Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ποια είναι και τι κάνει η ELDORADO




Η καναδικών (κυρίως) συμφερόντων «ELDORADO», έχει βάλει στο χέρι τον ορυκτό πλούτο και ειδικότερα το χρυσό της Βόρειας Ελλάδας, από τη Χαλκιδική μέχρι τη Θράκη. Στη Βόρεια Χαλκιδική έχει αποκτήσει μεταλλευτικά δικαιώματα σε μια έκταση 317.000 στρεμμάτων. Με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» (το 5% ανήκει στην ελληνική κατασκευαστική εταιρεία «ΑΚΤΩΡ», του ομίλου Μπόμπολα), θα εκμεταλλευτεί το κοίτασμα χαλκού/χρυσού των Σκουριών και το κοίτασμα μεικτών θειούχων της Ολυμπιάδας, από τα οποία εκτιμάται ότι θα βγάλει κέρδη περίπου 12 δισ. δολαρίων.

Στο Πέραμα του Εβρου, με την «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΜΒΕ», μέσα σε περίπου 8 χρόνια προσδοκά να βγάλει 660 εκατ. ευρώ (οι υπολογισμοί έγιναν με τιμή χρυσού 1.400 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ σήμερα βρίσκεται περίπου στα 1.600 δολάρια ανά ουγκιά). Επίσης, στις Σάπες της Ροδόπης, με τη «Μεταλλευτική Θράκης», όπου το ποσοστό της «ELDORADO» ανέρχεται σε 20%, κατέχει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης χρυσού και λοιπών μεταλλικών ορυκτών σε συνολική έκταση 20.000 στρεμμάτων. Με βάση τα γνωστά βεβαιωμένα μεταλλευτικά αποθέματα, θα παράξει συνολικά 510 τόνους χρυσού, 250 τόνους αργύρου και 3 τόνους χαλκού.

Στο Κιλκίς, μέσω της «ΑΚΤΩΡ», έχει βάλει στο χέρι μεταλλευτικά δικαιώματα σε έκταση 91.000 στρεμμάτων στα Κρούσια και 84.000 στρεμμάτων στο Πάικο. Η αξία των αναμενόμενων αποθεμάτων ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ. Στην περιοχή εκτός από το χρυσό υπάρχει Ουράνιο και μεταλλεύματα που χρησιμοποιούνται στη διαστημική τεχνολογία. Σύμφωνα με το ΙΓΜΕ, μόνο σε Σκουριές Χαλκιδικής και Πέραμα Εβρου, η συνολική αξία των γνωστών μεταλλευμάτων ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι η επένδυση του Περάματος στον Εβρο, το Μάρτη του 2012 εντάχθηκε στη Διαδικασία «fast track» του υπουργείου Ανάπτυξης. Την τελευταία εβδομάδα του Φλεβάρη, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι σε δέκα ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη. Και μόλις την Παρασκευή 8 Μάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, ανακοίνωσε ότι «παγώνει» η διαδικασία αδειοδότησης του έργου στο Πέραμα, προκειμένου να εξετασθούν κάποια «νέα δεδομένα».

Από το Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου