Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Το ναζιστικό σύμβολο στην τσάντα Λιθουανού διεθνή του μπάσκετ

Σάλος προκλήθηκε εξαιτίας της κίνησης του διεθνή σέντερ και καταξιωμένου αθλητή της Εθνικής Λιθουανίας, Κριστόφ Λαβρίνοβιτς, να ζωγραφίσει στην τσάντα του μια μικροσκοπική ναζιστική «σβάστικα» μέσα στο λευκό σήμα της «Nike». Το περιστατικό λαμβάνει χώρα λίγες μόλις ώρες πριν από την επίσημη έναρξη του 38ου Ευρωμπάσκετ στη Σλοβενία (4-22 Σεπτεμβρίου). Άμεση ήταν η αντίδραση της Λιθουανικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ και του Υπουργείου Εξωτερικών
της χώρας.
Το στιγμιότυπο απαθανάτισε ένας Λιθουανός φωτογράφος, ο οποίος δημοσίευσε τη φωτογραφία και προκλήθηκε σάλος, σύμφωνα με το Βήμα.

Η αντίδραση της Λιθουανικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ ήταν άμεση: «Η Ομοσπονδία είναι ενάντια σε κάθε έκφραση αντισημιτισμού, εθνικού ή οποιουδήποτε άλλου και καταδικάζει το γεγονός. Όλα τα μέλη της λιθουανικής ομάδας μπάσκετ σέβονται τους ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων και των θρησκειών». Την επίσημη θέση της, μάλιστα, επικρότησε με δική του ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών της βαλτικής χώρας.

Ακόμη πιο καυστικός, όμως, ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, παλαίμαχος άσος του παγκόσμιου μπάσκετ, Άρβιντας Σαμπόνις, ο οποίος δεν μάσησε τα λόγια του κατακεραυνώνοντας τον Κριστόφ Λαβρίνοβιτς για την πράξη του. «Ίσως η βλακεία δεν έχει όρια. Προφανώς δεν κατάλαβε τι έκανε, αλλά και εμείς δεν έχουμε καταλάβει τι ήθελε να κάνει» τόνισε.

Ο ίδιος ο αθλητής προέβη σε δήλωση μεταμέλειας τονίζοντας: «Σέβομαι τους ανθρώπους όλων εθνικοτήτων και όλων των θρησκειών. Δεν ήθελα να προσβάλω κανέναν. Ζητώ συγγνώμη και απολογούμαι για την απρόσεκτη ενέργειά μου».

Ο Κριστόφ Λαβρίνοβιτς το 1999 είχε κριθεί ένοχος μαζί με τον αδερφό του για τον βιασμό μιας 19χρονης κοπέλας, με αποτέλε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου