απαιτούμε χρήματα για την παιδεία και για όλες τις σχολικές υποδομές. Κάνουμε υπομονή αρκετό καιρό αλλά ακόμα και η υπομονή έχει τα όριά της. Ζητάμε άμεση χρηματοδότηση των σχολείων για την κάλυψη των αναγκών.
Δεν θα επιτρέψουμε κανένα κρούσμα βίας στα σχολεία μας. Δε θα αφήσουμε κανένα μαθητή να περιθωριοποιηθεί και έχουμε σκοπό να βάλουμε φρένο σε όσους θέλουν την τρομοκρατία στα σχολεία. Παρέχουμε ψυχολογική και κοινωνική στήριξη στους συμμαθητές μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αφού το κράτος αδυνατεί να μας στηρίξει!
Όσο και να θέλουν να μας υποθηκεύσουν το μέλλον, όσο και να προσπαθούν να μας σπάσουν τα φτερά, όσο και αν ευελπιστούν να ιδιωτικοποιήσουν την παιδεία μας, όσο και να παλεύουν να μας κάνουν υποχείρια δημαγωγών για να μας ελέγχουν ευκολότερα, εμείς αντιστεκόμαστε με ηχηρές και μαζικές κινητοποιήσεις. Μαθητές και εκπαιδευτικοί, δείχνουμε πως είμαστε αντίθετοι στην υπονόμευση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας! Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να ξεπουλήσει το μέλλον μας! Αγωνιζόμαστε για τη μόρφωση που δικαιούμαστε! Δε σκύβουμε το κεφάλι σε όσους δε μας υπολογίζουν! Η ιστορία μας διδάσκει πως έχουμε τη δύναμη να φέρουμε την αλλαγή! Δε θα σας αφήσουμε να πουλήσετε τα όνειρά μας! Είμαστε χιλιάδες ενωμένοι είμαστε δυνατοί!
«Η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους».
Πλάτων
«Η παιδεία, σαν την πλούσια χώρα, παράγει όλα τα αγαθά».
Σωκράτης

«Τόσο διαφέρουν οι μορφωμένοι απ’ τους αγράμματους, όσο το λογικό ζώο από το άλογο, κι εκείνος που έχει τα μάτια του
απ’ τον τυφλό».
Πυθαγόρας

Μαθητές και μαθήτριες Δήμου Παλλήνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου